Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Købeguide: Sådan vælger du det bedste tastatur og den bedste mus til kontoret

Købeguide: Hvilket tastatur og hvilken mus skal jeg vælge? Computerworld guider dig til at vælge de bedste kontorredskaber, så du kan skabe det gode arbejdsklima.

Der kan siges meget fra den lommefilosofiske hylde om folks tilsyneladende afhængighed af deres skærme.

Smartphones, tablets og ikke mindst laptops gør det muligt at være online 24/7. Nogle opkoblede brugere vil ikke misse opslag på deres sociale medier, andre arbejder konstant, og atter andre prøver at gøre det hele på én gang.

Det kan der menes meget om, og det gøres der sandelig også i medierne. For tiden er det især befolkningens mentale sundhed, der fylder agendaen, men den fysiske form er vel heller ikke helt ligegyldig.

Jeg får det dårligt, når jeg ser, hvordan folk kan finde på at balancere med en laptop på hjørnet af et køkkenbord – i dårligt lys og/eller på en elendig stol – eller krøller sig sammen omkring en computer i et økonomi-flysæde og prøver at få noget seriøst arbejde fra hånden.

Når det gælder den fysiske del af skærmarbejdet, har vi i Danmark Arbejdstilsynet til at fastsætte regler for indretning og brug af skærmarbejdspladser i offentlige og private virksomheder – og kontrollere at reglerne bliver overholdt.

Stil krav til hjemmearbejdet

I princippet gælder de samme regler for hjemmearbejdende medarbejdere og deres arbejdsgivere. Her er det måske et mere åbent spørgsmål om, i hvilken grad de bliver overholdt.

Der er ellers ikke meget at være i tvivl om, hvis man prøver at stave sig igennem Arbejdstilsynets diverse bekendtgørelser.

Overordnet er der ”særlige regler, der finder anvendelse, når den enkelte ansatte arbejder ved en skærmenhed regelmæssigt og i en ikke ubetydelig del af sin normale arbejdstid.”

Mere jordnær er ”Branchevejledning fra BFA Kontor om hjemmearbejdspladser.” Heri fastslås det, at arbejdsmiljølovgivningen stiller krav til indretningen af en hjemmearbejdsplads, så snart ”hjemmearbejdet ved en computer foregår i hele arbejdstiden eller gennemsnitligt mindst én dag om ugen, eller ca. to timer eller mere stort set hver dag.”

Specifikt om arbejde på bærbar pc skriver BFA Kontor: ”Eksternt tastatur og mus skal anvendes, når der arbejdes over to timer dagligt hermed og sammenlagt ca. en dag pr. arbejdsuge. For eksempel tre gange om ugen i mere end to timer pr. dag.”

Bureaukratisk formynderi eller et godt, erfaringsbaseret råd? Uanset hvad du selv måtte mene, vil din krop takke dig, når du bliver ældre – hvis du altså lytter til eksperterne lige nu.

I dag og i morgen stiller vi skarpt på tastaturer og mus. I dag med nedenstående købeguide og i morgen med en stortest af lækre modeller fra Logitech, Trust og Sandberg.


Købeguide: Hvilket tastatur?

Selv når vi ser bort fra det store udvalg af specialmodeller til gaming, er udvalget af tastaturer på markedet enormt.

Tilsvarende spænder priserne fra langt under 100 kroner og op til over det tyvedobbelte.

Frem for at blive totalforvirret i onlinebutikkerne anser jeg det for nemmere at starte på PriceRunner og for eksempel søge inspiration blandt de mest populære modeller. Derefter anbefaler jeg et besøg i et fysisk elektroniksupermarked, hvor det kan være muligt at få en fornemmelse af skriveoplevelsen og støjniveauet fra forskellige modeller.

Trådløst eller kablet? I forbindelse med en bærbar pc, giver det næsten sig selv, at et eksternt tastatur bør være trådløst, om ikke andet fordi mange laptops ikke ligefrem er overudstyret med USB-porte. Det er også hurtigere at få liv i en nedpakket hjemmearbejdsplads, når der er et minimum af kabler at tilslutte og holde styr på.

Engangsbatteri eller genopladeligt? Et trådløst tastatur skal have strøm, og det får det nemmest fra et par AA- eller AAA-batterier til få kroner stykket. Bedre – og dyrere – tastaturer kommer ofte med et ikkeudskifteligt, genopladeligt batteri.

Mit bedste, meget personlige argument for at vælge genopladelige produkter er, at garanteret læksikre engangsbatterier, der ikke er det, har kostet mig en del grej og endnu mere bøvl.

Men jeg er sikkert også den eneste tumpe på kloden, som ikke læser manualernes vise ord om batterihåndtering og glemmer at tage kraftcellerne ud, når jeg stiller et produkt hen på en hylde og glemmer alt om det, indtil jeg pludselig skal bruge det igen. Så har det alt for ofte været dødt og står med batterikontakter fyldt med hvidt krystaller.

Bonusinfo: Hvis du kan komme til batterikontakterne, kan de ofte reddes med almindeligt flydende afkalkningsmiddel på en vatpind og derefter rent vand på en ny vatpind.

Elektronisk eller mekanisk? Elektroniske tangentkontakter fungerer ved hjælp af membraner og kan gøres praktisk talt lydløse. Hvis du foretrækker en hørbar bekræftelse, når du trykker på en tast, kan en mekanisk model være sagen for dig, men muligvis ikke for nabokollegerne i et storrumskontor.

Med eller uden taltastatur? Fuld størrelse eller kompakt? Hvis du arbejder bare en smule med tal, er et såkaldt numerisk tastatur nærmest uundværligt. Et kompakt tastatur fylder typisk godt 10 centimeter mindre i bredden, men hvis du tilkøber en løs numerisk sektion, er du lige vidt og får endnu en enhed at holde styr på. Et taltastatur gør det også nemt at indtaste en del specialtegn med ASCII-koder.

Andre finesser? Kun fantasien sætter grænsen, når it-industrien opfinder features, som skal lette tilværelsen for brugere – og berettige en højere pris. Tastaturer er ingen undtagelse fra denne regel. Sidder du med en desktop, en laptop og en tablet på skrivebordet, kan det være smart, hvis du kan skrive på alle enhederne med det samme tastatur.

Bagbelyste taster er en anden finesse, som kan lette arbejdet i dårlig belysning. Det er heller ikke ualmindeligt, at et tastaturs funktionstaster kan omskiftes mellem Windows-standard og specialfunktioner som medieafspilning, skærmskud, lommeregner og så videre.


Købeguide: Hvilken mus?

Meget af det, jeg har skrevet om tastaturer, gælder også for mus. Igen er prisspændet enormt: Ifølge PriceRunner er 13 kroner nok til at blive ejer af en Havit Wireless Mouse, og tilsyneladende forholdsvis almindelige typer kan hos nogle mærker snige sig op over en tusse.

Hvis du ikke kan styre en mus med højre hånd, falder udvalget fra 1.441 modeller til blot 21 enheder til venstre hånd eller 112 universelle mus til både højre- og venstrehåndede brugere.

Trådløs eller kablet? Kablede mus, halemus blandt venner, findes, men der er meget langt mellem dem. Det giver simpelthen ikke mening at slæbe rundt med en ledning efter en mus.

Engangsbatteri eller genopladeligt? Se under ”Hvilket tastatur?” herover.

Traditionel eller alternativ? Langt de fleste mus i butikkerne og ude i virksomhederne har den traditionelle museform – lidt i stil med en Toms Kæmpe Skildpadde, blot som regel meget større.

En trackball er et godt match for min motorik, men det synspunkt deles ikke af mange på Computerworld. Mine chefer spørger mig drillende, om jeg også bruger en liggecykel som transportmiddel.

Endelig er der de ganske kostbare rullemus, som bruges en del af lægesekretærer og andre meget skrivende mennesker.

Andre finesser? Computermus til kontorbrug ligner hinanden næsten lige så meget som tastaturer. Til Windows-universet har de i årevis haft et scrollhjul i tillæg til de helt grundlæggende venstre og højre kliktaster.

Dedikerede kliktaster, der for eksempel kan springe frem/tilbage mellem åbne websider, er også blevet almindelige. Nogle mus har programmerbare taster, hvis funktioner kan vælges i en app. Og især i de øvre prislag kan du finde modeller med genopladeligt batteri, så du kommer ned på et rundt nul i driftsomkostninger.

I dag og i morgen stiller vi skarpt på tastaturer og mus. I dag med nedenstående købeguide og i morgen med en stortest af lækre modeller fra Logitech, Trust og Sandberg.


Loading ikon