Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: It-sikkerhedsvirksomhed etablerer nordisk afdeling / Elon Musk frifindes i retssag / Dating.dk kæmper med dalende overskud

It-sikkerhedsvirksomhed etablerer nordisk afdeling. Elon Musk frifindes i retssag. Dating.dk kæmper med dalende overskud. Sag på vej mod Amazon. Printerleverandør vil skifte til elbiler. Dataetik på menuen i det nye digitaliseringsudvalg.

Så blev det mandag.

Til din varme kop morgenkaffe får du her dagens første it-nyheder. De er i dag nyristede og brygget sammen af Alexander Haslund.

God læseløst.

It-sikkerhedsvirksomhed etablerer nordisk afdeling

Den franske it-sikkerhedsleverandør Tehtris har netop ansat Kim Brøndsted som ny nordisk country manager.

Det sker for at sætte øget fokus på Norden, herunder især Danmark.

Det skriver Tehtris i en meddelelse til Computerworld.

Tehtris står bag en platform til automatisk, realtids, ikke-menneskestyret neutralisering af cyberangreb. Den skal nu forsøges at skubbes ud til flere nordiske kunder, lyder det.

"Norden er en af de mest digitaliserede regioner i verden, og derfor er der også behov for avancerede it-sikkerhedsplatforme for at sikre os imod dem, der vil os det ondt," lyder det fra Kim Brøndsted.

Elon Musk frifindes i retssag

Tesla, SpaceX og Twitters CEO Elon Musk er frifundet i en sag om aktiemanipulation, der har verseret i flere år.

Det skriver Wall Street Journal.

En amerikansk jury afviste investorernes påstande om, at Elon Musk overtrådte loven, da han i 2018 tweetede, at han overvejede at afnotere Tesla Inc. for 420 dollar per aktie.

Dengang lå værdien af en Tesla-aktie et stykke under, men efter tweetet steg aktiekursen eksplosivt, hvilket kostede nogle aktionærer mange penge.

Elon Musk tweetede efterfølgende sin påskønnelse af juryens enstemmige beslutning og skrev: "Gudskelov, folkets visdom har sejret!"

Dating.dk kæmper med dalende overskud

Dating.dk, der ramte internettet helt tilbage i 1998, tjener stadigvæk penge. Men der er blevet færre og færre millioner på bunden de seneste år.

I 2022 kommer Dating.dk med den danske iværksætter Morten Wagner i front blot ud med et plus på 1,3 millioner kroner og en bruttofortjeneste på 5,4 millioner kroner.

Det er en del lavere end i 2021, hvor de tal hed henholdsvis fire og ni millioner kroner.

Udviklingen og resultatet er, om end noget lavere end gennem de seneste år, stadigvæk tilfredsstillende, lyder det i årsrapporten.

I 2013, Dating.dks storhedstid, landede selskabet et overskud på 28,6 millioner kroner.

Det er den danske Freeway-koncern, som står bag dating.dk.

Sag på vej mod Amazon

The Federal Trade Commission (FTC) forbereder en potentiel antitrust-sag mod Amazon, der potentielt kan stemple Amazons forretningspraksis på en række områder som konkurrenceforvridende.

Det skriver Wall Street Journal.

Kommissionen har i de seneste år undersøgt Amazons praksis, herunder om den favoriserer gigantens egne produkter frem for konkurrenternes på sine platforme, og hvordan den behandler eksterne sælgere på Amazon.com.

Præcis hvilke aspekter af forretningen FTC vil målrette i en eventuel sag mod Amazon, fremgår ikke.

Amazon har gentagne gange meddelt, at den konkurrerer retfærdigt, og at dens tjenester gavner både kunder og sælgere på Amazons platforme.

Printerleverandør vil skifte til elbiler

Konica Minolta vil udskifte hele sin flåde af teknikerbiler med elbiler i Norden.

Det meddeler printerselskabet til Computerworld.

Skiftet sker som led i en bæredygtig strategi med fokus på at reducere CO2-udledning ved besøg hos kunder. I første omgang drejer det sig om 35 biler i Danmark, og på sigt er det intentionen, at 100 procent af Konica Minoltas servicebiler i Norden skal være eldrevne.

"Vi har regnet os frem til, at vores teknikere i Norden kører cirka 75 gange rundt om kloden om året. Ved at skifte til elbiler udleder vi 250 tons CO2 mindre årligt, end hvis vi stadig kørte ud til kunderne i dieselbiler," lyder det fra Henning Knudsen, direktør for service & support i Norden.

Dataetik på menuen i det nye digitaliseringsudvalg

I begyndelsen af året etablerede Folketinget sit allerførste digitaliseringsudvalg, Udvalget for Digitalisering og It. Og et af de første emner i udvalget bestående af 29 medlemmer har været dataetik.

Dataetisk Råd, der har til opgave at understøtte en ansvarlig og bæredygtig dataanvendelse, var for få dage siden forbi rådet.

Her holdt formand hos Dataetisk Råd, Johan Busse, et oplæg med fokus på, hvordan rådet forsøger at skabe debat og offentlig opmærksomhed samt forsøger at understøtte en ansvarlig dataanvendelse.

I 2023 vil Dataetisk Råd blandt andet komme med anbefalinger til brug af generativ AI så som ChatGPT, have fokus på dataetisk evaluering af kommunale signaturprojekter og søsætte et projekt om datadrevet ledelse og overvågning.

Digitaliseringsudvalget skal debattere it-relaterede emner i samspil med Danmarks nye digitaliseringsminister Marie Bjerre (V).

Microsoft udpeger bagmænd bag hackerangreb mod Charlie Hebdo

Ifølge Microsoft var det en hackergruppe støttet af den iranske regering, der i januar havde held til at lancere et cyberangreb mod satiremagasinet Charlie Hebdo.

Det skriver Ritzau.

Angrebet førte til, at der blev lækket private kundeoplysninger.

I den forbindelse meldte hackergruppen "Holy Souls", at den havde indsamlet navne og kontraktoplysninger på over 200.000 abonnenter, som blev forsøgt solgt.

Charlie Hebdo blev ramt af et hackerangreb umiddelbart efter, at der var blevet trykt en karikaturtegning af Irans religiøse leder, Ayatollah Khamenei.