Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Alexander Haslund)

Rædsom dag i Statens It: Her er årsagen til det omfattende nedbrud, som lagde flere styrelser og ministeriers hjemmesider ned

Statens It har nu meldt ud om fejlen, som fik flere offentlige instansers hjemmesider til at gå ned tilbage i maj.

12. maj opstod der et stort offentligt it-nedbrud i Danmark.

Flere offentlige myndigheder blev afskåret fra Statens It’s services, hvilket førte til at en lang række hjemmesider samt mailprogrammer ikke virkede.

Da fejlen fandt sted, var der stor usikkerhed om, hvad der havde forårsaget nedbruddet, men 16. maj meddelte Statens It’s presseafdeling, at der ikke var tale om et hackerangreb, og nu er forklaringen altså fundet.

Nedbruddet skyldes problemer mellem to datacentre, oplyser Statens It nu i en meddelelse efter at have undersøgt forløbet.

”Datakommunikationen mellem to datacentre var tilsyneladende blevet afbrudt på grund af en pludseligt opstået stor mængde intern datatrafik. Trafikken medførte en nedlukning af centrale netværkskomponenter, der afbrød datakommunikationenmellem datacentrene og dermed afskar brugerne fra netværket,” skriver Statens It i meddelelsen.

Statens It fortsætter med at forklarer, at det tyder på, at fejlen er sket i tre trin, som tilsammen har ført til nedbruddet.

”En fejlkonfiguration af et netværkskort på en server under etablering, fejlkonfigurerede netværksporte og et nedlukningsscript, der blev aktiveret ved en fejl,” skriver myndigheden.

Den fejlende server blev isoleret, de ramte netværksporte blev korrigeret. Scriptet, der medførte den automatiserede nedlukning af netværksforbindelser, er blevet gennemgået og tilrettet.

Derfor bør det nu være sikret, at en fejlkonfiguration i en server ikke kan, fører til et lignende nedbrud.

En rædsom dag

Michael Ørnø, der er direktør for Statens It, nævner i en opdatering på LinkedIn, at 12. maj var en forfærdelig dag.

”Torsdag 12. maj kommer nemt ind, på en top tre af mine - heldigvis få - rædsomme dage i Statens It,” skriver han.

Han skriver desuden, at hændelsen skal bruges som case til forebyggelse af lignende uheld.

”Der er altid noget at lære, og det har vores kunder og brugere krav på, vi gør,” afslutter han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere