Artikel top billede

(Foto: Jefferson Santos)

Er du blevet kontaktet af atomeksperter fra USA? Så hold øje med denne malware

Ny såkaldt NokNok-malware inficerer lige nu Windows og macOS. Læs alt om malwaren og bagmændene her.

Nok nok... Hvem dér? Malware. Malware hvem? Noknok.... Hva'?

Okay, nogen banke-på vittigheder virker ikke på skrift (eller generelt).

Men ikke desto mindre, har sikkerhedsfolk observeret en ny malware-kampagne, hvor hackere bruger såkaldt NokNok-malware rettet mod macOS-systemer.

Som det ser ud nu, er Charming Kitten APT-gruppen (også kendt som APT42 eller Phosphorus) de sandsynlige bagmænd bag kampagnen, som startede i maj, fortæller Bleeping Computer.

Google har før knyttet APT42 til den iranske stat, mere specifikt Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC).

APT42 bruger ofte phishing, som metode for at komme i kontakt med sine ofre. Her udgiver gruppen sig ofte for at være forretningsfolk med et ærinde.

Eksempelvis udgiver gruppen sig for at være atomeksperter fra USA og henvendte sig til sine angrebsmål med et tilbud om at gennemgå udkast om udenrigspolitiske emner.

Angrebene foregår ved, at APT42, efter have vundet offerets tillid, sender offeret et ondsindet link, der indeholder en Google Script-makro, og omdirigerer offeret til en Dropbox-URL.

Denne eksterne kilde er vært for et adgangskodebeskyttet RAR-arkiv med en malware-dropper, der udnytter PowerShell-kode og en LNK-fil til at igangsætte malwaren fra en cloud-hostingudbyder.

Den endelige payload er en bagdør kaldet GorjolEcho, der accepterer og udfører kommandoer fra sine fjernoperatører. For at undgå at vække mistanke vil GorjolEcho åbne en PDF med et emne, der er relevant for den diskussion, angriberne havde med målet tidligere.

Bruger offeret ikke Windows men macOS, sender APT42 i stedet et link til "library-store[.]camdvr[.]org", der er vært for en ZIP-fil, der udgiver sig som en RUSI (Royal United Services Institute) VPN-app.

Når Apple-scriptfilen udføres i arkivet, henter en curl-kommando NokNok-payloaden og etablerer en bagdør til ofrets system.

Og herfra år NokNok ellers i gang med det helt store arejde.

Først genererer malwaren et system-id og derfra overtage kommando- og kontrolserveren (C2) og begynder derefter at eksfiltrere data til den.

NokNok-malwaren indsamler systemoplysninger, og krypterer alle indsamlede data, koder dem i base64-formatet og eksfiltrerer dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere