Artikel top billede

(Foto: PR)

Bog: Fremragende britisk historiker trækker linjerne op

Den helt nye ”Personlighed og magt – de mennesker som byggede og ødelagde det moderne Europa” af Ian Kershaw skærer gennem den daglige nyhedsstrøm og vil givetvis ligge under mange samtidsinteresseredes juletræ i år.

Under den kolde krig gik der sport i at detailspekulere i de sparsomme signaler fra Kreml.

Herunder hvem der stod lidt tættere end vanligt på generalsekretæren under paraderne på Den Røde Plads eller hvilken apparatchik, der netop i år så lidt bleg ud om næbbet og bar et ekstra varmt uldtørklæde.

I år har kremlnologien fået ny vind i sejlene, og det skorter ikke på godtkøbstolkninger af Putins hensigter, helbred og mentale tilstand.

Her kan det måske være mere nyttigt at trække de store linjer op. Hvilket er præcis hvad den britiske historiker Sir Ian Kershaw gør i sin nye bog, der netop er udkommet på dansk under titlen Personlighed og magt – de mennesker som byggede og ødelagde det moderne Europa.

Kershaw har brugt et langt liv på at studere særligt Hitler og Nazityskland, og han har de seneste 30 år slået sit navn fast som en af de mest respekterede internationale eksperter indenfor emnet.

Med Personlighed og magt trækker han paralleller mellem både Putin, Hitler og Stalin. Men også til en række demokratiske ledere i den moderne vestlige verden med det til fælles, at de har følt sig udvalgt til at træffe epokegørende beslutninger for deres nationer og folk.

I bogen redegør han for de omstændigheder og bevæggrunde, som både demokrater og diktatorer har lagt til grund for deres beslutninger.

Men også for, hvordan det påvirker begivenheders og krisers forløb, når det ofte besværlige demokrati lægger bånd på stærke ledere og deres planer – og når det i diktatorernes tilfælde ikke gør.

Gennem mange år var det god latin blandt historikere at forklare verdenshistoriens gang som et næsten uundgåeligt logisk resultat af kolde strukturelle, økonomiske og demografiske omstændigheder.

Derimod tillægger Kershaw ledernes personlighed og verdensbillede en langt større vægt.

Eksempelvis var Stalin ganske vist en fuldkommen skruppelløs og paranoid massemorder. Men han var først og fremmest kynisk taktiker, der modsat Hitler – eller for den sags skyld Putin – ikke søgte at ekspandere sit rige for enhver pris, om det så risikerede at sætte selve nationens eksistens på spil.

Hvilket er blandt de faktorer, der efter Ian Kershaws opfattelse gør den atomraslende Putin særligt farlig. Men det kan man alt sammen læse mere om i Personlighed og magt.

Financial Times bragte for øvrigt en glimrende anmeldelse af bogen i september, som kan læses her.

Titel: Personlighed og magt – de mennesker som byggede og ødelagde det moderne Europa
Forfatter: Ian Kershaw