Artikel top billede

(Foto: Pixabay)

Russiske hackere kompromitterede diplomater i Ukraine med BMW-bilannonce

En legitim bilannonce blev et simpelt men effektivt cyber-våben mod 22 ambassader i Ukraine. Læs at om angrebet og gruppen bag her.

En brugtbilsannonce var våbnet, som hackere, der mistænkes for at arbejde for Ruslands udenlandske efterretningstjeneste, brugte i et forsøg på at infiltrere snesevis af diplomater ved ambassader i Ukraine.

Den vidtrækkende spionageaktivitet var rettet mod diplomater, der arbejder i mindst 22 af de omkring 80 udenlandske missioner i Ukraines hovedstad, Kiev.

Det mener sikkerhedsanalytikere fra selskabet Palo Alto ifølge Reuters.

I midten af april 2023 sendte en diplomat i det polske udenrigsministerium en legitim flyer til forskellige ambassader, der reklamerede for salget af vedkommendes brugt BMW 5-serie Sedan i Kiev.

Den polske diplomat fik flere opkald på annoncen, men blev hurtigt klar over, at noget var galt. Prisen, som de der henvendte sig, havde set var lavere end den, han havde sat på annoncen.

Den polske diplomat, der havde bilen til salg, er anonymiseret, har bekræftet at hackerne fik adgang til vedkommendes computer gennem denne annonce.

Med annoncen, som altså viste sig at være blevet duplikeret af Cozy Bear-gruppen, var bilens pris havnet på 7.500 euro. Det skulle få flere af de andre diplomater til at trykke på det album med billeder, der fulgte med annoncen, som hackerne naturligvis havde byttet ud.

Trykkede man, ville man komme til at downloade ondsindet software, som gav gruppen fjernadgang til offerets enhed.

I alt blev annoncen delt til 22 ambassader. 21 af disse er ikke vendt tilbage på Reuters spørgsmål om hændelsen. Derfor er det uvist, hvor mange der er blevet kompromitterede.

"Efter denne situation vil jeg ikke have flere problemer"

Bagmændene er identificeret som den pro-russiske gruppe APT29 - også kaldet Cosy Bear.

I 2021 identificerede amerikanske og britiske efterretningstjenester APT29 som en del af Ruslands udenlandske efterretningstjeneste, SVR. SVR er ikke vendt tilbage på Reuters' henvendelse om en kommentar om hacking-kampagnen.

Gruppen opsnappede og kopierede denne flyer, og indlejrede den med ondsindet software. Derefter sendte de den til den lange række af udenlandske Kiev-diplomater.

Angrebet er ikke det første i år, som gruppen har rettet mod vestlige mål. I april kom det ud, at gruppe havde gennemført en "udbredt efterretningskampagne" mod NATO-medlemsstater, EU og Afrika.

Palo Alto-eksperterne har fundet ligheder med de metoder og teknikker, der er brugt i bil-annonce-angrebet, som også er kendte metoder i SVR.

Og hvad så med bilen? Ifølge Reuters er den stadig til salg.

"Jeg vil sandsynligvis prøve at sælge den i Polen," lyder det fra den polske diplomat.

"Efter denne situation vil jeg ikke have flere problemer".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere