Artikel top billede

DJI Mavic 3 Classic (Foto: Lars Jacobsen)

Test: DJI Mavic 3 Classic er den store drone, som du må flyve med de fleste steder

Der sker kæmpehop i både droneteknologi og droneregler. Mavic 3 Classic formår at udnytte begge dele. Læs testen og se billederne fra vores flyveture her.

På få år er droner gået fra at være legetøj eller udstyr, som entusiaster selv loddede sammen, til at være små smarte teknologiske vidundere.

Alt sammen fordi softwaren, motorerne, kameraerne og eksisterende teknologi som GPS og wifi nu spiller solidt sammen.

Så solidt, at selv consumer-orienterede droner er en central af krigen mellem Rusland og Ukraine - og at en britisk tænketank for nyligt konstaterede, at der ikke findes et ”helle” på den moderne slagmark – alt sammen på grund af de præcise våben og de allestedsnærværende droner.

Heldigvis er de fleste danske formål noget mere fredelige.

Og kombinationen af bedre droner og mere lempelige regler gør droner til en spændende teknologi for både hobbyfotografer og virksomheder.

Og lad det være sagt med det samme: Vil du flyve med drone, men ikke kaste dig ud i ansvarsforsikringer og kurser, så bør du læse vores test af DJI Mini 3 Pro eller overveje at købe dens netop lancerede lillebror DJI Mini 3.

De vejer begge under 250 gram og er derfor underlagt et lempeligere regelsæt. Og så er de til at betale.

Bagsiden er, at de er meget vindfølsomme og har mindre kameraer end DJIs større platforme.

Mavic-serien kan flyve i det meste

Så vil du flyve i vind og have bedre billeder, skal du traditionelt have fat i DJIs Mavic-platforme. Senest model er Mavic 3 (cirka 15.000 kr.), som nu har fået en lidt billigere lillebror kaldet Mavic 3 Classic til cirka 12.000 kroner.

Med Classic-modellen, som vi tester her, mister du 3'erens dobbelte kamerasystem og dermed den medfølgende 162 mm telelinse.

De to modeller er ellers ens. Og fælles for de lidt større modeller er, at de begge vejer 895 gram og dermed er C1-certificerede under de nyeste regler.

Rent praktisk betyder det, at de kan overflyve uvedkommende i begrænset tid. Men du skal fortsat have en ansvarsforsikring.

Men nok om regler, for dem kan (skal) du selv læse op på her og med oversigten her.

Computerworld har testet DJI Mavic 3 Classic de seneste par uger, og vi er generelt begejstrede. Det er der flere årsager til.

Artiklen fortsætter under billedet...

Først og fremmest betyder 3-seriens 12 grams lavere vægt, at Classic 3 kan flyve flere steder, hvor vores normale Mavic 2 Pro skal overholde en række strengere krav.

Det er fjollet, men sådan er det nu engang - og DJI har nok meget meget lille incitament til at udvikle en 12 gram lettere udgave for at få certificeret en ældre udgået model. Så skal det være let, så er det 3-serien.

Tekniske opgraderinger

Rent teknisk er der dog sket en del fra 2-serien til 3-serien.

Således er flyvetiden for en almindelig opladning steget fra 31 minutter til 46 minutter, hvilket er et stort spring, og gør dronen mere anvendelig i især koldt og blæsende vejr, hvor batterier dropper hurtigere end normalt.

Bagsiden er dog, at de nye batterier igen er en ny type. Det er forståeligt, men netop droners hurtige udvikling betyder, at du som bruger skal begynde forfra med at købe dig ind i DJI's økosystem af ladere og batterier med hver eneste generation.

Derfor er der også ofte gode tilbud på brugte droner med ekstra batterier og lignende, som er værd at overveje.

Vi har sendt dronen op i den kolde vinterblæst og kan sige, at den står lige så stabilt som forgængeren - som kan klare helt andre vindhastigheder end de små mini-modeller på 249 gram.

Det er en klar fordel, for med en lille drone finder man hurtigt ud af, hvorfor vindmøller er så populære i Danmark. Det blæser – og det blæser ofte.

Se ovenstående foto i høj opløsning (14.400 x 6058 pixels) her

For kendere af DJIs droner er 3 Classic rent softwaremæssigt stort set ens med de forrige modeller: Du kan tage fotos i både JPG og RAW, tage panoramaer, få dronen til at tage en række foruddefinerede videoer og lignende.

Det er alt sammen fint - og vil du lære dem bedre at kende, anbefales det at se nogle af de mange instruktionsvideoer, som du kan finde på YouTube.

Ikke stor forskel på fotos fra Pro 2 til 3 Classic

Er din plan at bruge 3 Classic primært til video, bør du dog overveje den rene Mavic 3, som kommer med stærkere software til optagelser i højere kvalitet med Apple ProRes .

Er du derimod mest til foto og semi-professionel video, så leverer 3 Classic fine fotos og videoer i op til 5.1K/50 fps og 4K/120 fps slowmotion. Og på den medfølgende fjernkontrol står billederne også flotte og skarpe.

Kvaliteten af fotos er også gode, men lidt overraskende ikke meget bedre end vores gamle Mavic Pro 2.

De skyder begge fotos på 20 megapixel, og forskellen ser primært ud til at være at 3 Classic er bedre til at håndtere lys og skygge. Og at 3 Classic er en bedre til fotos i lavt lys.

Men på en klar solrig vinterdag er forskellen overraskende lille.

Nedenfor kan du se fotos fra først Mavic 2 Pro og derefter Mavic 3 Classic.

Fotos er taget med 10 minutters mellemrum med samme kameraindstillinger. Begge fotos er taget i RAW og derefter konverteret i Adobe Lightroom uden nogen justeringer.

Se dem i fuld opløsning her: Mavic 2 Pro | Mavic 3 Classic

Artiklen fortsætter under billedet...

Samtidig er det overraskende, at når Mavic 3 Classic tager panoramafotos og samler dem umiddelbart bagefter, ikke er hurtigere end den noget ældre Mavic 2 Pro. Måske er algoritmerne grundigere, men den virker her næsten langsommere til at sammensætte fotos.

To tilbageskridt

På enkelte områder er 3 Classic i vores øjne ligefrem et tilbageskridt. Således er MicroSD-kortet nu placeret ind i et indhak bagerst på dronen.

For at få det ud, skal du derfor enten have en pincet med eller have ekstraordinært slanke fingre.

Du kan selvfølgelig også satse at på at gribe kortet, hvis du kan få det til at springe ud, men forestil dig at stå i naturen og se flere timers droneoptagelser flyve forbi dig og ned i græsset/gruset/stenene eller i havet…

Det er simpelthen unødigt bøvlet.

Og det samme er det sære SM-inspirerede harnisk, som dronen skal spændes fast i for at beskytte propeller og den følsomme gimbal foran.

Der må kunne laves en bedre løsning, som ikke tager tre minutters banden og svovlen, før dronen er sikret til transport.

DJI Mavic 3 Classic er dog stadig en solid drone til dig, som vil have en stabil drone, der kan flyve i blæst, har rimelig lang flyvetid, tager flotte fotos og som opfylder de nye regler, som lader der flyve de fleste steder med minimal indsats med hensyn til prøver og regler.

Men har du pt. en Mavic 2 Pro, er det i vores øjne primært reglerne, og ikke det tekniske, som er argumentet for at opgradere til Mavic 3 Classic.


Loading ikon