Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Rediger dine film med Billeder

Windows 10’s billeder-applikation kom under kærlig behandling ved sidste års Fall Creators Update. Blandt mange andre forbedringer fik den evnen til at redigere videoer, og det ville man ikke forvente af en applikation, der simpelthen hedder “Billeder.”.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når vi ikke har en enkeltstående Videos-app – og efter at den gamle Windows Movie Maker nu er fjernet fra Microsofts website – er Billeder det bedste gratis video-redigeringsprogram, man kan få. Og nej: Vi orker ikke at dykke ned i besynderlighederne ved Microsoft Store eller det vilde web.

I Billeder kan man arrangere og trimme sine hjemmevideoer, tilføje musik, tekster og effekter, og man kan eksportere projektet som en fil, der er klar til at blive uploadet til YouTube eller afspillet på familiens tv. Billeders funktioner til videoredigering er ikke komplekse, men det er nemt at lære dem at kende, og de kan lave en virkelig flot video på baggrund af dine klip.

1 Importer dine filer

Der er en “Importér”-knap øverst til højre i Billeders brugerflade, og med den kan man importere fra en mappe, der allerede ligger på pc’en eller fra et USB-drev. Hvis du vælger en mappe, får du ikke valget “Åbn” eller “Importer”, men “Føj denne mappe til Billeder” [Billede A]. Du linker mappen til Billeder, således at programmet ved, at det er et sted, hvor dine filer kan være.

Billede A

2 Opret et projekt

Åbn “Mapper”, og vælg en mappe, der indeholder videoklip, som du vil bruge. Fra menuen “Opret” vælger du “Brugerdefineret video med musik” [Billede B]. Programmet samler automatisk en video for dig, hvis du vælger den funktion, men det er bedre at gøre det manuelt, fordi Billeders algoritmer ikke ved, hvad der er vigtigt for dig i et videoklip. Giv dit værk et navn, som du senere kan redigere.

Billede B

3 Arranger og trim klip

Billeder anbringer normalt dine klip i kronologisk orden, men du kan også trække og slippe klip i den rækkefølge, du ønsker, ved hjælp af historietavlen forneden. Når dine klip ligger i den rigtige rækkefølge, trimmer du uønskede stumper i begyndelsen og slutningen ved hjælp af knappen “Trim”. Klik på den, så kommer dine valgte klip frem med blå markører, som du kan flytte [Billede C].

Billede C

4 Tilføj en titel

Det er nemt at oprette titler. Vælg det første klip i din historietavle, og klik på knappen “Tekst” foroven. Nu får du et specielt vindue, hvor du kan vælge en placering og det udseende, der skal følge din videotitel [Billede D]. Brug “Filtre” til at justere klippets farvebalance. Der er ikke mange stilarter at vælge imellem, men man kan vælge dem med et enkelt klik.

Billede D

5 Tilføj bevægelse

Den næste knap er “Bevægelse” [Billede E], som gør det muligt at zoome ind på dit klip og flytte synsvinklen som med et virtuelt kamera. Effekten knytter sig til hele klippets længde – det er tilsyneladende ikke muligt at påvirke varigheden – og den kan være relativt beskeden, men der er ingen diskussion om, at den giver en fornemmelse af bevægelse. Man kan vælge mellem 11 former for tilt, zoom og panorering.

Billede E

6 Tilføj et tema

Knappen “Temaer” finder du øverst på brugerfladen ved siden af de praktiske knapper “Fortryd” og “Annuller Fortryd”. Når du vælger et tema, bliver hvert filter, musikklip og tekststil, som du har brugt i dine video, ændret i overensstemmelse med temaet. Det giver din film et konsistent udtryk. Du kan ændre temaer ved blot at vælge dem fra listen.

7 Tilføj 3D-effekter

Der er tale om et udvalg af specielle effekter, som indsætter forskellige genstande i din video – fra snefnug til sommerfugle [Billede F], og man får adgang til dem med knappen “3D-effekter” over historietavlen. Du kan vælge, på hvor meget af et klip, effekten skal være synlig, ved at trække den blå bjælke hen over tidsforløbet. Man kan skrue op og ned for effekter med lyd. Man kan også skræddersy 3D-effekter.

Billede F

8 Tilføj musik

Billeder rummer indbyggede musikklip, der kan ledsage din video. Find dem ved at klikke på knappen “Musik” foroven (klik på ordet “musik”, ikke på højttaleren) og dernæst på fanen “Anbefalet” [Billede G]. Du kan synkronisere disse melodier i takt med videoens afspilning, men man har ingen indflydelse på, hvordan det sker. Klik på pilen ved siden af et musikklip, hvis du vil høre, hvordan den lyder.

Billede G

9 Hent mere musik

Vælg fanen “Din musik”, så kan du bruge musikfiler på din pc. Billeder finder og markerer hver musikfil på din maskine, men nogle af dem kan være beskyttet af copyright. Eftersom YouTube ser misbilligende på overtrædelser af ophavsretten og fjerner musikken, når der bliver fundet musik med copyright, kan du i stedet bruge nogle Creative Commons-licenserede melodier fra www.bensound.com.

10 Eksporter og del

Billeder giver tre muligheder for at eksportere din video: “Lille”, “Mellem” og “Stor”. Hvis du har optaget i HD, vil du måske blive skuffet over Lille eller Mellem, der ændrer din video til henholdsvis 940 x 540 og 1280 x 720 pixel. Stor bevarer den fuld opløsning på 1920 x 1080, men produktionstiden er længere ved større filstørrelser. Din film bliver gemt på din pc, og du kan nu dele den på sociale medier [Billede H].

Billede H