Det kan blive enden for Googles søgemaskine, som vi kender den, hvis det amerikanske Justitsministeriums forslag om at tvinge selskabet til at frasælge visse forretningsben bliver til virkelighed.
Det var det markante budskab fra Googles topchef Sundar Pichai, da han onsdag vidnede i den opsigtsvækkende og historiske antitrust-sag, der i øjeblikket verserer i Washington.
Her forsøger det amerikanske Justitsministerium at åbne og genskabe konkurrencen på markedet for onlinesøgning, hvor Google er den ubestridte konge med over 90 procent af markedsandelene.
Derfor holdt Google-CEO Sundar Pichai ikke igen, hvor han særligt kritiserede kravet om, at Google skal dele sit søgeindeks og sine data med konkurrenter til marginalpris.
Han kaldte det "vidtrækkende" og "ekstraordinært" og fremstod i vidneskranken nærmest forbløffet over selve ideen med forslaget, ifølge mediet The Verge.
Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det ifølge Sundar Pichai gøre det muligt for rivaler at kopiere hele søgeteknologien og undergrave det økonomiske grundlag for at videreudvikle Googles søgemaskine.
“Det er ikke klart for mig, hvordan vi skal kunne finansiere vores innovation, hvis vi skal give det hele væk,” sagde Pichai, der pointerede, at Google sidste år brugte 49 milliarder dollar på forskning og udvikling.
Googles søgemaskine og de annoncer, den kaster med sig, er det den absolut vigtigste forretning for Alphabet, der ejer Google. Annonceindtægter står for cirka 78 procent af Googles samlede omsætning på næsten 350 milliarder dollar.
Chrome og AI under pres
Retssagen handler dog ikke kun om Googles søgemaskine. Justitsministeriet ønsker også, at Google skal frasælge sin Chrome-browser, som ifølge anklagemyndigheden er en central del af selskabets monopolstruktur.
Men Sundar Pichai – der selv har været med til at udvikle Chrome – advarede om, at ingen andre virksomheder har den nødvendige investeringsevne og det langsigtede engagement i projektet.
Han fremhævede, at Google står bag over 90 procent af al kode i open source-projektet Chromium, som mange andre browsere bygger på. Et frasalg kan ifølge ham få alvorlige konsekvenser for både browserens udvikling og internettets sikkerhed.
Også Googles rolle i fremtidens AI-marked kom under lup. Sundar Pichai bekræftede, at kunstig intelligens kommer til at transformere søgning “i dybden”, men undgik at give et klart svar på, om chatbots som Gemini vil erstatte klassisk søgning.
Google åbner døren for konkurrenter – en smule
Trods den hårde retorik er Google begyndt at justere på sin forretningspraksis.
Sundar Pichai bekræftede i retten, at Google arbejder på at indgå nye aftaler, hvor man ikke længere kræver eksklusiv søgeplacering. Det sker blandt andet i samarbejde med Apple.
Konkret forhandles der om at få Googles AI-tjeneste Gemini ind som et valgfrit alternativ i Apples kommende “Apple Intelligence”, som allerede understøtter ChatGPT.
Men selskabet fastholder, at for vidtgående tiltag risikerer at ødelægge det, der ifølge Google selv blot er resultatet af “årtiers investeringer og innovation.”
Retssagen fortsætter de kommende uger, og en afgørelse ventes i september.
Herefter vil parterne fremlægge deres afsluttende argumenter, hvorefter en endelig beslutning først ventes i september.