Artikel top billede

(Foto: Cepheo)

Cepheo-chefer trods røde tal: "Vi har en stærkere pipeline, end vi har haft længe"

Interview: Dynamics-huset Cepheo har leveret et underskud på 57 millioner kroner, men ledelsen melder om høj efterspørgsel og kan allerede skimte sorte tal i horisonten i år.

Trods et underskud på 57 millioner kroner i det seneste regnskabsår ser ledelsen i Cepheo nu tegn på, at de massive investeringer i platform, organisation og struktur begynder at bære frugt.

"Vi ser allerede et væsentligt forbedret resultat i år, når vi kigger ind i første halvår af 2025," siger René Ebbesen, co-CEO i Cepheo, i et interview til Computerworld.

Cepheo blev etableret som selvstændigt selskab i april 2023 med ambitionen om at blive Nordens stærkeste Microsoft Dynamics-partner, efter kapitalfonden Polaris' køb af DXC Technologys store Dynamics-forretning i Norden.

Det første hele regnskabsår bød på markante investeringer og et tilsvarende minus på bundlinjen.

Men ifølge ledelsen er man nu tæt på det økonomiske vendepunkt.

"Vi sigter på breakeven i 2025. Om det bliver plus to millioner eller nul, kan jeg ikke sige, men det er det, vi arbejder hen imod, og efter første halvår af 2025 er vi godt på vej," siger René Ebbesen.

Tæt på kunderne og på Microsoft

Cepheo har de seneste 12 måneder indgået aftaler med mere end 30 nye kunder og oplever ifølge ledelsen en markant efterspørgsel på konsulentydelser.

Det skyldes ikke mindst, at mange virksomheder skal migrere fra ældre on-premise-løsninger til Microsofts cloud-baserede platforme, så de kan høste frugterne af alle fordelene ved at rykke i skyen i form af data, indsigt og AI, lyder det.

"Vi fortsætter med at bringe nye kunder ind, og vi har en stærkere pipeline, end vi har haft længe," fortæller René Ebbesen.

Virksomheden blev i 2024 udnævnt til Microsoft Partner of the Year i Norge og har desuden fået sæde i Microsofts eksklusive Partner Advisory Council, hvor René Ebbesen selv sidder.

"Det er klart, at når man sidder som én ud af 20 partnere i et globalt forum med adgang til hele executive-gruppen i Microsoft, så giver det en mulighed for at række ud og give input til strategier, produkter og programmer," forklarer René Ebbesen, da han bliver spurgt ind til, om pladsen i rådet giver fordele.

Omkostninger løb i vejret

Underskuddet i 2024 skyldes ifølge Cepheo-ledelsen primært, at integrationen af det opkøbte selskab Axdata, investeringen i ny fælles it-platform og omstruktureringerne viste sig at være mere komplekse og dyrere end ventet.

"Det er jo både omfanget og sværhedsgraden af det, vi har lavet samtidig, der har gjort, at vi ikke er tilfredse med det regnskabsmæssige resultat. Men vi er meget tilfredse med de ting, vi har fået gjort i 2024," siger Jørgen Jakobsen, der er co-CEO i Cepheo.

"Vores lederteam og organisation er generelt utålmodige og ønsker, at der skal ske mange ændringer hurtigt og samtidig. Men vi holder hele tiden øje med, at vi har både medarbejdere og kunder med på rejsen," supplerer René Ebbesen.

Cepheo har også etableret et Shared Service Center i Polen og solgt sin Infrastructure Managed Services-forretning fra til en ekstern aktør for at skærpe det strategiske fokus og reducere kompleksiteten i forretningen.

"Vi har flyttet opgaver derhen, hvor vi har de dygtigste folk til at løse dem," siger Jørgen Jakobsen.

"Og vores kunder sætter generelt stor pris på kompetenceniveauet i Polen," lyder det videre.

AI og Copilot stiller nye krav til medarbejdere

Et af Cepheos erklærede fokusområder for det kommende år er at sikre, at medarbejderne er rustet til den teknologiske transformation, der er drevet af Copilot og kunstig intelligens, forklarer de to Cepheo-chefer.

"Vi står i et paradigmeskifte med AI og Copilot, og vores kunder forventer, at vi er på toppen af det," siger René Ebbesen.

Derfor har man hos Cepheo besluttet, at alle medarbejdere må bruge 10 procent af deres arbejdstid på kompetenceudvikling, der både omfatter AI, branchespecifik viden og Microsoft-platformens bredere teknologier.

"Det handler ikke kun om teknologi, men også om rollen som konsulent, projektleder og manager. Det skal gerne afspejles i både kundetilfredshed og medarbejdertilfredshed og i, at vi kan blive ved med at tiltrække de bedste talenter," siger René Ebbesen.

Geopolitik har fyldt mindre end det gør i medierne

Trods geopolitiske bølgeskvulp, debat om datasuverænitet og øget fokus på afhængigheden af amerikanske teknologileverandører, mærker de to co-CEO’er hos Cepheo kun begrænset bekymring fra kunderne over selskabets tætte samarbejde med Microsoft.

"Jeg synes ikke, det fylder særlig meget," siger René Ebbesen og fortsætter:

"Microsoft har jo også gjort meget for at svare på de bekymringer, blandt andet med datacenter-initiativer og partnerskaber på tværs af Europa og kildekode-deponeringer. Jeg tror, at det svar, man har givet omkring de ting – også lokalt – har gjort, at folk føler sig tryg ved en global partner som Microsoft".

Han påpeger samtidig, at langt størstedelen af Microsofts forretning sker gennem partnere, hvilket ifølge ham i sig selv skaber en form for balance i afhængigheden.

Jørgen Jakobsen tilføjer, at mange af emnerne ikke er nye og altid har optaget kunderne hos Cepheo.

"Det har givet en lidt anden tangent i samtalen, men det er jo en dialog, vi hele tiden har med vores kunder, som også beder os om vores rådgivning. Men igen, vi ser ikke noget drama ude ude af vores kunder," siger han.

"I sidste ende har vi bare en bedre value proposition for vores kunder sammen med Microsoft end mange af vores konkurrenter," lyder det fra René Ebbesen.

Milepæle for 2025

Når Computerworld næste gang taler med Cepheo i 2026, håber ledelsen at kunne se tilbage på et år, hvor tre centrale mål er nået.

For det første skal investeringerne fra 2024 afspejles i vækst, fortæller René Ebbesen.

For det andet er ambitionen at lande et regnskab tæt på breakeven, hvilket skal vise, at forretningen er på økonomisk ret kurs.

Og for det tredje skal medarbejderne fortsætte med at have udviklet sig fagligt og teknologisk, så Cepheo fortsat kan tiltrække og fastholde branchens bedste profiler.

"Det er de tre ben, der skal lykkes," siger René Ebbesen.