19.226.000.000 kroner.
Så mange penge har de tre danske pensionskasser PFA, PKA og ATP samt den australske kapitalfond Macquarie Asset Management tabt på at eje TDC, siden de købte koncernen i 2018.
Det viser regnskabet i DK Telekommunikation, som de fire organisationer ejede TDC igennem.
Macquarie ejede 50 procent, mens PFA, PKA og ATP delte den anden halvdel af ejerskabet.
Nu har de tre danske pensionskasser solgt deres ejerandel på 50 procent af TDC til Macquarie-kapitalfonden – og meget tyder på, at pensionskasserne nærmest har givet TDC væk gratis for at slippe af med den skrækkelige investering.
Selvom en endelig købspris på TDC ikke er offentliggjort, vidner regnskaberne i DK Telekommunikation om, at de danske pensionskasser har tabt milliarder af kroner på deres investering i TDC.
Det samlede underskud i DK Telekommunikation fra og med 2018 til 2024 lyder på mere end 19,2 milliarder kroner.
Det betyder, at ejerne af TDC i gennemsnit har tabt 2,75 milliarder kroner hvert år i de syv år, de har ejet TDC.
Omregnet til dage svarer det til, at de hver eneste dag siden 2018 har tabt 7,5 millioner kroner på at eje TDC.
De tre danske pensionskasser har over for flere medier nægtet at kommentere på, hvor mange penge Macquarie har betalt for at overtage det fulde TDC-ejerskab.
Som årsag til frasalget peger pensionskasserne på, at det “digitale landskab har ændret sig signifikant,” siden de købte sig ind i TDC i 2018.
TDC kan den dårligste investering nogensinde
Salget af TDC og realiseringen af tabet kan være de danske pensionskassers dårligste investering nogensinde.
Det skriver Berlingske, der i samarbejde med flere kilder vurderer, at gælden i TDC på svimlende 63 milliarder kroner overstiger værdien af selve selskabet.
Det betyder, at hver af de tre pensionskasser – PFA, PKA og ATP – kan have tabt op mod seks milliarder kroner på TDC-investeringen. Det inkluderer både tabte kapitalindskud og renteindtægter fra aktionærlån.
“Det er på den ene side positivt, at ATP med salget af TDC får nedbragt sin eksponering mod unoterede investeringer (...). Men det ser ud til at være på en negativ baggrund,” siger CBS-professor Henrik Ramlau-Hansen til Berlingske.
Berlingskes udregninger viser, at kun hvis TDC værdiansættes i samme liga som Telenor, vil pensionskassernes tab kunne holdes under én milliard kroner.
Men det vurderes som usandsynligt, da TDC’s økonomiske situation er væsentligt ringere end de øvrige europæiske teleselskaber.
Strategien faldt fra hinanden
Planen var ellers ambitiøs, da de fire organisationer i 2018 købte TDC-gruppen for 40,8 milliarder kroner.
Året efter splittede de TDC-forretningen i to: TDC Net og Nuuday, hvor førstnævnte skulle skabe stabile afkast gennem opbygning af digital infrastruktur som eksempelvis mobilnet og bredbåndsudrulning.
Samtidig skulle Nuuday – det forbrugerrettede selskab, som blandt andet driver TDC Erhverv, YouSee og Telmore – på sigt frasælges eller børsnoteres og dermed sikre tilbagebetaling af den gæld, der var optaget for at finansiere opkøbet.
Men salget af Nuuday blev aldrig en realitet, og siden er værdiansættelsen af TDC nedskrevet med milliarder.
I sidste ende er det danskerne, der hver måned betaler ind til pension hos PDA, PKA og ATP, som står tilbage med regningen, da det utvivlsomt påvirker pensionskassernes afkast negativt.