Truer amerikanske regler net-spil?

Spilindustrien på nettet er hårdt ramt af nye amerikanske regler, der åbner for et fundamentalt spørgsmål: Hvordan skal man regulere de tjenester, der udbydes på internettet, og hvem skal gøre det?

ComputerViews: Med et velanbragt nålestik har den amerikanske regering taget en stor del af luften ud af internettets spilindustri, der ellers har været i kraftig vækst og omsætter for tæt på 100 milliarder kroner årligt.

Et indgreb overfor de betalingssystemer, der anvendes af spilfirmaerne, har fået flere til helt at opgive deres aktiviteter i USA. Det har fået omsætning og aktiekurser i branchen til at styrtdykke.

Og hvad så? – kan man spørge.

Harmløst tidsfordriv

Adgang til at spille online poker 24 timer i døgnet er jo til syvende og sidst ikke et spørgsmål om ytringsfrihed og demokratiske rettigheder.

I bedste fald er netgaming et harmløst tidsfordriv. I værste fald kan det være organiseret svindel, der forleder folk til ludomani.

Men tøv en kende.

For hvad man end måtte mene om netcasinoerne og deres aktiviteter, så lurer der bag det amerikanske indgreb et langt mere fundamentalt spørgsmål: Hvordan skal man regulere de tjenester, der udbydes på internettet, og hvem skal gøre det?

Selv om nettet er globalt og i et teknologisk perspektiv grænseløst, så reguleres dets indhold i dag primært på nationalt niveau.

Her kan beslutninger taget af nationale myndigheder få vidtrækkende konsekvenser, ikke bare for landets egne borgere, men også for nettets overordnede udvikling.

Det viste Kina, da man med censur af søgemaskinerne, gav andre diktaturer en fiks opskrift på, hvordan man får selskaber som Yahoo! og Google til at makke ret.

Mere elegant end kineserne

Ikke overraskende har amerikanerne gjort det mere elegant end kineserne – og formentlig nok så effektivt – ved at ramme spilfirmaerne der, hvor det virkelig gør ondt, nemlig på pengepungen.

Men det underliggende problem er det samme: At der ikke findes nogen overordnet regulering af nettet, og at stormagter – som USA, Kina eller EU – derfor, med deres gode eller dårlige eksempel, har en uforholdsmæssig stor indflydelse på dets spilleregler.

Er det et mindre onde end en form for global regulering af internettet?

Måske, men debatten vil kun vokse i takt med nettets betydning for flere og flere områder af vores liv.

ComputerViews er en ny analyseform herhjemme. Læs mere om ideen bag ComputerViews her

Hvis du har forslag eller kommentarer til emner, som du mener, at ComputerViews bør tage op til kritisk behandling, så send os en e-mail på computerviews@cw.dkdk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere