Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan skal fremtidens mediecomputer skæres

Intel viser med DC3217IYE Next Unit of Computing et bud på, hvorledes en mediecomputer skal skæres. Lille og kompakt med mulighed for streaming fra NAS og internet.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Helt vanligt for Intel har DC3217IYE ikke blot et modelnummer. Den lille mediecomputer bærer også tilnavnet "Next Unit of Computing". Den er et udstillingsstykke for en af de evolutionære udviklinger den traditionelle stationære computer kan tænkes at gennemgå.

Tanken er bestemt ikke ueffen for specielt til mediecenterbrug vil dens beskedne mål på 117 mm x 112 mm x 36 mm medføre, at den kan klemmes ind alle steder. Den er ganske diskret og siger så godt som ingenting.

Man skal dog huske at der hverken er installeret ram, ssd eller Wi-Fi i enheden hvis man kunne tænke sig at koble sig på det trådløse netværk hjemme. Disse investeringer skal lægges oven i prisen.

Det grundlæggende

DC3217IYE drives af en Intel Core i3-3217U dual core-processor på 1,80 GHz i BGA (ball grid array), hvilket er ensbetydende med, at processoren er loddet fast og ikke kan udskiftes.

Der er to sodimm rampladser til op til 16 GB ddr3 1600 MHz ram, det er den slags, der anvendes i bærbare computere. Der er desuden to mini pci-e slots, der anvendes til montering af mSATA ssd og eventuel trådløs Wi-Fi-modul.

Af tilslutningsmuligheder er der på enheden en USB 2.0-port på fronten, og yderligere to USB 2.0-porte bagpå. Her befinder der sig også to HDMI 1.4a udgange og et RJ45 stik til den indbyggede 1 Gbit/s ethernet.

Den anvendte chipsæt hedder Mobile Intel QS77 Express. Det er et moderne chipsæt med understøttelse af blandt andet tre tilsluttede skærme, WiDi, og mulighed for fire USB 3.0-porte.

At Intel har valgt USB 2.0-porte er derfor lidt overraskende i en enhed, der er som prædestineret til mediebrug. Apropos mediebrug så leveres grafikken af den i cpu’en befindende Intel HD Graphics 4000.

Testeksemplaret

Vi har været heldige i forhold til slutkøberen idet vores eksemplar er kommet komplet med installeret ram, ssd og Wi-Fi-modul.

Det drejer sig i dette tilfælde om 8 GB ddr3 1600 MHz ram, en Intel SSD 525 SATA 6 Gb/s ssd på 120 GB, og et Intel Centrino Advanced-N 6235 802.11n netværkskort. Det afrundes af Windows 8 Pro i 64-bit-udgave.

Siden DC3217IYE er en barebone, vil den anvendte hardware selvfølgelig påvirke den oplevede ydelse. Vores oplevelse er selvfølgelig knyttet til den medfølgende hardware.

Der følger en VESA-adapter med. Man kan således montere computeren bag på en VESA-understøttet computerskærm så det i praksis bliver en alt i en- computer.

Der følger en ekstern strøm-adapter med, men sjovt nok ikke strømkablet, der skal gå fra adapteren til elnettet.

Starten på noget godt

Core i3-processoren er ikke blandt de hurtigste, men til
mediecenterbrug og lignende er den meget passende.

Streaming af fuld hd-video klarede computeren udmærket som forventet. PCMark 7-scoren er 3850 PCMarks, den testede ssd når 456 MB/s i sekventiel læsehastighed og 111 MB/s i tilsvarende skrivehastighed.

Den indbyggede lagerkapacitet er lille nok til mediebrug, streaming fra NAS og delvist internettet må være vejen frem.

DC3217IYE har den fordel, at den ikke bruger ret meget strøm. Et standbyforbrug på 11,9 watt er virkelig flot. Den bliver til gengæld ret varm på overfladen.