Artikel top billede

Sådan skaber de sociale mediers algoritmer fremtidens sprog

Sprog ændrer sig ikke kun fra generation til generation, men nu også fra app til app. I bogen ”Algospeak” beskriver Adam Aleksic, hvordan algoritmer er med til at ændre måden, vi taler og tænker på.

Hvordan taler man om sex, død og politik uden at blive censureret af internettets vogtere?

I bogen ”Algospeak” har lingvisten Adam Aleksic sat sig for at undersøge, hvordan sociale mediers algoritmer former vores sprog og dermed reelt også vores virkelighed.

Forfatteren har selv en akademisk baggrund i lingvistik fra Harvard, men producerer også selv indhold på platforme som TikTok og Reddit.

Med Algospeak dykker Adam Aleksic bl.a. ned i forskellige fænomener, hvor brugere bevidst omformulerer opslag eller ord for at undgå censur eller algoritmisk nedrangering, eksempelvis ved at skrive ”unalive” i stedet for ”suicide”.

Det kan også handle om at bruge algoritmevenlige udtryk og formater eller ved at bruge memes, slang og niche-koder, der alt sammen er med til at ændre vores sprog, interaktioner og sociale normer.

Adam Aleksic sætter fokus på dette nye sproglige økosystem, hvor udtryk som netop ”unalive”, ”rizz”, ”blackpilled” og ”brainrot” fungerer som koder i et digitalt samfund, der har sine egne regler.

Men også sproglig æstetik, hvor ”-core”-endelser som f.eks. sadcore eller weirdcore former sprog og identitet gennem virale fællesskaber, visuelle kulturer og kulturelle mikrotendenser.

Ifølge forfatteren befinder vi os således midt i en etymologisk omvæltning, hvor de usynlige kræfter bag algoritmerne sætter retningen.

Som både professionel lingvist på Harvard og digital content creator viser Adam Aleksic, hvordan sproget bærer århundreders kultur med sig, men samtidig bliver formet i realtid af trends, teknologier og digitale interaktioner.

Om det så er algoritmerne, der former sproget, eller om det er brugerne, der tilpasser sproget for at fungere på algoritmernes nåde, er som minimum en interessant overvejelse.

Algospeak er lige udkommet og er braget ind på bestsellerlisterne, antageligt fordi blandingen af etymologi, psykologi og kulturkritik giver et interessant indblik i, hvordan og hvorfor vi taler, som vi gør, og hvem der faktisk sætter dagsordenen for sproget online.

Adam Aleksic kan i øvrigt følges på mange sociale medier som @etymologynerd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere