Nykredits CIO bliver formand for Dansk IT

Økonomen Lars Mathiesen afløser Per Buchwaldt som formand for Dansk IT. Han ser det som en afgørende opgave for organisationen at bringe it højere op på den politiske dagsorden.

Fra 1. juni hedder formanden for Dansk IT Lars Mathiesen. Han er til daglig direktør for Koncernudvikling og -IT i finanskoncernen Nykredit.

Bestyrelsen for Dansk IT er enig om at pege på Lars Mathiesen som afløser for Per Buchwaldt, der efter fem år på posten ikke kan genvælges.

Og da formanden for Dansk IT ikke vælges direkte på årsmødet den 30. maj men ved bestyrelsens konstituering, skulle den sag være så godt som afgjort.

Fra finanssektoren

Med Lars Mathiesen for bordenden fortsætter Dansk IT en tradition for at have formænd med ansvar for it-arbejdet i finansvirksomheder.

Af de ni formænd, der har stået i spidsen for organisationen, siden den blev stiftet under navnet Dansk Databehandlingsforening i 1958, har de fem haft deres daglige arbejde i finanssektoren.

Lars Mathiesen blev valgt til Dansk IT’s bestyrelse ved sidste årsmøde. Og den afgående formand Per Buchwaldt peger på, at det er en fordel for formanden i Dansk IT at arbejde i en organisation, hvor it fylder så meget, at topledelsen umiddelbart kan se fordelene ved, at firmaets CIO løfter sådan en organisationsopgave.

Ingen teknisk baggrund

Selv siger Lars Mathiesen, at han synes, man har en forpligtelse til at gøre noget, når man bliver opfordret til at påtage sig hvervet. Der er næsten tale om et borgerligt ombud for en it-chef, mener han.

– Min almindelige jyske beskedenhed får mig naturligvis til at sige, at jeg blot håber på at kunne bidrage med noget. Men selvfølgelig handler det også om at kunne bruge de gode erfaringer både it- og ledelsesmæssigt, som jeg har fra Nykredit, siger Lars Mathiesen.

Den 49-årige økonom har ingen teknisk baggrund, men har gennem sin karriere i Nykredit konstant arbejdet med opgaver, der krævede udvikling af de it-løsninger, som udgør produktionsapparatet i finanssektoren.

Og efter tre år som direktør i det it-storforbrugende privatkundeområde og to år for koncernsalg- og udvikling var det naturligt at sætte ham i spidsen for arbejdet med at slå Nykredits forretnings- og it-udvikling sammen til én afdeling med 300 ansatte.

Samfund og it hænger sammen

Dermed valgte Nykredit den i Danmark noget utraditionelle løsning at slå udviklingen af nye produkter sammen med udviklingen af den teknologi, der skal understøtte produk­tionen. Og tankegangen om total integration af teknologien i processerne præger også Lars Mathiesens syn på opgaven som formand i Dansk IT.

– Det er ikke et spørgsmål, om samfund og it hænger sammen. De er to sider af samme sag. Men den erkendelse er vi efter min mening noget bagefter med politisk og kulturelt i Danmark, siger han.

– Dansk IT skal skubbe yderligere på for at få sat it til politisk debat og levere de holdninger, som er nødvendige for at sikre både brugenes og samfundets interesser, når det gælder it, siger Lars Mathiesen.

Han mener, det i høj grad er formandens opgave at komme med holdninger til den debat og sætte banen både politisk og i pressen

Kompetencer i spil

Men samtidig understreger han, at Dansk IT er summen af så mange kompetencer blandt de godt 6.000 medlemmer, at det er formandens vigtigste opgaver at bringe disse kompetencer i spil.

– Vi skal være den bedste platform for de it-professionelle i Danmark. Er vi det, så skal både medlemstallet og indflydelsen nok følge med, siger han.

– Derfor er det næste skridt en øget indsats, når det gælder medlemmernes kompetenceudvikling i form af kurser og certificering. Det ligger heldigvis lige til højrebenet for de it-professionelle at se Dansk IT som den naturlige måde at organisere sig på professionelt. Spørg bare mine medarbejdere.

Det er et problem, at mange danske virksomheder ikke er folk nok i it-afdelingen til selv at løfte kompetenceudviklingen. Så står valget mellem dyre ad hoc-kurser eller længerevarende efteruddannelser.

– Dansk IT kan fylde hullet ud på det område ved at udnytte kompetencerne i foreningen, siger Lars Mathiesen.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere