IT-Brancheforeningen ønsker flere it-penge

Flere offentlige kroner til it-forskning er øverst på ønskesedlen når IT-Brancheforeningen i morgen torsdag mødes med statsministeren og resten af Globaliseringsrådet for at diskutere Danmarks fremtid.

Hvordan sikrer vi Danmarks velstand og internationale konkurrenceevne fremover?

Det er det store spørgsmål, som Globaliseringsrådet skal finde svaret på.

Står det til Jakob Lyngsø, administrerende direktør i IT-Brancheforeningen, er en massiv indsprøjtning af offentlige kroner til it-forskning helt nødvendig.

I morgen torsdag skal han til møde med Globaliseringsrådet og diskutere innovation og Danmarks fremtid set med it-øjne. Med på mødet er også Tom Togsverd, direktør for ITEK under Dansk Industri, samt profiler fra forskningsverden og fra erhvervslivet.

Øverst på Jakob Lyngsøs ønskeliste står flere offentlige kroner til forskning på it-området.

– It-kompetencer er et af de elementer, Danmark skal leve af i fremtiden, og derfor er det meget vigtigt med en ganske betydelig offentlig betalt it-forskning, siger Jakob Lyngsø.

Langt fra målsætningen

I øjeblikket trækker private firmaer næsten hele læsset, mener IT-Brancheforeningen.

I 2003 blev der ifølge Jakob Lyngsø for eksempel brugt godt 8,2 milliarder kroner på forskning og udvikling på it-området i Danmark.

Blot 0,7 milliarder af kronerne blev dengang betalt af det offentlige, hvilket svarer til otte procent. Resten foregik for private midler.

– Det forhold er fuldstændigt utilstedelig, og det skal der simpelthen laves om på, siger Jakob Lyngsø.

Ifølge Tom Togsverd betyder det en risiko for, at multinationale it-firmaer styrer uden om Danmark.

– De kigger efter, om der er gode kandidater at ansætte og efter mængden af forskning, der bliver offentliggjort. Og private firmaer offentliggør meget lidt af deres forskning, siger han.

Målsætning: Flere midler
Den fælles målsætning, som EU-landene blev enige om i 2002, er, at en tredjedel af forskningen bør finansieres af offentlige midler.

Ved at leve op til den anbefaling, kunne der blive lagt et solidt fundament af dansk grundforskning på it-området. Og ved at bruge flere offentlige kroner på it-forskning på universiteterne, vil også it-uddannelserne få et løft, mener Jakob Lyngsø.

Forskningsmiljøer vil blomstre op, og kandidaterne, der bliver spyttet ud, bliver bedre.

It skal opprioriteres i skolerne

Men det nytter ikke meget, hvis der ikke er interesse for faget blandt de unge. Derfor er et andet af IT-Brancheforeningens ønsker for Danmarks fremtid, at it bruges langt mere i undervisningen i folkeskolen og gymnasiet.

– Det er en meget langsigtet øvelse, men håbet er, at det vil kunne skabe interesse for it blandt de unge. Samtidig tror jeg, at indlæringen kan blive væsentligt større, hvis vi bliver bedre til at bruge it i undervisningen, siger Jakob Lyngsø.

Globaliseringrådet er sammensat af fem ministre, med Statsministeren i spidsen, og en række nøglepersoner fra erhvervlivet, de faglige organisationer og universiteterne.

I løbet af foråret vil rådet komme med et samlet oplæg til Danmarks fremtid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere