Artikel top billede

(Foto: Turag Photography/Unsplash)

Microsoft skuffet over ny svensk afgift på datacentre: "Vi er overraskede og bekymrede"

Sverige står til at sløjfe en energiafgift, der tilgodeser datacentreindustrien, og det falder ikke i god jord hos Microsoft.

Den svenske regering valgte i 2017 at sænke energiaften for datacentre med hele 97 procent.

Men den aktuelle energikrise betyder, at der nu er kommet andre boller på suppen, og det udmøntede sig i, at sveriges daværende socialdemokratiske regering op til det svenske parlamentsvalg i september besluttede sig for at afskaffe afgiftsrabatten.

Efterfølgende har den landets nye regering, der er ledet centrumhøjre-partiet Moderaterne, valgt at gennemføre det socialdemokratiske forslag, hvilket betyder, at rabatten står til at blive afskaffet den 1. juli 2023.

Det vækker ifølge det svenske erhvervsmedie DI skuffelse hos Microsoft, der i årene efter, at rabatten blev indført har opkøbte tre datacentergrunde i Sverige.

"Vi er både overraskede og bekymrede," siger Patrik Öhlund, energi- og bæredygtighedschef for Microsofts datacenter-forretning Europa, Mellemøsten og Afrika, og tilføjer:

”Vi mener, at forslaget dårligt gennemarbejdet, baseret på forkerte antagelser og utilstrækkelig evidens,”

Investeret milliarder i Sverige

Han påpeger overfor mediet, at Microsoft har investeret mange milliarder i Sverige ud fra en forventning om, at reguleringen i landet var stabil og forudsigelig.

”Men det viser sig ikke at være tilfældet, selvom vi i 2017 fik det indtryk, at der var tale om en langsigtet afgiftsjustering, der var kommet for blive.”

Det vurderes ifølge DI, at datacenterbranchen i 2045 vil stå for cirka fire procent af Sveriges elforbrug i 2045, hvilket er et procentpoint højere end i dag.

”Alt hvad der kan måles i hele procenter er naturligvis væsentligt, men vi må også huske på, at datacentre bidrager positivt til samfundet. Skal vi undgå at leve papir, blyant og kugleramme, så er nødvendigt, at vi allokerer en del af ovres energiforbrug til digital infrastruktur,” siger Patrik Öhlund til DI.