Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

Første resultater: Så meget bedre er de særlige ’Copilot+’ pc’er

De første bærbare 'Copilot+'-maskiner er ude. Her er hvad der kan forventes af ydelse og egenskaber fra den lovende nye klasse af enheder.

Det er ikke kun indenfor AI-modeller udviklingen foregår med rivende hast.

Den hardware, som vi i stigende grad kommer til at benytte, når vi bruger kunstig intelligens, ændrer sig også med svimlende fart.

Et tydeligt bevis på den udvikling finder man i en bølge af ’Copilot+’ pc’er som huser ikke bare unikke AI-drevne muligheder, men også en radikal anderledes processor-arkitektur i form af Qualcomms spritnye ’Elite X’ processorer.

Her loves fænomenal ydelse, alenlang driftstid og lovende AI-features, såsom live-transskribering, AI-billedredigering og meget mere.

Microsoft, Qualcommo og pc-producenter som HP, Lenovo, Dell, Asus, Samsung og Acer, som sammen står bag den nye ’Copilot+’ platform med en omkalfatret version af Windows 11 tilpasset Qualcomms særlige processor og dennes ARM-arkitektur, er dog først salgsklare fra 18. juni

Indtil da giver en særlig grundig undersøgelse af Microsofts nye Surface Laptop 6 mange svar på, hvad der kan forventes.

Mød den moderne AI-laptop: Surface Laptop 15

Analysehuset Signal65 udgiver denne uge et white-paper, hvor hardware-evnerne i fremtidens ’Copilot+’ pc måles over vejes med en omfattende række tests af Microsofts Surface Laptop 6 med 15 tommer skærm og den særlige Snapdragon Elite X processor.

Udgivelsen er bestilt af Microsoft.

Sidstnævnte disker op med 12 regnekerner, heraf otte performance-kerner og fire strømoptimerede kerner, som i alt kan arbejde med 12 regnetråde. Frekvensen kan her nå op til 4,2 GHz mens der arbejdes med 16 gigabyte hukommelse og en terabyte ssd-lager.

Inde i processoren finder man også en dedikeret grafisk chip ’Adreno’ der kan levere op til 4,6 teraFlops og en særlig neural chip (NPU) kaldet ’Hexagon’ som i sig selv kan levere 45 TOPS (1000 milliarder tensor-operationer per sekund) – fire gange mere end nogen anden dedikeret NPU i Windows-verdenen.

Ud over de hårde chip-specifikationer tilbyder Surface 15 på en flot 3K touch-skærm på 15 tommer, wifi 7 trådløs forbindelse, Thunderbolt 4 USB-C og en SD-kortlæser.

Fænomenal driftstid

Surface Laptop 15 drives frem af et 70 Wh batteri, en relativ klejn størrelse for en enhed med en så stor skærm.

Elite X processoren er dog så mådeholdent i sit forbrug, at den formår at levere væsentligt længere driftstid en de fire øvrige enheder, den testes op imod.

De fire rivaler er:

  • Sidste generation Surface Laptop 5 13” med 12. gen Intel Core i7
  • Surface Pro 9 med Microsoft SQ3-processor (også en ARM-processor)
  • MSI Prestige 16 EVO AI med gen Intel Core Ultra 7 155H
  • Apples nyeste Macbook Air 15 med M3 processor.
I disciplinen, hvor der alene afspilles video, står den på en fænomenal sejr til Microsoft og Qualcomm, som sammen leverer næsten 20 procent længere driftstid end Apples i forvejen meget længelivede Macbook.

I forhold til Intels nyeste og 14. generations Core-processorer holder Elite X strøm en tredjedel længere.

Måles der efter testprogrammet Procyons batteri-benchmark, leveres der 10 procent længere driftstid i blandede regneopgaver end Intels nyeste processor.

Topydelse leveres

Sammenlignes der på andre regneopgaver, tegner sig et billede af en yderst kompetent processor i Elite X.

Alt efter disciplin placerer den sig omkring enten i front, eller blandt de førende, hvor den typisk placere i samme felt som Apples M3-processor og Intels Core Ultra 7 155H.

I Procyons benchmark for Office 365-applikationer klarer den nye Surface sig markant bedre end Microsofts forrige ARM-baserede laptop, som den typisk er omkring 80 procent hurtigere end.

Sammenlignet med Intels og Apples nyeste processorer er difference noget mindre, hvor det veksler lidt, hvem der er hurtigst.

Målt på almindelig browser ydelse i Googles Chrome-browser klarer Apples M3 sig omkring en tredjedel bedre, mens Elite X overhaler Intels nyeste processor.

I en tungere disciplin som ’Cinebench’, hvor renderingsevnen måles, klarer Elite X sig bedst med undtagelse af ren enkeltkernet ydelse, hvor Apples M3 sniger sig foran.

Udgiver sig for at være noget andet

Med den nye processor følger også en ny Windows, som får en radikal ny emuleringslag, så Windows-programmer kan afvikles effektivt på Qualcomm-processorens særlige AR-arkitektur.

Her kræves det, at både Microsoft og Qualcomm holder tungen lige i munden, da oversættelseslaget tidligere har vist sig at give både performance-issues og knas med kompatibiliteten.

For at udfordre den nye software og hardware duo, er PugetBench ’Lightroom’ billedredigeringsbenchmark taget i brug sammen med renderingsprogrammet Blender.

Her viser det sig at Adobe-programmet afvikles gnidningsfrit og endda hurtigere end på Intels nyeste processor. Her lykkedes det ikke for den forrige generation af ARM-processorer, Microsoft SQ3 i Surface Pro 9, overhovedet at afvikle programmet.

Mere held var der med at få Blender til at køre på den ældre processor, men med den nye Elite X er ydelsen tre gange højere.

Omvendt døjer den nye Qualcomm-processor med at følge med både Intels og Apples nyeste processorer, når der skal laver 3D-grafik Blender.

Ifølge Microsoft vil 87 procent af ’applikationsminutter’ derude afvikles uden behov for emulation, hvorfor det kun bør være 13 procent af tiden, at der skal døjes med lidt længere responstider – og risikoen for decideret kompatibilitetsproblemer.

Hvor graverende og omfattende de problemer reelt bliver, og hvor hurtigt de eventuelt bliver adresseret, kommer an på en prøve, når enhederne udkommer fra en gang i juni måned.

Spiller for det meste

Elite X huser en for Windows-verdenen helt ny grafik-chip i form af ’Adreno’ grafik, som får til opgave at klare de grafiske ærter, når der skal renderes 3D-grafik i spil.

Her viser Qualcomms chip at gøre en god figur, uden dog at sætte konkurrenterne på plads målt på den grafiske ydelse i benchmarlk-programmet ’3DMark’.

Her distancerer Elite X de ældre platforme, men må se sig slået i de fleste benchmarks af både Intels og Apples nyeste laptop-processorer.

En spritny grafisk standard kræver dog en række software-tilpasninger, noget som blandt andet Intel har erfaret, siden selskabet begyndte at sælge sine dedikerede ’Arc’ grafikkort.

Her styrer Adreno-chippen ind i endnu flere udfordringer, som Signal65 da også bemærker, giver problemer med afvikling af enkelte titler, såsom Fortnite, hvor anti-snyd teknologien driller den nye platform.

Det noteres dog samtidig, at mange nyere spil såsom Cyberpunk 2077, Shadow of the Tomb Raider samt Borderlands 3 fungerer fint ved full HD opløsninger og med lave grafikindstillinger.

Særlige AI-evner

Snapdragon Elite X er født med markedets stærkeste indbyggede NPU, altså med en særlig kraftig delkomponent, der vil sikre at AI-udregninger kan udføres lokalt, fremfor oppe i den store sky, hvor der ganske vist er store datacentre at trække på, men hvor kommunikation frem og tilbage tager tid.

Her viser den særlige chip at give alt andet på markedet baghjul, ved at levere op til 45 TOPS ydelse.

Det er nok til sikre mellem to og tre gange højere resultater i Procyons benchmarks for netop NPU-ydelse.

Denne test rummer AI-algortimer fra MobileNet V3, Inception V4, YOLO V3, DeepLab V3, Real-ESRGAN samt ResNet 50 som primært benyttes til AI-billedbehandling.

Mål for hvor godt NPU’en klarer LLM-opgaver såsom Copilot+ foreligger dog ikke endnu, men udgangspunktet synes at være stærkt.

Det skal nævnes at Microsoft i første ombæring ikke anvender grafik-chippens store potentiale til AI-udregninger til Copilot+ tjenesterne i Windows 11.

Hermed er et vist kraftoverskud uudnyttet, da Intels Ultra-processorers Arc-grafik kan levere 27 TOPS og dedikeret grafikkort bærbar som Nvidia RTX 4050 kan levere op til 194 TOPS ydelse.

Hvad de nye AI-kræfter kan bruges til, viser Microsoft frem i sin præsentation af 'Copilot+' pc'en nedenunder:


Loading ikon