Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Daniel Honoré Jensen, senioranalytiker hos Tænketanken Mandag Morgen fremlægger resultaterne fra undersøgelsen om digitale kompetencer (Foto: Lars Jacobsen)

Bange for at miste jobbet til AI? Så er der gode nyheder

Reportage: Virksomheder efterspørger digitale integrator-kompetencer, viser ny undersøgelse fra Tænketanken Mandag Morgen. Til gengæld er den teknologiske massearbejdsløshed tilsyneladende aflyst.

Det er knap så fede tider i it-branchen og lige pt. falder antallet af ledige it-job i hele it-erhvervet.

Men faldet sker fra et historisk højt niveau i 2022, og på længere sigt er der ingen der er i tvivl om at det danske organisationer har brugt for flere it-kompetencer - især i disse AI-fikserede tider.

Det var også budskabet fra André Rogaczewski, formand for bestyrelsen i Digital Dogme, og til hverdag administrerende direktør for Netcompany.

Dogmet, som siden har 2018 har været en alliance af virksomheder, som i stigende grad har brug for digitale kompetencer, holdt onsdag aften et AI-fokuseret topmøde sammen med DI Digital på Rådhuspladsen i København.

På konferencen understregede Rogaczewski også over for deltagerne, at det handler om at bruge de smarte løsninger til at få en konkurrencefordel eller effektivisere ved at fjerne alle de gange på en dag, hvor vi swiper, klikker og trækker rundt på ting - ellers, advarede han, "ender vi bare med flottere PowerPoints" fra den nye teknologi.

Store forventninger til AI

Ifølge Daniel Honoré Jensen, senioranalytiker hos Tænketanken Mandag Morgen, som på mødet fremlagde en dugfrisk analyse, er der i blandt nordiske organisationer store forventninger til AI - og nogle begrænsninger.

Forventningerne drejer sig især om områder som automatisering af processer og forbedring produkter og services, hvor danske og de øvrige nordiske virksomheder gerne vil rulle en hær af AI-baserede løsninger ud.

AI vil medføre flere ansatte

Til gengæld er den teknologiske masseafhængighed tilsyneladende aflyst. I hvert fald i følge Mandag Morgens rundspørge.

For ifølge analysen forventer 50 procent af de nordiske virksomhedsledere ingen signifikante ændringer i personaleniveauet - og 33 procent forventer samme niveau, men med ændringer i rollen.

Blot seks procent forventer således at have færre ansatte som følge af generativ AI, mens 12 procent forventer, at generativ AI vil betyde flere ansatte.

Ikke overraskende handler begrænsningerne for de adspurgte virksomheder dog især om de digitale kompetencer.

Her står virksomhederne, ifølge Mandag Morgens analyse, over for et skifte i efterspørgslen.

Hvor det tidligere handlede om mere basale digitale kompetencer, så vil det i de næste tre-fire år handle om såkaldte digitale integrator-kompetencer, hvor det handler om at få mange systemer, tjenester og teknologier til at spille sammen på sit område.

Præmie til kompetence-vinder

Digital Dogme-organisationens medlemmer benyttede i øvrigt december-topmødet til at uddele en række priser til virksomheder og organisationer der arbejder med digitale kompetanceløft.

Priserne gik her til:
- ReDi School, som arbejder med digital opkvalificering af kvinder med flygtninge- og migrantbaggrund.

- Virksomheden Topsoe for at oprette medarbejderkurser i AI hver 14. dag have skabt et lukket miljø internt i virksomheden, hvor medarbejderne trygt kan afprøve de mange nye muligheder.

- Professor Ole Sejer Iversen, Aarhus Universitet og direktør ved It-vest Michael E. Caspersen for årets digitale samfunds-impact.