Artikel top billede

(Foto: Lars Krabbe)

Nomineret til Årets CIO: Martin Wood har skabt en leveringsmaskine hos Domstolsstyrelsen - Håber det kan inspirere andre offentlige myndigheder

Interview: Martin Wood, CIO i Domstolsstyrelsen, står i spidsen for noget så sjældent, som en offentlig it-organisation, der leverer til tiden og inden for budget. Det gør han via en helt særlig tilgang.

Martin Wood har været CIO i Domstolsstyrelsen siden 2019.

I år - fem år efter - er han blevet nomineret til prisen som Årets CIO.

Nomineringen skyldes Martin Woods helt særlige tilgang, der har gjort it-organisationen til en sand leveringsmaskine, der ikke blot leverer til tiden, men også leverer inden for budget.

Og ifølge it-direktøren kræver det både mod og et brud med den traditionelle tilgang, man ellers ofte ser i offentlige virksomheder.

Det fortæller han i et interview til Computerworld i forbindelse med nomineringen til Årets CIO.

Fik 600 millioner til nye it-løsninger

Ud af Domstolsstyrelsens 220 medarbejdere arbejder de 125 af dem i it-organisationen (Center for It), som Martin Wood sidder i spidsen for. Derudover er der tilknyttet 45 eksterne it-konsulenter til Center for it.

Det er en kraftig vækst i forhold til, da Martin Wood første gang satte sig i stolen som it-direktør i den offentlige organisation.

Dengang var der kun omkring 45 ansatte. Det betyder altså, at der igennem de seneste fem år er kommet yderligere 100 ansatte til i it-organisationen.

Og det er der en god forklaring på, fortæller Martin Wood.

It-organisationen i Domstolsstyrelsen har nemlig stået for udviklingen af de første tre ud af seks store it-løsninger, som man i 2020 fik 600 millioner kroner til.

Domstolsstyrelsen er kommet i mål med alle projekter inden for budget og tidsplan - samt med en høj brugertilfredshed til følge. Det er ikke et resultat, så mange offentlige it-organisationer kan bryste sig af.

"Vi har gjort tingene på en helt særlig måde, hvor vi har taget et meget stort ansvar selv og bygget en hel organisation, der kan producere software i en meget høj kadence," fortæller Wood.

Det med at tage det store ansvar selv er helt håndgribeligt for Martin Wood. For han har nemlig brudt med den traditionelle vej, der præges af store udbud og leverandørstyring.

Nej tak til store udbud - Ja tak til hjemmebyg

Martin Wood har sammen med sit team designet en organisation, der kan håndtere de fleste opgaver internt, i stedet.

"Vi har i den forbindelse ikke gennemført et eneste traditionelt udbud," forklarer Martin Wood.

"Vi har designet en organisation, hvor vi har været rigtig gode til at ansætte interne folk og suppleret med eksterne konsulenter," lyder det videre.

Ifølge Domstolsstyrelsens CIO står hans fremgangsmåde i kontrast til den måde, man i det offentlige normalt arbejder på.

"I det offentlige har man måske lidt berøringsangst med at lave denne her hjemtagning og tage det fulde ansvar. Men vi har gjort det, og vi har gjort det med succes."

Hjemtagningen er sket for at sørge for, at det er Martin Wood og hans organisation, der er herre i eget hus, så det ikke bliver leverandøren, der styrer projekterne.

Denne succes har betydet, at mange andre offentlige organisationer følger med fra sidelinjen og også er begyndt at spørge Martin Wood og Domstolsstyrelsen, hvordan de gør tingene, så de kan få inspiration til deres egne projekter, forklarer han.

Ud over at reducere omkostninger og sørge for, at tiden bliver holdt, så har den nye metode også sørget for, at der er en lav medarbejderomsætning og en høj medarbejdertilfredshed.

"Vi har lav medarbejderomsætning, vi har en god kultur, vi kan rekruttere og fastholde," siger Martin Wood.

Samtidig forklarer han, at man hos Domstolsstyrelsen bruger samme moderne teknologier, som man finder i private virksomheder og som undervises på universiteterne. Derfor er det teknologier og værktøjer, de ansatte kender, når de kommer ind hos Domstolsstyrelsen.

"Hele vores setup er noget, vi har bygget fra bunden: vores DevOps-værktøjer, vores udviklingsværktøjer og alt sådan noget. Det er ikke noget, man ser så mange andre steder i det offentlige," lyder det videre.

Mindre bidder

Der er ingen lange og detaljerede kravspecifikationer, når Martin Wood og hans it-organisation skal udvikle løsninger.

Det skyldes, at man i begyndelsen af projekterne faktisk ved mindst om tingene.

Med tiden lærer man ting, som man kan ændre og justere på.

Samtidig forklarer han, at den tætte brugerinvolvering har været en central del af succesen.

"Vi har brugerne rigtig tæt inde og et tæt samarbejde med retterne," siger Wood.

"Vi laver Figma-tegninger og wireframes sammen med vores brugere, som indgår i produktionsapparatet af softwareudvikling," siger han videre.

Dette har gjort det muligt for teamet at levere løsninger hurtigere og mere præcist, hvilket har øget brugertilfredsheden markant.

"Det er et seks år langt program. Så i stedet for at vente i seks år på at give brugerne noget brugbart software, så hakker vi opgaverne op i nogle mindre bidder, så brugerne får noget løbende, som de kan bruge, og som vi så kan drage nogle erfaringer fra," forklarer Martin Wood.

Det er nogle af de ting, han og hans organisation gør anderledes, end man traditionelt har gjort i det offentlige.

"Det er selvfølgelig ikke fordi, vi er de eneste, der gør det, eller at det er nogen raketvidenskab. Vi har bare været gode til at eksekvere på det," siger han.

"Det gik bare galt igen og igen"

Spørger man Martin Wood om, hvorfor han har valgt at bryde med den traditionelle og mere gængse fremgangsmåde, så forklarer han, at inspirationen simpelthen er kommet grundet mange års erfaring med it-projekter, hvor han har set, de traditionelle metoder er fejlet.

"Jeg har siddet i utrolig mange it-projekter, hvor man brugte den samme metodik igen og igen, og det gik bare galt igen og igen," siger han.

Og det fik altså Domstolsstyrelsens CIO til at udvikle en ny tilgang.

Her er økonomi og tidsplan faste, mens der er fleksibilitet i, hvad der produceres.

I stedet for at have uenigheder mellem kunde og leverandør i forhold til kontraktlige forpligtelser, så har hjemtagningen betydet, at man selv styrer, hvor meget, hvornår og hvordan man vil ændre på produktet.

"Vi er ikke på samme måde afhængige af en leverandørkontrakt. Leverandøren har det incitament, at de skal hyres ind som 'arme og ben' og kun skal levere nogle gode konsulenter, resten står vi for," siger han.

Det minimerer behovet for, at leverandøren skal indtænke større risici og overhead, og det gavner begge parter, forklarer Martin Wood.

Skepsis fra start

Den nye tilgang til at løse opgaverne har krævet en kulturændring, fortæller Martin Wood.

Til at starte med var der relativt stor skepsis fra de ansatte. Men ved gradvist at vise resultater og ved at skabe en kultur, der fokuserer på samarbejde og trivsel frem for kontrol, har Wood formået at ændre organisationens arbejdsgange.

"Vi har forsøgt at undgå at skabe en kontrolkultur og i stedet fokuseret på en samarbejdskultur," siger han og fortsætter:

"Lederne har jord på hænderne og sidder ikke kun og kigger i PowerPoints."

Spørgsmålet om kultur har også indflydelse på, om Domstolsstyrelsens tilgang kan kopieres af andre, lader Martin Wood forstå.

På spørgsmålet om, hvorvidt andre organisationer kan drage nytte af denne tilgang og måske kopiere måden, man har gjort tingene på hos Domstolsstyrelsen, lyder svaret prompte.

"Ja, det tror jeg," siger han.

Samtidig påpeger han dog, at der er nogle forudsætninger, der skal være på plads først.

"Den organisation, jeg kom til for fem år siden, var helt anderledes i forhold til det, den er nu," forklarer Martin Wood.

"Man skal ikke glemme kulturvægten. Det er ikke nok bare at ansætte en scrum master og en product owner. Der er et helt apparat nedenunder, der også skal fungere. Derfor skal man virkelig tænke hele vejen rundt – it, forretning og det hele.”

Gode råd til andre CIO'er

Hvis andre CIO'er skal have succes med samme fremgangsmåde, som Martin Wood har haft hos Domstolsstyrelsen, så kræver det, at man for det første gør, som han har gjort.

"Man skal have en lærende tilgang og hakke den store kompleksitet op i mindre bidder," siger han.

Det gør projekterne mere håndterbare og giver mulighed for at opbygge organisationens modenhed trin for trin samt mulighed for læring undervejs.

Derfor skal man næsten anse de mindre løsninger som en form for læringsplatforme, der gør det muligt at finjustere både de teknologiske og organisatoriske processer, før man kaster sig ud i større og mere komplekse projekter.

Et andet godt råd, Martin Wood kommer ind på, er, at CIO'erne tænker processen igennem fra start til slut.

"Man skal sørge for, at man har alle de funktioner, der skal til for at lave god software, der rammer rigtigt. Det ikke nok at have en del af kæden. Man skal tænke hele vejen rundt," siger han.

Man skal huske at sikre, at der er styr på databeskyttelse, lovmedholdelighed, sikkerhedstests og forandrings- og kvalitetsopfølgningsplaner.

"Tænk det holistisk," siger Martin Wood.

Det tredje råd, Domstolsstyrelsens CIO giver til sine CIO-kolleger, er, at de simpelthen skal starte småt og huske at turde tage risici og chancer.

"Det kræver mod at turde gøre noget anderledes. Men med den rette tilgang og ved at tænke hele vejen rundt, kan det helt sikkert lade sig gøre," siger han.

"Jeg ved godt, at det måske er lidt i kontrast med et af de andre råd. Men man kan sagtens tænke hele vejen rundt og så starte ud med mindre ting og være produktfokuseret," lyder det videre.

Derfor skal it-direktørerne huske på, at det endelige mål er at lave et produkt, der lever op til brugernes behov.

"Særligt i det offentlige er det ofte sådan, at man har fokus på rammerne og alt det omkringliggende, og man drukner i afrapporteringer, økonomiark og alt muligt andet. Derfor glemmer man egentlig at have fokus på det, der i bund og grund er vigtigt; Nemlig at det er et produkt, der skal ud at leve hos brugerne," siger Domstolsstyrelsens CIO, Martin Wood.



Husk: Er du CIO eller i en tilsvarende stilling skal du sætte kryds i kalenderen 6. juni hvor vi fra klokken 14:00 kårer vinderen på BLOX midt i København.

Læs mere om programmet på den spændende dag og om hvordan du tilmelder dig her