Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Advarer mod kinesiske overvågningskameraer - kan udgøre en sikkerhedsrisiko / Nu går starten til de danske cybermesterskabet / Dansk tech-selskab vil børsnoteres

Advarer mod kinesiske overvågningskameraer - kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Nu går starten til de danske cybermesterskabet. Dansk tech-selskab vil børsnoteres. Gps og mobiltelefoner blev sat ud af spillet, da Biden besøgte Kyiv, og så fylder telefonbogen i dag 145 år.

Morn, folkens

Det er i dag tirsdag 21. februar, og her har i Computerworlds morgen-briefing.

Ligesom i går er det Jacob Wittorff, der sidder morgen-frisk klar bag tasterne og håndplukker de bedste nyheder til dig.

Vi lægger ud med en historie fra down-under, hvor den australske regering nu advarer mod bagdøre i kameraer fra kinesiske producenter.

Advarer mod kinesiske overvågningskameraer - kan udgøre en sikkerhedsrisiko

Overvågningskameraer fra kinesiske virksomheder som Hikvision og Dahua kan muligvis udgøre en sikkerhedsrisiko. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen har den australske regering således besluttet at alle kinesiskproducerede videoovervågningskameraer skal fjernes fra forsvarsministeriets bygning

Det skyldes at en undersøgelse har konkluderet, at den kinesiske stat muligvis har bagdørsadgang til kameraerne og på den måde kan spionere mod ministeriet.

De kinesiske kameraer bliver også anvendt herhjemme, og her har Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste ligeledes advaret mod dem, og i 2022 besluttede Region Hovedstaden at stoppe fremtidige indkøb af kinesiske kameraer.

Nu går starten til de danske cybermesterskabet

I den kommende weekend starter det danske mesterskab i cybersikkerhed – også kaldet De Danske Cybermesterskaber 2023.

“Men allerede nu er der masser af online trænings-sessions. Det hele er for alle 15-25 årige, hvad enten man er rutineret hacker, eller bare synes det med cybersikkerhed lyder spændende,” skriver Jens Myrup Pedersen, landstræner for det danske cyberlandshold, på Twitter.

Han oplyser også, at cybermesterskaberne, hvis deltagerne er tilstrækkeligt dygtige, kan fungere som en adgangsbillet til cyberlandsholdsholdet.

Du kan læse mere om cybermesterskaberne og tilmelde dig turneringen via dette link.

Dansk tech-selskab vil børsnoteres

Det danske it-investeringsfirma Meew planlægger at blive børsnoteret på den svenske mini-børs Spotlight, og selskabet har et mål om at rejse mellem 14,85 og 18,5 millioner kroner ved børsnoteringen.

“Meew er et dansk tech-venture selskab med flere brands, som er forenet af et mål: At udruge, bygge og investere i teknologi og dermed forme fremtiden inden for digitaliseringen for fremtidige generationer,” siger selskabet administrerende direktør Armin Kavousi i en pressemeddelelse.

Meew blev stiftet i 2017 og har i dag seks datterselskaber og syv brands under sig. Alle selskaberne beskæftiger sig med it og digitalisering.

Gps og mobiltelefoner blev sat ud af spillet, da Biden besøgte Kyiv

Det var tydeligt for beboerne i Ukraines hovedstad Kyiv, at noget usædvanligt var i gære mandag morgen.

Ikke alene blev trafikken omkring byen lukket, hvilket førte til enorme trafikpropper, men ifølge en reportage i Berlingske blev der også i perioder - uden nogen nærmere forklaring - slukket for både GPS-signalet og mobilsignalet i byen, hvilket gjorde det svært at finde rundt i byen for folk uden lokalkendskab.

Ifølge avisen var GPS-signalet sat ud af spillet i flere timer, og forklaringen på de uforklarlige hændelser kom senere på morgenen, da det viste sig, at den amerikanske præsident Joe Biden havde aflagt byen et overraskelses-visit.

Læs reportagen her

I dag fylder telefonbogen 145 år

En tele… hva’for noget? Der er sandsynligvis ikke mange under 30 år, som nogensinde har brugt en, men i dag fylder telefonbogen 145 år.

Den første telefonbog blev således udgivet den 21. februar 1878 – knap to år efter, at Graham Bell opfandt telefonen.

Bogen blev udgivet i New Haven i den amerikanske stat Connecticut af New Haven Telephone Company, og det er muligvis en overdrivelse at kalde det en bog, fordi den bestod blot af en enkelt side, hvor telefonnumrene på omkring 50 privatpersoner og forretninger var listet.

At telefonbogen netop blev udgivet i New Haven var næppe en tilfældighed, fordi det var også her, at verdens første telefoncentral åbnede samme år.