Artikel top billede

Selvkørende biler skulle være mere sikre, men de har måske en overraskende sikkerhedsrisiko

Bilister der keder sig, kan udgøre en ny sikkerhedsrisiko, når vores biler bliver stadig mere intelligente og selvkørende.

Moderne biler får i dag flere og flere automatiserede funktioner, der gør, at de i nogle situationer er stort set selvkørende.

Og i teorien skulle automatiserede biler, der næsten kan køre af sig selv blive mere sikre, fordi chaufføren nu får hjælp til at køre bilen af kunstig intelligens og et utal af sensorer.

Men meget peger ifølge det amerikanske medie Axios på, at de indebærer en overraskende og paradoksal sikkerhedsrisiko.

For ifølge mediet kan bilerne, der ofte stadigvæk er afhængige af en levende person griber ind i farlige situationer, være så kedelige at styre for chaufføren, at vedkommende falder hen, og derfor ikke formår at gribe ind i tide.

The Irony of Automation

Ifølge mediet er paradokset beskrevet som ”The ironY of Automation,” og det indbærer i denne sammenhæng, at selvkørende biler kan blive farligere i en periode frem til at de bliver så avancerede, at de er fuldt selvkørende og menneskelig indblanding ikke længere er nødvendig.

Allerede i dag er træthed hos bilister ifølge Axios skyld i 20 procent af alle motorvejsulykker.

For at imødegå problemet opfordrer det Google-ejede Waymo til at bilbranchen indfører et sikkerhedssystem med flere lag, der hedder "Fatigue Risk Management Program," som skal forsøge at forebygge træthed og uopmærksomhed i biler med automatiserede systemer.

Francesca Favaro, der står i spidsen for Waymos sikkerhedsforskning påpeger blandt andet, at man for at forebygge træthed kan sætte chaufføren til at udføre opgaver under kørslen. Herunder løbende at trykke på en knap på rattet eller udføre forskellige kognitive test under kørslen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
MS Power Platform

På dette seminar kan du høre mere om mulighederne i Power Apps, og hvordan du kommer igang med at skabe værdi med Microsofts low code/no code-platform. Du kan også få inspiration fra organisationer, der i dag allerede er godt i gang og som har gjort sig deres erfaringer med platformen. Hvad virker? Og hvad virker ikke?

28. september 2022 | Læs mere


Strategisk brug af cloud: Få styr på compliance, infrastruktur og industry clouds

På denne konference klæder vi dig på at træffe de strategiske de valg, som der ligger bag hybrid cloud. Og vi går i dybden med de compliance- og sikkerhedsmæssige udfordringer og beslutninger der følger med cloud-løsninger

29. september 2022 | Læs mere


Årets CISO 2022 - Sådan arbejder du med sikkerhed, systemer og ledelse

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2022 på denne konference.

05. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital