Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bog: En fremtid med AI som makker på kontoret

I den helt nye bog AI - mellem fornuft og følelse opfordrer forfatteren til, at vi forbereder os på en fremtid, hvor vi i stigende grad skal lære at arbejde sammen med kunstig intelligens.

Vi har for længst vænnet os til, at AI gør det lettere at styre uden om tung trafik på vejen fra A til B, hjælper med at finde bøger, film og musik, vi kan lide – eller automatiserer de mest trælse og rutinekrævende opgaver på jobbet.

Det har de fleste det fint med. For ingen er vel nogensinde blevet lykkeligere ved at gennemgå en meterhøj stab af fakturaer, mens finansdirektøren ser utålmodigt til.

Men med ChatGPT, Microsofts Copilot og tilsvarende tjenester er det begyndt at løbe mange koldt ned ad ryggen. For hvem har vel overhovedet brug for bogholdere, jurister, læger eller – uha! – journalister, når AI kan løse opgaverne hurtigere, billigere og uden brok, ferie eller frokostpause?

Den helt nye bog ”AI - mellem fornuft og følelse” er med forlagets ord skrevet som et forsøg på at holde hjertet varmt, hovedet koldt og forblive nysgerrig på, hvad AI kan og hvad AI ikke kan.

Bogen tager læseren med på en rejse ind i den kunstige intelligens' komplekse verden og ser på, hvordan teknologien integreres i vores samfund med en særlig fokus på balancen mellem teknologisk fornuft og menneskelig følelse; heraf titlen.

Bogen begynder med at udforske AI's historie og dets fundamentale principper. Den belyser, hvordan AI har udviklet sig fra simple algoritmer til avancerede systemer, der kan efterligne menneskelig tankegang og beslutningstagning.

Denne udvikling har skabt nye muligheder inden for forskellige sektorer, herunder sundhedspleje, finans og transport.

Forfatteren diskuterer også de etiske overvejelser og potentielle risici ved AI. Herunder hvordan teknologien kan forstærke eksisterende sociale uligheder og skabe nye former for diskrimination, hvis den ikke styres ordentligt.

Bogen argumenterer derfor for nødvendigheden af strenge etiske retningslinjer og lovgivning for at sikre, at AI udvikles og anvendes på en måde, der respekterer menneskelige rettigheder og værdighed.

En central del af bogen er, hvordan mennesker og AI kan samarbejde. Forfatteren mener således, at AI bedst kommer til sin ret i situationer, hvor teknologien supplerer – men ikke erstatter – menneskelig kreativitet og intuition.

Dette kræver en forståelse for, at AI ikke bare er et værktøj til at automatisere opgaver, men også et middel til at udvide menneskets kapaciteter.

Endelig undersøger bogen, hvordan vi kan forberede os på en fremtid, hvor AI spiller en stadig større rolle, også på arbejdsmarkedet.

Den opfordrer til uddannelse og træning, så folk kan arbejde effektivt sammen med AI-systemer, og forfatterne fremhæver vigtigheden af at inddrage et bredt spektrum af stemmer i diskussionen om AI's fremtid, for at sikre, at teknologien udvikles på en inkluderende og ansvarlig måde.

Bogen er skrevet af Jan Damsgaard – professor på Institut for digitalisering på CBS, cand.scient. i datalogi og psykologi med en ph.d. i Informationssystemer – i samarbejde med (som det jo hedder på forlagssprog) journalist og forfatter Susanne Sayers.

Titel: AI - mellem fornuft og følelse
Forfatter: Jan Damsgaard