Per Kogut røg ud af hamsterhjulet for tre og et halvt år siden.
Hans farvel til posten som administrerende direktør for NNIT var også et farvel til 70 ugentlige arbejdstimer i en af de største danske it-virksomheder.
En virksomhed, som han i høj grad selv var med til at forme og løfte til et foretagende med 3.300 ansatte, en omsætning på over tre milliarder kroner og et stærkt brand, efter at han havde styret processen med at skære it-delen ud af Novo Nordisk.
Tænk, at han for første gang i årtier nu selv kunne bestemme, hvad han ville med al sin tid.
”Sikke en luksus. Det havde jeg ikke prøvet i mange år. Jeg føler, at jeg er født på ny. Jeg beskæftiger mig pludselig med ting, som jeg synes er sjove i stedet for kun at hænge i det ene møde efter det andet,” beretter it-profilen i et interview med Computerworld.
I bakspejlet ser den tidligere it-topchef de 14 og et halvt år i NNIT i tre faser:
Den første var, da NNIT skulle carves ud af Novo Nordisk. Da boede man i de bygninger, der nu var tilgængelige og havde for eksempel ikke egen kantine. Han så det som sit projekt at gøre NNIT-profilen mere udtalt.
Anden fase var forløbet med den børsnotering, som blev en kendsgerning i marts 2015. Afsættet var, at et farmaceutisk selskab måske ikke var den oplagte ejer af en it-virksomhed.
”Derfor valgte vi at gå på børsen, og den proces lærte mig utrolig meget af det, jeg bruger i dag.”
Den tredje og afsluttende fase for Per Kogut kom, da NNIT frasolgte infrastrukturafdelingen - det der i dag er det selvsændidge selskab Aeven - og samtidig tilkøbte andre virksomheder.
”Det var i den fase, at jeg stoppede, og de to tidligere NNIT-selskaber følger nu hver deres vej på godt og ondt,” siger han.
Nyt karriere-kapitel med to spor
Efter en periode med afvikling og overdragelse af sine ledelsesopgaver i NNIT samt med tanker om, hvilken retning den mangeårige it-topchefs karriere nu skulle tage, nåede han frem til, at han ville forfølge to hovedspor.
Det ene var bestyrelsesposter. Dem har han fem af, heraf et i Digital Hub, hvor han som formand blandt andet hjælper Digitaliseringsministeriet med delegationsbesøg her i landet om privat og offentlig digitalisering.
Derudover er han medlem af de danske it-virksomheder Comlubus’ og Automizes bestyrelser, af life science-konsulenthuset Epista (hvor han er næstformand) og af bestyrelsen i den svenske loyalitets-applikations-løsningsvirksomhed Loyal Solution.
”Jeg kan godt lide at være en, der ikke blot klipper kuponer, men også hjælper direktionen mellem møderne. Jeg er en operationel gut, og det får jeg nok ikke lagt fra mig. Min oplevelse er, at der er masser af dialog mellem bestyrelsesmøderne – og det er måske der, hvor værdien er størst,” siger Per Kogut.
Han besluttede, at han ikke ville gå i den fælde, som han så i at påtage sig for mange poster og drukne i kalendergymnastik. Derfor fravalgte han 100 procents-bestyrelsesvejen, som mange tidligere topledere ellers vælger, og satsede på to karrierespor.
Det andet spor var opkøb og salg af primært it-virksomheder. Per Kogut snusede første gang til det forretningsfelt, mens han var NNIT-topchef.
I sommeren 2022 startede han således firmaet, Relatable Consulting, hvor han og kollegaerne både hjælper på købersiden og på sælgersiden.
Køberne kan være kapitalfonde og industrielle spillere, som ønsker at anskaffe sig især it-virksomheder.
Sælgerne er ejerledere, som gerne vil sælge deres it-virksomheder, men hvor den ikke er helt parat til et salg. For eksempel kan strategien mangle noget for at være optimal.
”Ejerlederne tænder ofte på de mange millioner, som de kan få ind ad døren ved et salg. Hvem gør ikke det. Vi hjælper dem med, at handlen ikke ender som et kortsigtet profit-ægteskab.”
Per Koguts konsulentvirksomhed har omkring 20 selskaber som kunder i øjeblikket.
”Nu, da jeg arbejder direkte med selskaberne, finder jeg meget mere tilfredsstillelse i det. Det er både spændende og sjovt. Jeg kommer tæt på mennesker, og man skal huske, at for en ejerleder er virksomheden deres baby. Det kan ærgre mig, at jeg ikke kastede mig over det noget før, men jeg er en ung mand og har masser af tid foran mig,” griner han.
Et tillidsvækkende ansigt
Selv om han kalder sig for en ung mand, beretter han om ikke så få resultater, når man spørger ham, hvad han er mest stolt af gennem sin karriere.
I de selskaber, han har arbejdet i, har der ifølge ham altid været en åben og ærlig dialog med bestyrelser, kunder og medarbejdere.
”Den stil har jeg fastholdt fuldstændigt. Det hænger sammen med min opdragelse, som har været at sige tingene, som de er. Svesken på desken. Det er meget nemmere.”
Fra sine år i luftfartsselskabet SAS fremhæver han frembringelsen af et tværgående fælles reservationssystem, Amadeus, helt fra starten.
Tilbage i 1980’erne og ind i 1990’erne havde luftfartsselskaberne hvert deres reservationssystem til hver funktion. Også dengang havde rejsende behov for at bestille hotel, leje bil, tegne forsikring eller andet ud over sin flybillet.
”Så sad den stakkels medarbejder, som man ringede til med fire forskellige skærme. Det gav jo ingen mening. Det med at bygge et reservationssystem, som kunne det hele, det syntes jeg var superspændende.”
I det amerikanske Computer Associates (CA), hvor han begyndte i 1996 og overtog direktørposten for regionen Norden i 2001, var han med egne ord med til at give CA et ansigt, der var tillidsvækkende.
”Jeg overtog et tocifret antal retssager i CA med utilfredse kunder. At vi fik løst dem i løbet af de par år, var meget flot.”
I NNIT var han ”superstolt” over at øge væksten i virksomheden til den tre milliarder kroner store omsætning og fik etableret et godt brand, inden det blev vedtaget at splitte den op.
NNIT i hjertet
Per Kogut forlod NNIT i forbindelse med arbejdet hen mod den opsplitning, som mundede ud i, at NNIT’s infrastrukturforretning blev udskilt til en ny virksomhed, Aeven, med omkring halvdelen af de daværende NNIT-ansatte.
Han har efter eget udsagn NNIT i sin hjerne, i sit hjerte – og i sin baglomme.
”Jeg har beholdt alle mine NNIT-aktier til trods for, at det har været en dyr fornøjelse, for jeg tror på den. Det er mange aktier og for mig et betydeligt beløb, specielt hvis den stiger igen. Jeg mener, at virksomheden indeholder noget godt, har dygtige medarbejdere og er i et rigtigt spændende segment,” fastslår Per Kogut.