Her er hele listen:Sådan klarer 50 danske it-virksomheder sig i Computerworlds store image-undersøgelse

Artikel top billede

(Foto: Alexander Haslund)

Rædsom dag i Statens It: Her er årsagen til det omfattende nedbrud, som lagde flere styrelser og ministeriers hjemmesider ned

Statens It har nu meldt ud om fejlen, som fik flere offentlige instansers hjemmesider til at gå ned tilbage i maj.

12. maj opstod der et stort offentligt it-nedbrud i Danmark.

Flere offentlige myndigheder blev afskåret fra Statens It’s services, hvilket førte til at en lang række hjemmesider samt mailprogrammer ikke virkede.

Da fejlen fandt sted, var der stor usikkerhed om, hvad der havde forårsaget nedbruddet, men 16. maj meddelte Statens It’s presseafdeling, at der ikke var tale om et hackerangreb, og nu er forklaringen altså fundet.

Nedbruddet skyldes problemer mellem to datacentre, oplyser Statens It nu i en meddelelse efter at have undersøgt forløbet.

”Datakommunikationen mellem to datacentre var tilsyneladende blevet afbrudt på grund af en pludseligt opstået stor mængde intern datatrafik. Trafikken medførte en nedlukning af centrale netværkskomponenter, der afbrød datakommunikationenmellem datacentrene og dermed afskar brugerne fra netværket,” skriver Statens It i meddelelsen.

Statens It fortsætter med at forklarer, at det tyder på, at fejlen er sket i tre trin, som tilsammen har ført til nedbruddet.

”En fejlkonfiguration af et netværkskort på en server under etablering, fejlkonfigurerede netværksporte og et nedlukningsscript, der blev aktiveret ved en fejl,” skriver myndigheden.

Den fejlende server blev isoleret, de ramte netværksporte blev korrigeret. Scriptet, der medførte den automatiserede nedlukning af netværksforbindelser, er blevet gennemgået og tilrettet.

Derfor bør det nu være sikret, at en fejlkonfiguration i en server ikke kan, fører til et lignende nedbrud.

En rædsom dag

Michael Ørnø, der er direktør for Statens It, nævner i en opdatering på LinkedIn, at 12. maj var en forfærdelig dag.

”Torsdag 12. maj kommer nemt ind, på en top tre af mine - heldigvis få - rædsomme dage i Statens It,” skriver han.

Han skriver desuden, at hændelsen skal bruges som case til forebyggelse af lignende uheld.

”Der er altid noget at lære, og det har vores kunder og brugere krav på, vi gør,” afslutter han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere