Artikel top billede

Selvkørende biler skulle være mere sikre, men de har måske en overraskende sikkerhedsrisiko

Bilister der keder sig, kan udgøre en ny sikkerhedsrisiko, når vores biler bliver stadig mere intelligente og selvkørende.

Moderne biler får i dag flere og flere automatiserede funktioner, der gør, at de i nogle situationer er stort set selvkørende.

Og i teorien skulle automatiserede biler, der næsten kan køre af sig selv blive mere sikre, fordi chaufføren nu får hjælp til at køre bilen af kunstig intelligens og et utal af sensorer.

Men meget peger ifølge det amerikanske medie Axios på, at de indebærer en overraskende og paradoksal sikkerhedsrisiko.

For ifølge mediet kan bilerne, der ofte stadigvæk er afhængige af en levende person griber ind i farlige situationer, være så kedelige at styre for chaufføren, at vedkommende falder hen, og derfor ikke formår at gribe ind i tide.

The Irony of Automation

Ifølge mediet er paradokset beskrevet som ”The ironY of Automation,” og det indbærer i denne sammenhæng, at selvkørende biler kan blive farligere i en periode frem til at de bliver så avancerede, at de er fuldt selvkørende og menneskelig indblanding ikke længere er nødvendig.

Allerede i dag er træthed hos bilister ifølge Axios skyld i 20 procent af alle motorvejsulykker.

For at imødegå problemet opfordrer det Google-ejede Waymo til at bilbranchen indfører et sikkerhedssystem med flere lag, der hedder "Fatigue Risk Management Program," som skal forsøge at forebygge træthed og uopmærksomhed i biler med automatiserede systemer.

Francesca Favaro, der står i spidsen for Waymos sikkerhedsforskning påpeger blandt andet, at man for at forebygge træthed kan sætte chaufføren til at udføre opgaver under kørslen. Herunder løbende at trykke på en knap på rattet eller udføre forskellige kognitive test under kørslen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere