Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Hvor går grænsen for overvågning på arbejdspladsen?

Ny bog udforsker mulighederne, argumenterne og grænserne for at overvåge medarbejderne på arbejdspladsen og hjemmekontoret.

For nogle år siden lancerede daværende justitsminister Nick Hækkerup en lovpakke, der blandt andet gav mulighed for flere kameraer i det offentlige rum med den begrundelse, at mere overvågning var lig med mere frihed.

Det opfattede en del som en smule kontraintuitivt. Men i overvågningsindustrien kan man være komplet ligeglad.

For her har man kronede dage, og overvågning breder sig med rasende hast på gadeplan, i cyberspace og alle mulige andre steder.

Også på arbejdspladsen bliver medarbejdere overvåget af stadig mere avanceret ”bossware”, som kan holde rede på tilstedeværelse, tidsforbrug, effektivitet og adfærd døgnet rundt.

For da vi rykkede ind på hjemmearbejdspladserne under pandemien, så rykkede overvågningen med. Det er emnet for bogen ”Overvågning på arbejdspladsen - når AI bestemmer.”

Her er tale om en antologi, hvor en række eksperter indenfor bl.a. digitalisering, arbejdsret og ledelse udforsker en række aspekter af det stadig mere overvågede arbejdsliv.

For hvorfor skulle man da ikke bruge teknologien til at holde styr på medarbejderne og sørge for, at de holder dampen oppe i stedte for at øde arbejdstiden væk på sociale medier, spil, porno og andet snavs?

Det er trods alt både nemt, bekvemt og billigt, og mulighederne bliver konstant bedre.

Men der eksisterer også en række gode argumenter for overvågningen, der ikke bunder i ren mistillid.

Det kan for eksempel ære en central del af it-sikkerhedsindsatsen at kortlægge medarbejderes adfærdsmønstre og sammenholde informationerne med potentielt tvivlsomme kald til følsomme data eller kritiske forretningssystemer.

Under alle omstændigheder er der en helt reel risiko for, at virksomhed og ledelse træder medarbejdernes privatliv under fode, hvis overvågningen bliver for finmasket eller bevæger sig for langt ind på privatsfæren.

Ligesom der også er meget stor forskel på kapacitet og kvalitet af de løsninger, man anvender til formålet.

Bogen henvender sig til både ledere og medarbejdere, og den er redigeret af digitaliseringsekspert Kim Escherich og Michael Jarlner – kommentator, techredaktør og lederskribent ved Politiken.

Foruden bidrag fra redaktørerne kan man læse indlæg af Marc Schuilenburg, Majsa Storbeck, Martijn Wessels, Naja Holten Møller, Lisbeth Knudsen, Helene Friis Ratner, Lars Bo Andersen, Emilie Loiborg og Christina J. Colclough.

Titel: Overvågning på arbejdspladsen - når AI bestemmer.

Redigeret af Michael Jarlner og Kim Escherich.