Toldere går på svindlerjagt med scannere

De danske myndigheder jagter momssvindlere og sælgere af falske varer i it-branchen. Det nyeste våben er håndscannere, som tolderne anvender i kombination med en database. De danske toldere har allerede afsløret urent trav hos en række danske mobildistribitører med metoden, der afslørede flere tusinder ulovlige dubletter.

It-selskaber på kant med loven kan godt begynde at ryste i bukserne.

De danske told- og skattemyndigheder har nemlig taget skrappere midler i brug i kampen mod branchens brodne kar, som eksempelvis svindler med moms på mobiltelefoner eller sælger falske processorer.

? Vi er blandt andet blevet inspireret af vores engelske kolleger, som har haft succes med at dæmme op for svindlen i it-branchen, siger Martin Vollmer, funktionschef hos Toldskat i København.

Har allerede givet pote
Inspirationen fra England har fået danskerne til at købe stregkodescannere, som i kombination med en database skal afsløre momssvindlere.

Investeringen har allerede givet pote: I slutningen af sidste år afslørede et pilotprojekt urent trav blandt danske mobildistributører, da tolderne troppede op hos distributører og kørte håndscanneren over 76.000 stregkoder på kasser med mobiltelefoner.

I over 4.500 tilfælde var Toldskat allerede stødt på mobiltelefonerne hos andre distributører.
Og da distributører normalt ikke sælger varer til hinanden, men til forhandlere, tyder det på, at varerne har taget en tur i en såkaldt momskarrusel, siden de sidst passerede toldernes scannere.

? Metoden kan også bruges til at afsløre fusk blandt forhandlere og distributører af andre it-produkter såsom processorer, hvor der var flere sager med falske produkter på det danske marked i 2004, siger Martin Vollmer.

I modsætning til originale produkter vil de falske nemlig ofte være forsynet med identiske stregkoder.

Hårdhændede englændere

Toldskat er blevet inspireret til den mere kontante fremfærd af kollegerne i Storbritannien, som har været meget aktive i kampen mod momssvindlere.

Det har blandt andet betydet, at den fynske mobildistributør Tel-Ka i forrige uge måtte dreje nøglen om i kølvandet på beskyldninger om momskarruselsvindel.

Tel-Ka har hele tiden bedyret sin uskyld og anklaget de engelske myndigheder for at være lige ihærdige nok og skyde med spredehagl i jagten på momssvindlere. Konkursramte Tel-Ka har derfor lagt sag an mod den engelske stat og krævet erstatning.

Toldskat vil også intensivere jagten på svindlere gennem tættere kontakt til danske it-distributører og it-forhandlere. Dermed håber myndighederne på at kunne trække på den viden om markedet, som de ligger inde med.

Det har foreløbig resulteret i, at Toldskat og IT-Brancheforeningens distributørudvalg mødes for at diskutere, hvordan de kan samarbejde fremover.

Støtte fra distributør

Ifølge Jørn Rosenmeier, administrerende direktør for Rosenmeier IT Distribution, er det også bydende nødvendigt, at der bliver grebet ind over for svindlen.

? Momssvindlen har overordnet set to konsekvenser: For det første presser momssvindel priserne i bund, så distributører på den rigtige side af loven ikke har en chance, siger han.

Den anden uheldige konsekvens er ifølge Jørn Rosenmeier, at statskasser Europa over går glip af milliardindtægter, som kunne være brugt på at forbedre sygehuse og folkeskoler.

? Det er derfor positivt, at Toldskat skærper jagten på svindlere. Jeg håber, at der bliver talt om at koordinere indsatsen på tværs af landegrænser, da det tidligere har virket lidt som om, at hvert land har passet sit, så længe det ikke var dem, der stod med det skraldespandsselskab, som momsgælden blev parkeret i, siger han.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere