Artikel top billede

(Foto: PR-Foto / KL)

Kommunerne vil skrue markant op for digitaliseringen: Enorm mangel på arbejdskraft skal opvejes med ny teknologi - se planen her

Kommunerne vil med ny plan øge brugen af digitale teknologier markant i blandt andet ældreplejen, jobcentrene og håndtering af infrastrukturen. Teknologi skal modvirke den markant mangel på arbejdskraft, som kommunerne står overfor.

Kommunerne vil sætte fuld fart i digitaliseringen af de kommunale kerne-opgaver, og opgaven haster.

For kommunerne kan allerede nu se, at de inden for en relativ kort årrække i meget stor udstrækning kommer til at mangle arbejdskraft.

Og derfor er det afgørende, at man allerede nu begynder arbejdet med at indføre digitale løsninger, der kan være med til at afbøde problemet.

Det sker med en ny plan, som KL netop har præsenteret under navnet ‘Gentænk velfærden - kommunernes digitaliseringspolitik.’

“Manglen på arbejdskraft risikerer at slå revner i fundamentet for fremtidens velfærd. Vi skal derfor gentænke velfærden, og hvordan vi løser opgaverne, så hænderne kan række længere,” meddeler Peter Rahbæk Juel (S), der er formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg og borgmester i Odense Kommune.

I en udsendt meddelelse peger han på, at kommunerne eksempelvis allerede i dag anvender sensorer til at skabe tryghed i ældre danskeres hjem, mens kommunerne anvender kameraer til at finde huller i veje, algoritmer til at forudsige oversvømmelser og video til afvikling af møder i jobcentre.

"Det er alt sammen eksempler på, hvordan vi kan styrke kvaliteten i velfærden ved brug af teknologi, og gøre borgernes hverdag lettere. Og den vej skal vi sætte ekstra turbo på," siger han.

Ifølge kommunerne vil der i 2030 mangle 44.000 medarbejdere i den offentlige sektor - hovedbestanddelen i kommunerne.

KL’s kontorchef i Center for Digitalisering og Teknologi, Frederik Nordentoft Andersen, meddeler, at han håber, at politikken vil ‘sætte skub i en udvikling, hvor vi i kommunerne får rykket digitalisering til toppen af dagsordenen politisk og på alle fagområder.”

“Det er en svær opgave, som kommunerne skal løse i fællesskab med alle relevante parter – særligt skal borgerne og medarbejderne være med i processen,” lyder det fra kontorchefen.

De syv hovedpunkter

Kommunernes plan indeholder syv konkrete målsætninger, som tilsammen skal sætte kursen for kommunernes digitaliserings-indsats i de kommende år.

De er:

1: Digitale løsninger skal bruges til at løse arbejdskraftudfordringen
Kommunerne skal gentænke alle velfærdsopgaver, så de kan frigive hænder til den velfærd, der kræver menneskelig omsorg. Trivielle arbejdsprocesser skal automatiseres, og banebrydende teknologier, der har potentiale til at løfte velfærden for borgeren, skal afprøves.

2: Giv borgeren mulighed for et digitalt førstevalg
Fremtidens services til borgerne skal tænkes og bygges digitalt på alle de områder, hvor det giver borgerne og kommunen et lettere og mere fleksibelt møde.

3) Ingen borgere skal hægtes af i den digitale velfærd

Digitale services skal designes, så alle kan bruge dem – uanset forudsætninger. Menneskers forskelligheder skal tænkes ind, allerede når løsningerne er på tegnebrættet. De borgere, der ikke kan begå sig.

4) Hold styr på data, etik og sikkerhed

Tilliden fra borgerne er afgørende, når velfærden og kontakten med kommunen bliver mere digital. Den tillid skal sikres ved gennemsigtighed og en etisk tilgang til brugen af borgernes data. Sikkerheden i de offentlige it-systemer skal samtidig være et konstant fokuspunkt.

5) Implementér teknologi, der har vist sit værd

Digitale løsninger, der allerede giver værdi i kommunerne, skal genbruges, deles og kopieres. Ved bedre vidensdeling og fælles hjælp vil kommunerne undgå at genopfinde den dybe tallerken og i stedet høste gevinsterne fra modne teknologi.

6) Giv borgeren en koordineret og skræddersyet indsats

Indsigter fra store mængder data og konkret viden om den enkelte borgers situation skal danne grundlag for en mere præcis og personlig indsats, hvor kommunerne skal ramme plet første gang. Færre fejlslagne forløb og bedre koordination på tværs af fagområder kan samtidig spare kommunen tid og penge.

7) Digitale muligheder skal gøre det mere attraktivt at arbejde i kommunerne

Øget brug af teknologi vil lede til mindre nedslidning, mindre administration og færre ensformige arbejdsprocesser i kommunerne. Det skal tiltrække nye medarbejdere og få nuværende medarbejdere til at gå op i arbejdstid og blive længere på arbejdsmarkedet. Det er et centralt parameter for.

Du finder hele planen fra KL her: Gentænk velfærden - kommunernes digitaliseringspolitik.