Artikel top billede

(Foto: Argon)

Test: Danske Argon har på mange måder knækket koden til at kombinere god stereo- og tv-lyd i de samme kasser

Kan en lille reolhøjttaler både håndtere din digitale streaming, pladespiller og tv-lyden? Det er i hvert fald den mission, som danske Argon begiver sig ud i og langt hen ad vejen lykkedes med.

Én højttaler til det hele er vel det, som Argon prøver at favne med deres Argon Forte A4 MK2.

Og idéen er god nok.

De fleste lydbarrer kan levere fin og flot Dolby-lyd via de indbyggede kredsløb. Men det er som om, at de samme kredsløb og konstruktionen i det hele taget spænder ben for den gode stereo-lyd.

Det er ikke fordi, at det spiller dårligt, men det perspektiv og den klarhed, som du får fra et sæt gode streaming-højttalere i stereo, opnår du sjældent i en lydbar. Det er i hvert fald min påstand.

De rigtige forbindelser

Så fidusen er at finde et sæt gode streaming-højttalere, som du også kan bruge til dit tv. Og dem er der masser af – men mange fungerer ikke godt nok, og endnu flere har ikke den nødvendige HDMI Arc-tilslutning, så du let kan tilslutte tv’et og bruge dets fjernbetjening.

Det har A4 Mk.2. Bagpå den venstre højttaler, der huser al elektronik og forstærkeren, finder du et utal af tilslutninger.

Foruden HDMI Arc er der indgang for analoge kilder – også grammofon, optisk digital, USB og endda en udgang til separat subwoofer. Det er nærmest fuld plade og sjældent set bedre i en højttaler af denne type.

Der er da også hele fire forstærkere – en til hver højttalerenhed.

Den højre højttaler tilsluttes via tre meter langt special-kabel. Det skrues på, så det sidder godt fast. Og det er en pointe, for der er kælet for detaljerne i Forte-højttaleren.

Forarbejdning efter bogen

Kælen for detaljer gælder også kabinettet, der måler 13,3 x 24 x 19 centimeter.

Det fås i hvid, sort eller valnød (vinyl), som vi tester. Det er nydeligt forarbejdet med runde hjørner og frontstof, der let kan sættes på via indbyggede magneter.

Bruger du højttaleren uden frontstof er det også nydeligt (afhængig af øjet, der ser naturligvis). Men de to små højttaler-enheder fremstår fint og er flankeret af en metalring i yderkanten, der er med til at løfte designet.

Samtidig er de små kasser ret tunge i forhold til deres størrelse. Samlet små syv kilo gør det til et kabinet, der virker dødt og meget stift. Begge betydelige faktorer for god lyd.

Præcist lydbillede

Uanset om du streamer via bluetooth eller anden kilde, er lydbilledet meget åbent og artikuleret. Stemmer står ikke fyldigt, men heller ikke spinkelt. Det hele er meget neutralt, og det betyder, at musikken bliver gengivet mere, som den er indspillet. På godt og ondt.

Der er ikke et enormt og stort lydbillede, men en gengivelse som er behagelig. Sæt dem op ad en bagvæg, og du får lidt mere varme og fylde via basrefleksporten bagpå.

Til tv-lyden vil du opleve samme klarhed i stemmer, og det er virkelig rart. Stream film og serier, og lydbilledet kommer mere ud i stuen og med en større kraft, end de fleste fjernsyn formår.

Et kompromis af de gode

Argon er på ingen måde perfekt og repræsenterer på mange måder et kompromis.

Den prøver at favne over alt fra analoge kilder som din grammofon til streaming og tv-lyd i samme kompakte højttaler.

Den gør ingen af delene perfekt. Tv-lyd bliver aldrig som med ægte surround, og en pladespiller bør have en bedre RIAA (grammofon forstærker) indbygget.

Argons forsøg på at favne bredt vil derfor ikke falde i alles smag.

Men vil du have i pose og i sæk er de virkelig et godt bud. Læg dertil, at de som sagt er nydeligt bygget og prisen på 4.495 kroner er lidt lettere at spise. Men også kun lidt…


Loading ikon