Danske pas bliver biometriske med radiobrikker

Danmark følger en EU-beslutning om større passikkerhed og indfører nye pas med biometriske data gemt i en rfid-tag.

Fra 1. august er det slut med at aflevere et portrætfoto hvor din mund er åben, når du skal have fornyet dit pas.

Det er nemlig et krav at munden er lukket, når portrættet skal gemmes ned på den nye RFID-chip, som er skjult i de nye pas.

Udover billed-identifikation er det kun indholdet af den gammelkendte maskinlæsbare linie, der identificerer pas-indehaveren, som bliver gemt i RFID-taggen.

Pas til samme pris

Siden debuten 1. august har antallet af pas-udstedelser ifølge Rigspolitiet ligget tæt på det normale.

- I dag har vi udstedt 1.100 af de nye pas, og lige nu har vi 2.500 bestillinger, siger Niels-Otto Fisker, kommunikationschef hos Rigspolitiet.

Alle paskontorer på Sjælland er nu udstyret med særlige aflæsere til det nye pas, så borgerne ved selvsyn kan konstatere hvilke oplysninger, der gemmer sig i RFID-taggen.

Og i løbet af næste uge er det samme tilfældet i Jylland, lover Rigspolitiet.

Prisen for et nyt pas, er der ikke pillet ved.

Den er fortsat 600 kroner for voksne danskere.

Leverandør af RFID-passene er virksomheden Setec, som tidligere er blevet valgt som leverandør til lignende pasløsninger i Norge og Sverige.

Setec er ejet af det store franske selskab Gemplus - en af de helt store spillere på RFID-markedet.

Uden fingeraftryk

De nye danske RFID-pas er en konsekvens af, at EU i december 2004 besluttede sig til at gøre biometriske pas obligatoriske i EU-lande.

Årsagen var et ønske om bedre sikkerhed mod forfalskninger og bestræbelser på at leve op til de sikkerhedskrav, som var defineret af den internationale civile luftfartsorganisation ICAO.

Det oprindelige EU-krav indbefattede en biometrisk registrering af fingeraftryk. Men det er ikke en del af de nye danske RFID-pas.

- Fingeraftryk gemt i passet bliver først en realitet i løbet af sommeren 2009, siger Niels-Otto Fisker, Kommunikationschef hos Rigspolitiet.

Han har ikke noget bud på, om det kommende krav om fingeraftryk betyder, at de nye pas skal ombyttes allerede om et par år.

- Justitsministeriet arbejder i øjeblikket på en plan for hvad vi konkret skal gøre på det tidspunkt. Der knytter sig en række problemstillinger til, hvordan vi skal indføre pas med fingeraftryk. Blandt andet har vi endnu ikke taget stilling til, hvad vi gør, hvis pasindehaveren ikke har nogen hænder, konstaterer Niels-Otto Fisker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere