Det norske datatilsyn har sat foden ned. Statistisk Sentralbyrå (SSB) - det der er Norges svar på Danmarks Statistik - skal ikke have tilsendt borgeres indkøbskvitteringer fra supermarkederne og transaktionsdata fra Nets, for at kunne lave mere detaljerede statistikker om befolkningsforbrug.

Det skriver det norske medie E24.no.

"Vi mener ikke, at der foreligger et tilstrækkeligt retsligt grundlag for en så indgribende behandling af personoplysninger," lyder det fra det norske datatilsyns direktør, Line Coll, i en pressemeddelelse.

Overvågningsspørgsmålet opstod, da SSB i sommers besluttede at Norges daglivarebutikker dagligt skulle til at indraportere, hvad hver enkelt kunde køber. men det skabte store protester fra både kunder og butikker i landet.

Havde SSB fået sin vilje, ville de få 2,4 millioner kvitteringer ind om dagen, og om året ville det være 1,6 milliarder transaktioner.

"Vi anerkender naturligvis den samfundsmæssige fordel ved forbrugs- og koststatistikker. Men SSB planlægger nu en helt ny form for dataindsamling fra private aktører, gennem flowet af meget detaljeret information. Det er udfordrende," siger Coll.

Hvis man kobler dagligvareindkøb til kontonummeroplysninger fra Nets vil SSB potentielt kunne mere end 70 procent af alle bankdata til en specifik person eller husstand.

SSBs direktør, Geir Axelsen siger i forbindelse med afgørelsen, at man vil gennemgå tilsynets meddelelse, og komme med en indsigelse.

Beslutningen fra datatilsynet er foreløbig, og SSB har nu tre uger til at gøre indsigelser, og derfra vil tilsynet så traffe en endelig beslutning.