Hører it-udstyr under våbenloven?

Politiet mener, at nordjyske Nordic Computer krænker våbenloven, når selskabet eksporterer it-udstyr til Iran. Selskabet er lodret uenig. Dets juridiske rådgiver varsler kamp til stregen, hvis det skulle komme til en retssag.

Den nordjyske it-distributør Nordic Computer står overfor en tiltale for ulovlig våbeneksport, fordi selskabet har solgt it-udstyr til en række iranske selskaber.

It-udstyr bliver regnet for følsomt udstyr, når det drejer sig om eksport til lande uden for EU og hører dermed under straffelovens paragraf 114E, som udspringer af en EU-regel.

Det har oprindeligt været Politiets Efterretningstjeneste, der har efterforsket sagen, som dog nu bliver kørt af politiet i Aalborg.

Her har man ifølge Børsen tilbageholdt udstyr, der har været på vej til Iran fra selskabets lager og leveret det tilbage til Nordic Computer.

Professor: Der bliver skudt over målet
Nordic Computer afviser ifølge Børsen, at der er tale om et lovbrud.

Selskabet mener ikke, at de servere og andet it-udstyr, der har været på vej til nogle banker i Iran, er omfattet af EU's regler om eksportkontrol.

Den holdning får ifølge CRN opbakning fra selskabets juridiske rådgiver, professor dr. jur. Erik Werlauff.

Han mener, at PET skyder over målet, hvis man ønsker at prøve den relativt nye paragraf 114 E.

Efter hans mening kræver en tiltale, at der blandt andet er tale om såkaldt dobbeltanvendelse af en teknologi, ligesom der skal være skærpende omstændigheder.

- Vi må se om der overhovedet bliver rejst tiltale. Ellers må vi kæmpe hele vejen i retten, siger han til CRN.

Nordic Computer køber som en række andre it-distributører store partier it-udstyr til billige penge rundt omkring i verden. Udstyret bliver dernæst solgt videre - igen til kunder verden over.

Selskabet blev egentlig etableret som brokervirksomhed i 1979, men er de seneste år begyndt også at handle med nyt udstyr.

Bruttofortjenesten gik frem med et par millioner kroner i 2004/05, mens overskuddet før skat faldt med mere end to tredjedele fra 2,2 millioner kroner til 0,7 millioner kroner.

Nordic Computer har indgået partnerskaber med Sun Microsystems, HP, Lenovo, IBM, Cisco, Hitachi Data Systems, Lexmark, OKI, VMware og Veritas.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere