Danske web-databaser står pivåbne

Hos halvdelen af de store danske virksomheders websteder er der gevinst, hvis man søger efter sikkerhedshuller i deres web-applikationer. Direktør Ulf Munkedal fra sikkerhedsfirmaet Fort Consult advarer om, at netop web-applikationer er på vej til at blive et nyt hackermål.

Bestem selv prisen på den næste vare, du køber over internettet.

Det er ikke et slagtilbud midt i januarudsalget. Det er virkeligheden for tusindvis af danske websteder.

Sikkerheden er i skræmmende mange tilfælde ikke god nok i de programmer, der giver webstederne deres funktionalitet.

- Vi finder højrisiko-problemer i omkring halvdelen af de webapplikationer, vi tester. Og det er hos store danske virksomheder, siger direktør Ulf Munkedal fra Fort Consult.

Han vurderer, at webstedernes motorer, web-applikationerne, er på vej til at blive et nyt mål for hackere.

Hjemmestrik

Det er der flere oplagte grunde til. Først og fremmest er de fleste webapplikationer unikke. De er hjemmelavede eller tilpasset til ukendelighed af virksomhedens egne udviklere.

Det betyder, at der ikke er nogen producent, som frigiver en opdatering, hvis der bliver fundet et sikkerhedshul.

Hvis virksomheden ikke selv leder efter sikkerhedshuller, så er der en risiko for, at det er en hacker, der finder dem først.

Det kan endda ske ved et tilfælde under et normalt besøg på webstedet. En fejlslagen søgning eller et forkert link kan sende brugeren videre til en fejlside, der afslører alt for meget om, hvordan man skal kommunikere med webstedets database.

Får man en ODBC-databasefejl på et websted, så er der sandsynligvis også mulighed for at angribe databasen ved hjælp af såkaldt SQL-injektion. SQL er det sprog, som bruges til at manipulere og udtrække data fra de databaser, der typisk bruges på websteder.

Ændringer er værst

En webapplikation, der er sårbar over for SQL-injektion, åbner dørene på vidt gab til den bagvedliggende database. Det betyder, at uvedkommende kan få fat på i værste fald fortrolige oplysninger.

- Du kan også slette oplysninger, ændre i andre folks bestillinger eller ændre priserne. Det har vi set flere eksempler på hos de websteder, vi har testet, siger Ulf Munkedal.

Ændringer kan være det værste, der kan ske. Især hvis databasen netop er den database, som virksomheden bruger til at lagre sine data.

- Du opdager nok, hvis noget er slettet. Så kan du bruge din backup. Men hvis noget er ændret, opdager du det måske ikke, før backuppen for længst er slettet, siger Ulf Munkedal.

Visse databaser, blandt andet Microsofts MS-SQL, giver desuden mulighed for at afvikle små programmer på selve serveren gennem databasekald.

Find fejlene først

Det første skridt til at sikre sin webapplikation er at bruge et af de tilgængelige værktøjer, der kan scanne webstedet for sikkerhedshuller.

Sådan en scanning kan afsløre SQL-injektion, cross-site scripting, efterladte kommentarer i koden, backupper af filer, der skulle være skjulte, samt en række andre fejl.

Det næste skridt er at få udviklerne til at ændre deres vaner, så de tænker sikkerhed på lige fod med funktionalitet og brugervenlighed.

- Og det vil udviklerne rigtig gerne, når vi snakker med dem, siger Ulf Munkedal.

Når vanerne er ændret, vil mange fejl kunne undgås hvor det er billigst nemlig i selve udviklingsfasen.

- Men der kan dukke nye op, når man retter de gamle, understreger Ulf Munkedal.

Lovligt at offentliggøre huller

Værktøjer til at scanne websteder for sikkerhedshuller findes både fra store sikkerhedsfirmaer og fra hackerverdenens gråzone.

Umiddelbart er det ikke ulovligt at offentliggøre oplysninger om sikkerhedsbrister på websteder i Danmark.

Det var i hvert fald dommerens vurdering i en dom sidste år, hvor en debattør fra Computerworlds debatforum blev frifundet. Debattøren havde i et debatindlæg beskrevet en sårbarhed i betalingssystemet Valus.

Det fandt dommeren var i orden. Dommen slog dog samtidig fast, at det var forsøg på hacking, da en anden person senere forsøgte at manipulere med Valus' webapplikation efter anvisningerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere