Aggressiv konkurrence giver billigere it-drift

De danske priser på it-driftskontrakter er faldet 30 procent på to år, fordi der er rift om kunderne. Priserne falder i takt med, at stadig flere it-virksomheder forsøger at få en bid af markedet for it-outsourcing.

Priserne for it-driftskontrakter falder i takt med, at stadig flere it-selskaber aggressivt forsøger at få foden inden for på vækstmarkedet. Ifølge en af de relativt nye spillere på markedet – Steria – er priserne faldet med 30 procent i løbet af de seneste to år.

Der er godt nyt på vej for de it-chefer, der i disse dage overvejer at flytte hele eller dele af selskabets it ud af virksomheden.

Priserne på det danske marked for it-drift falder nemlig i takt med, at stadig flere it-virksomheder forsøger at få en større bid af det lukrative danske marked for it-outsourcing.

Et marked, der ifølge analysehuset IDC var 10 milliarder kroner værd i 2004, og frem til 2011 vokser med gennemsnitligt 11 procent om året.

Fald på 30 procent

I den danske afdeling af det franske it-selskab Steria vurderer business development manager, Eddy Vejlager, at prisen på drift af it-infrastruktur er faldet med hele 30 procent i løbet af de seneste to år.

– Prisudviklingen afspejler, at mange it-virksomheder, heriblandt Steria, satser hårdt på at trænge dybere ind på markedet for it-outsourcing, hvor vi kan se, at der er mulighed for at gøre en god forretning, siger han.

På kundesiden kan it-chef Morten Frederiksen fra Aalborg Portland bekræfte tendensen med, at nye, aggressive spillere, forsøger at byde ind med billige it-driftstilbud.

– Vi bliver jævnligt ringet op af it-selskaber, der tilbyder, at stå for vores it-drift, og det er i langt de fleste tilfælde virksomheder, som vi hidtil ikke har betragtet som driftselskaber, men eksempelvis boksflyttere eller andre dele af it-branchen, siger han.

Mange spillere på markedet

Ud over Steria har eksempelvis selskaber som Mondo, TietoEnator, Rambøll Informatik og NNIT skruet voldsomt op for satsningen på it-outsourcing til mellemmarkedet, mens en lang række små it-virksomheder tilbyder web-hostede løsninger til mindre virksomheder.

Hos finanskoncernen Pen-Sam har it-chef Klaus Kvorning Hansen også bemærket tendensen med flere udbydere på markedet for it-drift.

– De relativt nye spillere er aggressive, og der er vel ingen tvivl om, at når der er flere til at konkurrere om kunderne, så bliver prisen presset ned, siger han.

Han oplyser, at Pen-Sam har været opmærksom på de faldende priser i et stykke tid, og derfor sidste år sikrede sig, at selskabet i en driftskontrakt med TietoEnator fik indbygget en mekanisme, der resulterer i, at prisen reguleres ned en gang om året.

Dominerende selskaber udfordres

Det danske marked for it-outsourcing har hidtil været domineret af de helt store driftsselskaber med KMD, CSC og IBM i spidsen. De har hevet den ene it-driftskontrakt efter den anden i land i løbet af de seneste år. De store selskabers dominans er dog under angreb, mener Allan Christensen, senior manager hos Deloitte Business Consulting.

– De lidt mindre it-selskaber er meget aktive og har fået foden inden for på markedet. Det skyldes blandt andet, at mange af udbyderne kan tilbyde driftspriser, som ligger lavere end de store konkurrenters, mener han.

Hos Steria lægger Eddy Vejlager ikke skjul på, at selskabet er blandt dem, der har været aggressive og kontraktligt fleksible i forsøget på at vinde driftskontrakter i de seneste par år.

– Men det betyder ikke, at vi har dumpet prisen for at få kontrakterne i hus. Det er ikke på vores agenda at “købe” kunder, da vi tværtimod fokuserer på bundlinjen, siger han.

Han fortæller, at Steria primært satser på mellemstore virksomheder med minimum 50 it-arbejdspladser som kunder. Samtidig holder Steria sig uden for de helt store virksomheder, hvor it-outsourcingaftaler er lig med mainframedrift.

– Det marked sidder IBM, CSC og KMD tungt på. De har spidskompetencer på mainframe-området, som vi ikke har, og der er i forvejen benhård konkurrence om kunderne, så vi går efter mellemmarkedet, siger Eddy Vejlager.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere