Artikel top billede

(Foto: Lars Dareberg, Nordisk Råd)

Nordisk Råd efterlyser fælles cybersikkerhedsstrategi

De nordiske lande skal have en fælles cybersikkerhedsstrategi, hvis det står til Nordisk Råd. Og det e Island, der går forrest med det gode eksempel, mener rådet.

"Cybersikkerhedsproblemer er mere relevante end nogensinde. I de senere år er antallet af alvorlige cyberangreb vokset. Derudover har krigen i Ukraine en direkte effekt på Norden på mange måder. Vi efterlyser derfor en fælles cybersikkerhedsstrategi for Norden.”

Sådan lyder ordene fra formand for Nordisk Råd, Erkki Tuomioja i en pressemeddelelse.

Nordisk Forsvarssamarbejdes (Nordefcos) vision for 2025 siger, at de nordiske lande skal påtage sig at forbedre modstandskraften mod cybertrusler.

Nordisk Råd efterlyser derfor en fælles cybersikkerhedsstrategi. Blandt andet mener rådet, at de nordiske regeringer kan lære meget af Islands store investeringer i cybersikkehed de seneste år.

Island udarbejdede en cybersikkerhedsstrategi, der løber fra 2014 til 2025 med en tilhørende femårig handlingsplan for at styrke landets cybersikkerhed.

I forbindelse med denne langsynede strategi planlægger landets myndigheder blandt andet en stor fælles øvelse, der skal teste reaktionsstyrken ud fra det scenarie, at forbindelsen til omverdenen er skåret af.

"Cybersikkerhed er ikke kun et sikkerhedsproblem; vi har også brug for det, så vi fuldt ud kan udnytte kraften i nordisk innovation," lyder det fra minister for videregående uddannelse, videnskab og innovation for Island Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.

Hun fortsætter:

"Der skal være bevidsthed, ekspertise og regler vedrørende cybersikkerhed, så vi kan fremtidssikre vores samfund."

Hun afslutter med at tilkendegive, at også Island efterlyser en fælles nordisk strategi for cybersikkerhed.