Artikel top billede

Der er faktisk tale om en radio, der kan nappe FM, men også DAB og ikke mindst streaming gør denne afdæmpede britiske bud på en moderne transistorradio ret interessant. (Foto: Ruark Audio)

Test: Denne eksotiske højttaler ligner en B&O-kreation - og den skuffer ikke

Jeg havde ikke ventet, at noget så enkelt som en streaming-højttaler forklædt som en retro-transistorradio ville kunne sætte følelserne i spil. Heldigvis leverer den også varen på alle andre parametre.

Alt fra de lodrette håndlavede træ-lameller foran højttalerenhederne til display og små detaljer i aluminium leder tankerne hen på danske B&O i denne streaming-højttaler.

Det trænende øje kan hurtigt se, at det ikke er et produkt fra Struer, men det gør ikke den britiske sag, kaldet bare 'R2', fra Ruark Audio mindre god eller interessant.

Design i den bedste ende

Hvis du har vigende hårgrænse som mig, kan du godt huske de transistorradioer, som især Bang og Olufsen lavede i meget lækker stil.

Denne R2 mk IV fra Ruark Audio i Essex, UK giver de samme associationer, og den er da på mange måder også en almindelig radio.

Den kan nemlig modtage på FM båndet. Hertil også fra DAB og naturligvis streaming.

Du kan streame direkte fra din yndlingstjeneste – herunder Spotify. Og skulle den ikke være repræsenteret, kan du streame via bluetooth til Ruark R2.

Du kan tilslutte analoge kilder bagpå, men også hovedtelefonens udgang samt USB-C med opladning.

Prisen er i den højere ende nemlig 4.395 kroner. Ikke billigt, men design i forhold til kvaliteten af produktet kan den let være prisen værd. Undskyld mig, men der er langt mellem streaming-højttalere, der udstråler så meget klasse.

Ikke bare ren design

Der er ingen tvivl om, at R2 er en lille perle rent designmæssigt. Den er 34 cm aflang og 15 cm høj. Det kvadratiske display er afdæmpet, så det ikke bidrager til at bryde de rene linjer.

Betjeningen øverst med få knapper og en drejeknap er fin, men den er desværre ikke aftagelig, som i nogle af Ruarks andre højttalere.

Til gengæld kan du styre det hele via en app eller fjernbetjening – den sidste er dog ekstra tilbehør.

Eneste – undskyld udtrykket – øjebæ, er den meget lange antenne, du skal hive ud for at lytte til FM radio eller DAB.

Men antennen er en nødvendighed, og du kan jo bare streame via internetradio, Bluetooth eller direkte fra streaming-tjenester du kan finde i højttaleren.

Ruark er kendt blandt entusiaster for sine højttalere i den gode ende, men har et større program af streaming-enheder, hvor R2 mk4 er blandt de nyeste.

At de ikke er nye på musikscenen, mærkes tydeligt i kvaliteten. Bag de flotte lameller gemmer sig to kvalitetshøjttalere, der spreder så godt, at du godt kan fornemme stereoeffekten.

Saftig lyd

Lydmæssigt er vi til den neutrale side, men med en god fylde, hvilket ikke mindst skyldes de mellemstore højttalere og det trods alt store kabinet, de får lov at boltre sig i.

Det betyder, at man ikke behøver manipulere så meget med lyden.

Ofte styrkes lyden kunstigt via digitale kredsløb når en lille højttaler skal give stor lyd fra sig. Det går som regel godt men bliver aldrig sublimt.

Det er her, Ruarks knowhow med store højttalere slår igennem og det høres ved et lydbillede, der er klart og meget let at lytte til uanset genre.

Der er en klangrighed og endda detaljering, jeg normalt forbinder med noget større højttalere.

Lækker men småfejl trækker ned

Der er ingen tvivl om, at R2 er en lille perle og prisen er bestemt også godkendt.

Der er dog minuspunkter som førnævnte fjernbetjening ligesom appen ikke er den mest omfattende jeg har mødt.

Dertil kunne jeg godt tænke mig, at den havde batteri, så jeg let kunne tage den med overalt i stuen og haven.

Jeg er klar over, at det ville betyde en højere pris, men den vil jeg nok være villig til at tage.

Ruark R2 mk4 er helt sin egen og ikke et B&O produkt, men designet leder som sagt tankerne i den retning og lydmæssigt er vi i den rigtigt gode ende.

Skulle du ikke være til den sorte variant med mørke træl lameller fås den også i lysere kombinationer.


Loading ikon