Lovindgreb mod it-karteller vækker bred glæde

Det vækker glæde hos opposition og fagforbund, at de danske it-medarbejdere kan se frem til at slippe for hemmelige kartel-aftaler mellem firmaerne, der gør, at de ikke kan skifte job. Prosa mener dog, at tidshorisonten er for lang.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) beslutning om at stoppe de hemmelige kartel-aftaler vækker glæde hos både opposition og fagforbund.

Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, har længe villet have lovgivning på området.

Han har tidligere udtalt til Computerworld, at han ville stille et lovforslag i løbet af efteråret.

Men med ministerens seneste og overraskende kovending, er det ikke længere aktuelt, mener Thomas Adelskov.

- Jeg er godt tilfreds med, at ministeren efter i første omgang at have afvist det nu har ændret holdning og erkender behovet for lovgivning, siger han.

Overrasket arbejdsmarkedsudvalg

Også arbejdsmarkedsordfører for De Radikale, Elisabeth Geday, der indkaldte beskæftigelsesministeren og arbejdsmarkedsudvalget til samrådet onsdag, er glædeligt overrasket.

- Jeg er rigtigt glad for, at vi nu kan se frem til at få de hemmelige aftaler forbudt. Nu har vi et enigt Folketing, siger Elisabeth Geday.

Ifølge Elisabeth Geday blev hele arbejdsmarkedsudvalget meget overrasket over ministerens udmelding.

- Mit indtryk før samrådet var, at ministeren var noget ulden og måske principielt var modstander af de hemmelige aftaler, men han var ikke indstillet på at tage de initiativer, der skulle til. Men det er han så nu, siger Elisabeth Geday.

Fagforbund er positive

Flere fagforbund, heriblandt Prosa og Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), hilser det velkomment, at Claus Hjort Frederiksen nu har taget argumenterne til sig og handler på det.

Begge fagforbund har kæmpet i årevis for at få politikerne til at gribe ind over for de hemmelige aftaler.

- Vi har presset på i lang tid for, at der bliver lovgivet på området. Det vigtige er, at vi får stoppet den trafik, hvor virksomheder laver de her hemmelige aftaler, siger Leif Dyrmose, formand for ansatte ingeniørers råd i IDA.

IDA er tilfreds med de intentioner, der nu er tilkendegivet. Forbundet vil følge forløbet meget tæt og gerne spille ind i forhold til udvalgsarbejdet, fortæller Leif Dyrmose.

Også it-fagforbundet Prosa er positiv over for ministerens udmelding og mener, at det er på tide, at der kommer lovgivning.

- Jeg synes, at det i hvert fald er den eneste måde, man kan få ro omkring det her. Det er da bestemt glædeligt, at han har bøjet sig. Det har han vel gjort, fordi han kunne se, der var flertal imod ham, siger Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i Prosa.

For lang tidshorisont

Hun er dog ikke helt tilfreds med tidshorisonten i Claus Hjort Frederiksens beslutning og mener, at det er lidt for lang tid at vente til 1. april 2007.

- Det betyder, at der ikke bliver ro på. Jeg kan da godt forstå, at man giver virksomhederne en frist til at slippe af med de hemmelige aftaler, men derfor kunne man jo godt lave lovgivningen tidligere, så de også vidste, hvad det er, de skal se at slippe af med, siger Hanne Lykke Jespersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere