Skal vi så komme i gang med det Tetra?

Efter års bureaukratisk parlamenteren om Tetra i de danske beredskabs-myndigheder er der nu endelig udsigt til en reel beslutning om at satse på radiosystemet. Ventetiden har givet Danmark det bedst mulige udgangspunkt.

ComputerViews: Mens Motorola i denne uge kunne fejre, at det nu er 10 år siden, at den første kommercielle Tetra-kontrakt blev underskrevet, er det først nu, at den danske stat er ved at gøre sig klar til at satse på radiosystemet.

Der er eller nok af argumenter for, hvorfor processen bør fremskyndes.

Både terrorangrebene i USA i 2001 og i London sidste år viste med al tydelighed, hvor vigtigt det er, at kommunikationen mellem beredskabs-myndighederne fungerer, når alting er kaos, og tiden kan koste liv.

Sikrer kommunikationen

Katastrofen i Seest ved Kolding kostede et enkelt menneske livet, men det kunne have været gået langt værre, fordi så mange forskellige myndigheder hjalp til ved den store fyrværkeri-katastrofe.

Det er netop den trussel, man kan udrydde med et Tetra-netværk, der sikrer, at forskellige myndigheder i bogstaveligste forstand taler på samme frekvens, og at netværket ikke bliver overbelastet og bryder sammen.

Det kan Tetra, og det er vel også den primære årsag til, at teknologien i dag anvendes af over en million brugere i 88 lande.

Danmark bagefter

Men selv om Tetra i dag er et fast element i mange lande, er den danske stat først nu i gang med at finde ud af, hvem der skal levere fremtidens radiosystem til beredskabsmyndighederne.

Ja, faktisk er udbuddet på papiret stadig teknologineutralt, hvilket vil sige, at valget formelt stadig ikke er faldet på Tetra-standarden.

Om det er det sædvanlige danske bureaukrati, der viser sit ansigt, vides ikke, men det er svært at se, hvilke andre teknologier, der kan konkurrere med Tetra.

Findes der overhovedet nogen?

Godt udgangspunkt

Danmark har et fremragende udgangspunkt for at satse på Tetra.

For det første ligger Motorolas globale udviklingscenter for Tetra i Glostrup, og selvom det ikke er sikkert, at Motorola vinder ordren, er det et plus, at kompetencerne findes her i landet.

Phil Kidner er direktør i The Tetra Association, der repræsenterer omkring 140 Tetra-virksomheder og -kunder fra hele verden. Han fortalte på mødet i London, at Danmark ikke skal græde over, at vi først skal i gang med Tetra nu.

Andre lande har nemlig modnet teknologien, så startproblemerne er udryddet.

Samtidig er konkurrencen blevet forstærket i årenes løb, så den danske stat måske oven i købet kan gøre en god handel på radiosystemet, der kommer til at koste flere milliarder.

Udgangspunktet er alt andet lige positivt, og selv om Økonomistyrelsens endelige beslutning om den kommende leverandør ikke når at ligge under juletræet, er der god grund til optimisme hos både beredskabsmyndighederne og det danske samfund som helhed.

Lad os så komme i gang med det Tetra.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere