Det koster på verdens klimakonto, når vi bruger AI-tjenester som OpenAI's ChatGPT, Googles Gemini og Microsofts Copilot.
En dugfrisk rapport fra det franske AI-selskab, Mistral AI, dokumenterer massiv udledning af CO2 og vandforbrug ved drift og træning af selskabets store sprogmodel Mistral Large 2.
Undersøgelsen måler på tre parametre: Udledning af drivhusgasser, vandforbrug og materialeforbrug.
Ifølge rapporten har træningen og driften af modellen over 18 måneder medført en udledning på cirka 20.000 ton CO2 og et vandforbrug på 281.000 kubikmeter. Det sidste svarer til at fylde omtrent 112 olympiske svømmebassiner.
”Tallene viser, hvor omfattende regnekraft der er involveret i generativ AI, og hvordan det skaber et højt ressourceforbrug – særligt i områder med CO2-tung strømproduktion eller vandmangel,” skriver Mistral i rapporten ifølge The Register.
Langt størstedelen af både CO2-udledning (85,5 procent) og vandforbrug (91 procent) stammer fra den del af AI-processen, der kaldes ”inference” – altså når modellen er færdigtrænet og bruges til at generere svar til forbrugerne.
Én enkelt samtale på cirka 400 tegn, svarende til omkring én sides tekst, med Mistrals mest avancerede chatbot koster cirka 45 milliliter vand og udleder 1,14 gram CO2. Ifølge Mistral svarer det til det vand, der skal bruges til at dyrke en lille radise eller CO2-udledningen fra 10 sekunders streaming i USA.
Ifølge The Register bruger mellem 10 og 50 svar fra en mellemstor model som GPT-3 typisk omkring en halv liter vand.
Men selv små mængder vokser hurtigt, når millioner af brugere interagerer med AI-tjenester dagligt.
Vil have et AI-miljømærke
Ifølge Mistral har geografi stor betydning. Hvis man træner modeller i områder med lavere temperaturer og adgang til vedvarende energi, kan det sænke både CO2-udledning og vandforbrug betragteligt.
Virksomheden opfordrer også til, at kunder anvender mindre, specifikke modeller til afgrænsede formål i stedet for store generelle modeller. Det reducerer både ressourceforbrug og energibehov og kan, ifølge Mistral, samtidig forbedre performance.
Med rapporten håber Mistral at sætte en ny standard for AI-branchens klima-rapportering, som af mange har været kritiseret for at være uigennemsigtig.
”AI-virksomheder bør offentliggøre den miljømæssige påvirkning af deres modeller efter standardiserede, internationalt anerkendte rammer.”
”Det kan bane vejen for et slags miljømærke, som brugere og kunder kan forholde sig til,” skriver Mistral i rapporten.