Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test af Apples magtdemonstration: Den nye iPad Pro er klodens bedste tablet – men måske det ikke er nok alligevel?

Det fås ikke bedre end Apples nye iPad Pro - men alligevel er det ikke helt nok.

Få Apple-produkter har været så genre-definerende som Apples iPad.

iPod’en, iPhonen og Apple Watch kommer tæt på, men iPod’ens æra er ovre, iPhonen er ikke så udbredt som Samsungs smartphones mens Watch’en er mere niche-præget end Apples tablet.

Og i år har Apple sat sig for ikke bare at løfte barren for hvad der kan forventes at en tablet. Apple synes at være indstillet på at omdefinere kategorien.

Det er i hvertfald det indtryk man får, med Apples nye, mægtige iPad Pro 13 med M4-kræfter.

En magtdemonstration

Apple iPad Pro 13 er en ganske forbløffende størrelse.

Det kan godt være, at forgængeren var en fin og slank sag, men her er det lykkedes Apple at barbere den nye enhed ned i en grad, så den nu er 20 procent slankere.

Slankekuren udløser samtidig en vægtreduktion på 100 gram, så hele herligheden bliver overraskende let at holde. Ikke nok med det, bliver skærmen nu en anelse større, så kanterne omkring displayet bliver smallere.

Til trods for at iPad Pro 13 bliver ekstra delikat og raffineret at se på og holde ved, føles den nu ikke mere sart end før. Faktisk fremstår den langt mere vridefast og solid end så tynd en omgang elektronik har lov at være.

Vil den kunne holde til hårdhændet behandling på børneværelset? Næppe – men iPad Pro henvender (især prismæssigt) mere til en mere voksen målgruppe. Den slags der vil sætte pris på at opladeren er udstyret med et stofkabel.

En decideret oplader følger ikke med - men her kan enhver USB-C oplader klare sagen for en.

Skærm i særklasse

Apples Pro-tablets har altid været ustyret med noget af det bedste, man kan opdrive indenfor skærme.

Den tradition fortsætter såmænd, men med den nye generation sker der dog et teknologi-skifte, som er værd at bemærke.

Her vrager Apple nemlig mini-LED teknologien til fordel for OLED. Sidstnævnte er tyndere og forklarer, hvordan den nye iPad er blevet så tynd. Begge del er dog uhyre kontrast- og farverige.

Tidligere plejede OLED-skærme dog at døje med at funkle lige så kraftigt som øvrige teknologier, hvilket dog på ingen måde er noget problem i denne årgang.

Rent funktionelt bemærker man egentlig ikke, at der er tale om nogen ny skærm-teknologi. Den er ligesom sin forgænger nærmest perfekt.

Du vil dog ikke være i tvivl om, at her er tale om en ny skærm, hvis du tilkøber den særlige ’nanotekstur’ til din iPad. Eller hvad der i andre enheder kaldes for en ’mat’ skærm.

Fordelen med denne er, som i øvrige enheder, at genskin ikke plager en når man har solen eller andre lyskilder i ryggen på en.

Ulempen er dog, at dit indhold ikke vil stråle i samme grad på skærmen, da en mat overflade i sagens natur gør tingene mere matte at se på.

Personligt vil jeg anbefale de fleste at spare de tusinde kroner, som opgraderingen koster, medmindre der er behov for at arbejde under meget stringente eller krævende lysforhold.

Selve skærmen er som tidligere flankeret af et firedobbelt højttaler-setup, som spiller bedre end nogen anden tablet derude – med undtagelse af sidste års model.

En sidste ny detalje er, at ansigtsgenkendelsen og Face-time kameraet er rykket til siden – eller toppen, hvis iPad’en holdes i landskabsformat.

Et skifte som giver mening, når iPad’ens nye tilbehør tages med i ligningen.

Magisk tilbehør

Apples nye iPad Pro bliver næsten endnu mere imponerende, når den placeres ovenpå dennes nyudviklede ’Magic Keyboard’.

Med et forvandles enheden til en laptop-lignende sag, hjulpet godt på vej af, at touch-feltet og tastatur er blevet større, mens der samtidig er fundet plads til en stribe funktionstaster.

Hele pakken vejer sammenlagt 1,24 kilo – nøjagtig det samme som Apple Macbook Air 13, hvilket er lidt af en bedrift, når man mindes om, at her faktisk er flere regnekræfter ombord samt en flot, aftagelig touch-skærm.

Selve tasterne er samtidig behagelige og lette at skrive på, om end de virker lidt mere hule, end dem man finde på en ægte Macbook.

Det nye tastatur er dog stadigt så godt, at man næsten kan tilgive at prisen igen er steget, så den nu nærmest koster det samme som Apples billigste iPad: 3.099 kroner.

Skulle du få lyst til at spendere yderligere i Apples butik, skal du også overveje den nye ’Pencil Pro’ – en revideret pen, som ligner forgængeren til forveksling, men som nu giver kvikadgang til ekstra menuer ved blot at klemme lidt om pennen, som samtidig leverer fysisk feedback, når der arbejdes med den.

Her går prisen fra 699 til 1.199 kroner, men hvis man anser pennen som ens arbejdsværktøj, er opgraderingen nærmest et must.

Den nye funktion gør nemlig at man kan arbejde ekstra effektivt, mens man samtidig får nyttige hover-funktioner og ’barrel roll’ hvor der ved at drejes kan genskabes en historik over gemte pennestrøg. Og så understøttes nu ’find min enhed’, hvis den skulle blive væk.

Monumental 4’er

Inde i maskinrummet på Apples iPad Pro finder man Apples mest avancerede processor til dato: Apple M4.

Processoren udkommer blot et halvt efter at M3-forgængeren fik sin debut i Macbook Air og Macbook Pro, men den er altså klar her til at vise, hvor langt fremme selskabet er, når det handler om udvikling af processorer.

Apple bedyrer endda selv, at M4-processoren er halvanden gange hurtigere, end den M2’er man finder i den bare halvanden år gamle forgænger. Her er dog også op til 10 kerner (heraf fire performance-kerner) mod otte tidligere.

Og det skal vise sig, ikke at være helt forkert. I praksis får jeg 30 til 40 procents højere ydelse i en stribe benchmarks såsom Geekbench og 3DMark.

Det er imponerende tal, men jeg tvivler dog på, at der er tale om nogen synderlig mærkbar overhaling, da man skal ud i særligt krævende applikationer og regnetunge opgaver, før disse forskelle bliver tydelige.

Problemet er så bare, at iPad’ens rødder er i smartphone-verdenen, og at iPadOS fortsat er et styresystem, der mere er møntet på at få iPhone-apps blæst op på det større lærred, end at få MacOS-apps tilpasset et touch-interface.

Flere seriøse apps er dog begyndt at vende den udvikling, eksempelvis med vellykkede udgaver af Davince Resolve, Sketchup eller ZBrush til iPad, mens der kun er mangelfulde muligheder for at arbejde med flere skærme.

Du skal samtidig ud i en af de dyreste varianter af iPad Pro (dem med enten en eller to terabyte lager), for at få den fulde ydelse.

Vælger du en af de lidt billigere modeller får du blot ni kerner og halvt så meget hukommelse (otte i stedet for 16 gigabyte), hvorfor forskellene viskes ud.

Uanset hvad, skal der lyde ros til Apple, og tildeles maksimale points for teknisk udførsel, for den rå regnestyrke der tilbydes her i bærbart format, er i en liga for sig.

Og ikke nok med det, så lykkedes Apple endda med at holde strømforbruget nede, så man stadig kan regne med en solid kontordags brug af enheden.

Mangler det sidste stik

Der er ingen tvivl. Apple iPad Pro 13 byder på det bedste hardware vi har set i en tablet til dato. Tastatur-coveret og pennen, der hører til, er også uden sidestykke.

Når det alt sammen samtidig er uhyre lækkert forarbejdet og nydeligt designet, kan man endda tilgive, at Apple tager sig mere end rigtig godt betalt for sine sager.

Alligevel ender indtrykket af Apples nye grej at være begrænset. Ikke af hardwaren eller formfaktoren – men af softwaren, som agerer som en form for guldbur, hvor åbne økosystemer som MacOS’ ikke får lov at trænge ind.

Det er nu ærgerligt, for der er ingen tvivl om, at Apple iPad Pro 13 ellers er klodens bedste tablet.


Loading ikon