Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

AI kræver væskekøling i datacentrene: Her er mine bud på de gode løsninger

Klumme: AI kræver væskekøling af infrastrukturen, og der er flere gode løsninger at vælge imellem.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Du er sandsynligvis opmærksom på branchens buzz og udsagn om generativ kunstig intelligens (AI) og indvirkningen på datacenterindustrien.

Bølgen af efterspørgsel, som AI sandsynligvis vil generere i forhold til AI infrastruktur, vil skubbe kravene endnu længere ud over det, der er blevet forudsagt.

Med den betydelige mængde regnekraft, som AI kræver, vil strømforbruget for den næste generation af hardware til gengæld skabe betydelige mængder varme.

Denne varme forårsager ydeevneproblemer og kan føre til it-hardwarefejl, hvis den ikke afkøles inden for driftsgrænserne.

For de facilitetsdriftsteams, der implementerer højdensitetsløsninger til enhver ny teknologi, hvad enten det er AI eller streaming og spil med lav latency, er det altafgørende at tackle den termiske styringsudfordring.

Når vi ser på den infrastruktur, der kræves for at implementere den højtydende type computer, som generativ kunstig intelligens kræver, tilbyder flydende kølesystemer en overbevisende løsning til at løse problemet med høj varme, som luftkøling ikke kan håndtere effektivt.

Ifølge Dell'Oro Group vil omsætningen på markedet for væskekøling nærme sig to milliarder dollars i 2027 med en CAGR på 60 procent for årene 2020 til 2027 efterhånden som organisationer anvender flere cloud-tjenester og bruger kunstig intelligens (AI) til at drive avanceret analyse og automatiserede beslutninger og muliggøre blockchain- og kryptovalutaapplikationer.

Med AI som et trendy emne blandt den gennemsnitlige forbruger, vil virksomheder, der ser på at inkludere ny teknologi i deres operationer, drage fordel af at gennemgå de væskekølingsmuligheder, der er tilgængelige i dag og som kan skaleres til i morgen.

Implementeringen af væskekølings-implementeringer til AI-computerenheder kræver anvendelse af innovative racksystemer, der er specielt designet til at rumme og effektivt styre væskekølingsinfrastrukturen.

Disse reolsystemer er typisk udstyret med løsninger såsom en bagdørs varmeveksler (RDHx).

En RDHx optager nul ekstra gulvplads i datacentret og er en fantastisk mulighed for at introducere flydende kølearkitektur i datacentret uden at revidere hele det såkaldte ”white space."

Disse varmevekslere tilbydes i konfigurationer, der bruger forskellige kølemedier: Kølemiddelbaseret, kølet vand og glykol, hvert kølemedium har deres egne respektive ydeevneforskelle.

Kølemiddelbaserede medier har fremragende termisk ledningsevne, hvilket giver dem mulighed for effektivt at overføre varme væk fra komponenter, hvilket resulterer i forbedret køleeffektivitet.

De har også en høj varmekapacitet, hvilket betyder, at de kan absorbere store mængder varme, før de når mætning, hvilket sikrer ensartet køleydelse selv under store arbejdsbelastninger.

Kølevandssystemer tilbyder også skalerbarhed, da de kan designes til at håndtere varierende varmebelastninger og imødekomme fremtidig udvidelse.

Derudover kan kølevandsbaserede systemer udnytte eksisterende infrastruktur, såsom køletårne eller varmevekslere, hvilket resulterer i omkostningsbesparelser og forbedret energieffektivitet.

Glykol har fremragende varmeoverførselsegenskaber, der gør det muligt effektivt at absorbere og aflede varme fra de komponenter, den kommer i kontakt med.

Derudover har glykol et højere kogepunkt sammenlignet med vand, hvilket reducerer risikoen for kølevæskefordampning og overophedning af systemet.

Derudover vil opsætningen til en RDHx bruge enten passive eller aktive køleventilatorer til at trække luften gennem varmevekslerspolen.

Introduktion af denne teknologi i datacentret tilbyder også en "rumneutral køleløsning", hvilket betyder, at lufttemperaturen, der forlader RDHx, er tæt på den omgivende rumtemperatur, hvilket belaster perimeterkøleenheder ne mindre.

En RDHx er en fantastisk løsning til at tilføje racks med højere tæthed i et datacenterlandskab, der stræber efter at skalere til væskekøling.

At begynde med en passiv bagdør i dag kan hjælpe med at skalere til i morgen, når densiteten stiger.

RDHx-løsninger tilbyder også en gateway til væskekøling. Men mange organisationer leder efter en mere fokuseret løsning til deres klynger.

Når man ser på konfigurationsmulighederne for en ikke-retromonteret væskekølingsinstallation, falder fokus på to hovedtilgange: nedsænkningskøling og direkte-til-chip-køling.

Direkte-til-chip væskekøling involverer et design fokuseret på direkte kobling af en kold plade til højvarme komponenter, CPU, GPU og i nogle tilfælde hukommelsesmoduler og strømforsyninger.

Direkte-til-chip kolde plader sidder oven på pladens varmegenererende komponenter for at trække varme af gennem enten enfasede kolde plader eller tofasede væsker.

Disse køleteknologier kan fjerne omkring 70-75 procent af den varme, der genereres af det samlede udstyr i stativet, hvilket efterlader 25-30 procent, der let kan fjernes gennem luftkølesystemer.

Nedsænkningskøling er en anden version af væskekølingsteknologi, der kan fjerne 100 procent af varmen til væske.

Der er kompleksiteter, når man beskæftiger sig med dielektriske væsker, og det er en radikalt anderledes køletilgang end den traditionelle luftkølingsmetode.

Væskekøling versus luftkøling: Hvordan termiske styringssystemer udvikler sig

Der er selvfølgelig nogle udfordringer forbundet med væskekøling.

Den største bekymring er risikoen for lækager eller andre fejl, der kan forårsage skade på den kritiske hardware.

Men med omhyggeligt design og gennemtænkt implementering kan disse risici minimeres, og fordelene ved væskekøling kan udnyttes effektivt.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.