Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kryptovaluta og statens afskaffelse

”Hvis man kradser lidt i overfladen, vil man se, at enhver, der har været længe nok i gang med kryptovaluta, er en meget overbevist og radikal skikkelse. Skabsradikal, men ikke desto mindre radikal.” – Preston Byrne, advokat.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er en interessant betragtning. Her gik jeg og troede, at minedrift efter kryptovaluta primært bundede i grådighed og tilsidesættelse af andres behov. Men radikal? Nu kan radikalisme som bekendt trives i stort set alle lejre (måske undtagen i Det Radikale Venstre), men den fordrer gerne en vis ideologisk forestilling, der rækker ud over egennytte.

Løn til studerende

Sådan en ideologisk forestilling er ifølge Burne i høj grad til stede, og den har med begrebet libertarianisme at gøre. Libertarianisme bliver af Den Danske Ordbog defineret som en ”radikal form for liberalisme, der fremhæver individets uindskrænkede frihed og går ind for at minimere eller helt fjerne skatter og al statslig regulering.”

Det var eine grausame Salbe i et lille land, der priser sig af sin sammenhængskraft, sin solidaritet med de svageste og sine fælles værdier. Noget tyder da også på, at libertarianismen har ringe kår her til lands.

De fleste af os sætter for eksempel pris på, at vi i Danmark har en velfungerende infrastruktur. En af libertarianismens tidlige bannerførere i USA, Ayn Rand (1905-1982), mente i fuldt alvor, at al statslig indblanding skulle afskaffes. Hun ville for eksempel privatisere alle veje. Det går næppe herhjemme.

Jeg har arbejdet som krydstogtguide i Skagen, og det har været mig en svir at svare på et ofte stillet spørgsmål fra de amerikanske turister: ”Hvad koster det at gå på universitetet i Danmark?”

Svaret er som bekendt, at ikke blot koster det ingenting for den enkelte; de studerende får til al overflod løn for at studere. De brave turister var hver gang ved at falde ned af turistbussens plyssæder.

Anderledes ser det som bekendt ud i nybyggernationen USA, hvor en dyb og indgroet skepsis over for al styring ovenfra (bortset, naturligvis, fra guddommelig indgriben) trives i bedste velgående. Og det er her, kryptovaluta efter nogles mening kommer ind i billedet.

Friheden eller døden

Hvis libertarianerne ved hjælp af kryptovaluta kan fravriste nationerne monopol på at udstede gangbar mønt, har de nemlig frit slag. Så er statens afskaffelse inden for rækkevidde. Mener de tilsyneladende.

Og så er vi altså tilbage ved det ideologiske. Ideologien kræver statens afskaffelse, og kryptovaluta er det middel, som skal bane vejen for dette libertarianske utopia og den totale frihed. Som den amerikanske politiker Patrick Henry udtrykte det i en tale i Virginia i 1775: ”Give me liberty, or give me death!”

Skal man le eller græde? Jeg har en fornemmelse af, at vi skal søge trøst i fænomener som kryptovalutaen Dogecoin. Dogecoin opstod i 2013 nærmest som en vittighed, en form for parodi på den bitcoin-begejstring, der tog fart efter 2009. Altså et udslag af humor. Og det kan være tiltrængt: Hvis der er én ting, som radikale bevægelser ikke netop udmærker sig ved, så er det humor.