Artikel top billede

(Foto: Alexandre Lallemand/Unsplash)

Danmark skal stå i spidsen for europæisk milliard-satsning på AI

Et nyt AI-center til 1,65 milliarder kroner bliver placeret i Danmark. Bag centeret står blandt andet DTU og DI.

Det bliver et dansk konsortium som kommer til at stå i spidsen for en ny europæiske satsning på kunstig intelligens.

Det oplyser Dansk Industri (DI) i en meddelelse.

Satsningen beløber sig samlet set til 1,65 milliarder kroner, der blandt skal bidrage til at accelerere udviklingen i ansvarlig kunstig intelligens.

I spidsen for det danske konsortium står DTU, DI og We Build Denmark, og de skal i fællesskab opbygge en permanent facilitet til test og eksperimentering med kunstig intelligens, der skal anvendes af virksomheder og organisationer, som udvikler produkter baseret på kunstig intelligens.

Skal hjælpe de mindre virksomheder

Hos DI er det forventningen, at det nye center vil kunne bidrage til styrke danske virksomheder konkurrenceevne.

Det er især forventninger, at det vil være en fordel for landets mindre og mellemstore virksomheder, lyder det fra Andreas Holbak Espersen, der digitaliseringspolitisk chef i DI Digital.

“Konkret betyder det, at vi i EU opretter et fast track for afprøvning af AI-baserede produkter. Specielt små og mellemstore virksomheder, der integrerer AI i deres produkter, får en hjælpende hånd til at komme igennem den tunge fase med test og afprøvning,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

Snart komme de fysiske robotter

I de seneste måneder har især den chat-baserede kunstige intelligens, ChatGPT, taget verden med storm og tjent som demonstration for, hvor hvor fremskreden arbejdet med kunstig intelligens er.

Det viser ifølge Martin Brynskov, der PhD og seniorforsker hos DTU Compute og leder DTU Smart Communities Centre, at der er et behov for en facilitet, som kan sikre at fremtidige kunstig intelligens-løsninger er udviklet ansvarligt.

”Men hvad sker der, når AI ikke kun genererer tekst og så at sige bliver inde i computeren og på nettet, men begynder at blande sig i den fysiske verden og i vores liv. For eksempel i droner, robotter, biler, bygninger og infrastruktur? Vi skal kunne forstå, forklare, styre og beskytte systemerne, før vi kan slippe dem løs – og det haster med at opbygge den kapacitet, så vi kan udnytte de fordele, digitale teknologier giver os,” siger Martin Brynskov ifølge en pressemeddelelse.

Udover DTU, DI og We Build Denmark består konsortiet også af Gate21, Aarhus Kommune/GovTechMidt, Teknologisk Institut, Center Denmark