Teknologirådet foreslår betalt patentbrug

Det skal være muligt at betale for adgangen til patenter, hvad enten patentejeren vil det eller ej. Og så skal den nødvendige viden til at genskabe en opfindelse offentliggøres, når man søger om et softwarepatent. Det er blandt anbefalingerne i ny rapport fra Teknologirådet.

Tiden er løbet fra patentsystemet, som vi kender det, konkluderer Teknologirådet i en ny stor rapport.

Udviklingen inden for bio- og informationsteknologi har sat systemet under pres, og rådet anbefaler derfor at tage hele systemet op til fornyet overvejelse.

Rapporten "Anbefalinger til fremtidens patentsystem" er skabt af en arbejdsgruppe under Teknologirådet og blev offentliggjort mandag.

I arbejdsgruppen har siddet blandt andre tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer og professor Jens Schovsbo fra Københavns Universitet.

En af de konkrete anbefalinger er at støtte et vederlagsbaseret patentsystem, hvor patenthaveren mister muligheden for at forbyde anvendelse af patentet. Systemet skal supplere det nuværende patentsystem.

Inden for patenter på software har Teknologirådet haft fokus på udviklingen i USA og det omstridte direktiv om softwarepatenter, som er undervejs i EU.

Her mener rådet, at der bør sættes krav om, at patenter ikke blokerer for, at andre programmer kan interoperere - altså tale sammen.

Samtidig mener rådet, at al nødvendig viden til at genskabe en opfindelse skal offentliggøres, når man søger om patent.

Rapporten understreger dog, at man skal passe på med tale om amerikanske tilstande inden for softwarepatenter, fordi retspraksis er ret uklar i USA. Godt nok er der udstedt mange softwarepatenter, men i mange tilfælde vil de næppe holde, hvis de skal prøves for en domstol.

På længere sigt støtter arbejdsgruppen et globalt patentsystem, ligesom den på det administrative område gerne vil øge kvaliteten af patentbehandlingen.

Hele rapporten er 54 sider, men indeholder et afsnit på fire sider, der alene handler om informationsteknologi.

Selve indholdet i rapporten tages op på et seminar 15. juni.

Relevante link

http://www.tekno.dk/subpage.php3?article=866&toppic=kategori7&language=dk&category=7" target="_blank">Teknologirådets rapport "Anbefalinger til fremtidens patentsystem"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere