Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bog: Kryptokriminelle er ikke altid så snedige endda

I den helt nye “Tracers in the Dark: The Global Hunt for the Crime Lords of Cryptocurrency” fortæller Wired-journalisten Andy Greenbergs true crime-historier fra skyggesiden.

Det er lidt med kryptoinvesteringer som med Eurojackpot. Nogle spillere bliver ekstremt velhavende; de fleste gør ikke.

Men hvor lotto i langt de fleste tilfælde er en stensikker opskrift på at tabe – eller i hvert fald ikke vinde! – så kan kryptomidler dog også bruges til noget nyttigt.

For eksempel til at få kriminelle formuer til at forsvinde ud i den blå luft, blot for senere at blive klikket frem igen og konverteret til luksusvilla, yacht, tropeø og andre rare ting.

Omtrent som når man graver kontanter fra et kup ned i nærmeste skov, så staten og dens nævenyttige kriminalbetjente ikke uden videre kan finde dem.

Det er omdrejningspunkt for Wired-journalisten Andy Greenbergs bog “Tracers in the Dark: The Global Hunt for the Crime Lords of Cryptocurrency,” der netop er udkommet.

Her konstaterer Greenberg blandt andet, at flere toppolitikere har været så venlige at gøre reklame for potentialet ved at understrege i offentligheden, at myndighederne ikke har en jordisk chance for at finde formuer og bagmænd på det mørke net.

Hvorfor det er svært at fortænke de kriminelle i at udnytte mulighederne to the max.

Sagen er blot, at en del af de kriminelle ikke er helt dygtige nok til at gemme sig. Derimod efterlader de så mange spor, at myndighederne med lidt snilde kan finde bagmandens identitet eller formue på nettet og begynde at trevle op fra en ende af.

Selv Silk Road-bagmanden Ross Ulbricht brugte ved mindst én lejlighed sin rigtige mailadresse til at søge efter udviklerhjælp. Det fortryder han formentlig i dag i sin livstidscelle.

”Tracers in the Dark” fortæller om nogle af de mange eksempler, heriblandt Silk Road, hvor en kombination af stædige efterforskere og rent held har slået hul på sagerne. Ofte – som nævnt –hjulpet af det faktum, at de kriminelle ikke har været helt snedige nok.

For hvor det ikke kræver meget andet end en god spade og lidt knofedt at grave en sportstaske med millioner ned, så kræver det teknisk knowhow og grundighed at handle med – eller gemme – kryptovaluta. I hvert fald hvis det skal gøres ordentligt.

Når dét så er sagt, så giver ”Tracers in the Dark” ikke mange gode bud på, hvordan man fanger de virkeligt kyndige kriminelle, der formår at gemme formuerne godt. Og som ikke er så hensynsfulde at efterlade et spor af identificérbare IP- og mailadresser undervejs.

Ligeledes er der ingen tegn på, at myndighederne reelt har en chance for at vriste skattefri milliarder fra tech- og finansverdenens cryptobros.

Men mon ikke enkelte af dem har mistet lidt håndører i FTX-skandalen.

Se og lyt til interview med Andy Greenberg om ”Tracers in the Dark” her.

Titel: Tracers in the Dark: The Global Hunt for the Crime Lords of Cryptocurrency

Forfatter: Andy Greenberg