Oppositionen revser Hjort i jobkartel-sag

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) får verbale tæsk af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. Ministeren burde have undersøgt sit eget ministerium for jobkartel-aftaler, mener oppositionen.

Der var verbale tæsk på programmet, da Claus Hjort Frederiksen (V) onsdag var kaldt i samråd af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg om de omdiskuterede jobkartel-aftaler.

Arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, Thomas Adelskov, er forundret over, at ministeren i månedsvis har efterlyst flere eksempler på jobkartel-aftaler, når han ikke engang har ledt efter dem i sit eget ministerium.

- Ministeren er jo forpligtet til at komme med rigtige oplysninger til Folketinget, og hvis ministeren opdager, at han har oplyst forkert, så er han forpligtet til hurtigst muligt at rette det, siger Thomas Adelskov.

Manglende fokus på aftaler

Ministeren oplyser over for Computerworld, at han ikke selv har undersøgt, om Beskæftigelsesministeriet har jobkartel-aftaler, fordi der ikke har været fokus på aftalerne.

- Vi skal jo huske på, at det ikke er ulovligt at indgå den slags aftaler i dag. Det vi diskuterer er, om vi skal indføre en regulering på det her område. Så man må sige, at der ikke har været fokus på det, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ministeren er da også ærgerlig over, at han har siddet og svaret på spørgsmål omkring de jobkartel-aftaler, når der findes nogen i hans eget ministerium.

S: Hjort burde have undersøgt det
Beskæftigelsesministerens forklaring ændrer dog ikke ved oppositionens kritik.

Thomas Adelskov mener ikke, at de notater og samrådsbesvarelser, som udvalget fik ved sidste samråd, er i overensstemmelse med sandheden. På den anden side har han dog forståelse for, at ministeren ikke sidder og læser alle kontrakter igennem.

- Men når ministeren melder ud, at det er uacceptabelt at have hemmelige aftaler, så burde hans egne embedsmænd stampe en gang i gulvet, så huset ryster for at sikre sig, at hans eget hus er i orden. Det har han ikke gjort, og det er under al kritik, siger Thomas Adelskov.

Den voldsomme kritik af ministeren fik Claus Hjort Frederiksen til at præcisere sine tidligere udmeldinger på samrådet.

- Det er jo ikke sådan, at jeg eller ministeriet ikke har kendt til eksempler på arbejdsmarkedet på de omstridte hemmelige klausuler, udtalte han.

Han præciserede, at han kun har kendt til ét eksempel, hvor en retslig instans har taget stilling.

- Når jeg efterfølgende har refereret til Sø- og Handelsrettens dom fra i sommer som et enligt eksempel, er det, fordi denne dom er det eneste eksempel, vi kender, hvor en domstol har taget stilling til en sådan hemmelig klausul. Og det er sådanne sager, jeg har efterlyst – så vi kunne få aftalerne bedømt efter de nugældende regler, lød det fra ministeren.

Vejledning til statslige arbejdspladser

Tidligere i dag kunne Computerworld fortælle, at Beskæftigelsesministeriet nu opfordrer alle ministeriets enheder til at fjerne jobkartel-aftalerne.

På samrådet lagde ministeren op til, at der ud over dette initiativ også laves en generel vejledning for, hvordan statslige arbejdspladser skal forholde sig til jobkarteller.

- Personalestyrelsen er blevet bedt om at overveje behovet for en generel udmelding, der kan skabe klarhed hos de statslige institutioner om, hvordan man som offentlig arbejdsgiver skal forholde sig til spørgsmålet, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Han afsluttede med at opfordre til arbejdsro for det udvalg, der i øjeblikket undersøger området og som skal have lov til at samle kræfterne om den egentlige opgave.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere