Svensk plan om internet-overvågning møder kritik

De svenske planer om at overvåge al data- og teletrafik, som krydser grænsen, møder nu kritik. Planerne vil kræve "uhyggeligt meget diskplads" og enorme summer til analysesystemer, spår eksperterne.

På den anden side af Øresund møder planerne om aflytning af al tele-og datatrafik nu modstand. Ifølge planerne skal al kommunikation, som krydser grænsen, aflyttes.

Men det vil ifølge eksperter betyde, at Forsvarets Radioanstalt (FRA) skal investere enorme summer i systemer, som kan analysere kommunikationen, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Ifølge eksperterne kræver det nemlig store investeringer at overvåge og lagre alt data. Da de svenske myndigheder for nogle år siden opdaterede den Sun-baserede datapark, havnede man på top listen over verdens mest kraftfulde computere.

Forældede love

Forsvarets radioanstalt har omkring 700 ansatte og et budget på 422 millioner kroner i 2007.

- Hvis vi snakker om overvågning efter samme skabelon som Echelon risikerer man at skulle fylde hele Gotland (3.140 kvadratkilometer) op med harddiske, siger Mikael Kuisma, fra it-firmaet Ping Researh, der er specialiseret i systemer til trafikovervågning.

Forsvarets Radioanstalt har siden anden verdenskrig aflyttet radiosignaler for at imødkomme trusler fra udlandet.

Men Forsvarsdepardementet mener, at lovene om aflytning nu er forældede, eftersom den internationale kommunikation i overvejende grad er flyttet fra satellitter til kabler.

Det er imidlertid en gigantisk overgang fra at lytte på radiosignaler til at scanne internettet. Det giver både helt nye udfordringer og kræver samtidig en opgradering af serverparken.

Ifølge de eksperter som Computerworlds søsterblad har talt med er det reelt umuligt at overvåge al datatrafik.

Kræver uhyggelige mængder diskplads

- Man skal tænke på, at meget af e-mail-trafikken har sit udspring i udlandet. Der findes eksempelvis 500-600 e-mail tjenester af samme type som Hotmail, som skal overvåges. Det kræver meget datakraft og uhyggeligt meget diskplads at gøre, siger en sikkerhedsekspert med godt indblik i Forsvarets radioanstalt til avisen.

Ping Reseach blev udviklet I 1999 da Mikael Kuisma og et par kolleger begyndte arbejdet på et system til at kortlægge trafikken hos internetudbydere.

Nu sælger firmaet produkter, som kan opbygge trafikprofiler udfra indsamlet data strategiske steder i netværker, eksempelvis ved hjælp af logs, firewalls og netsnifning.

Ifølge Mikael Kuisma gør trafikanalyse det muligt at sige, hvem der kommuniker sammen hvornår, uden at kunne sige noget om indholdet af trafikken. Hvis man man vil analysere indholdet bliver det noget sværere, fortæller han.

- Det vil kræve meget store mængder diskplads og ekstern lagringsplads ved hvert knudepunkt. At man så i real-time skulle kunne gå ind og analysere datastrømmen har jeg ikke fantasi til at forestille mig, siger Mikael Kuisma.

Enkelt at hemmeligholde data

Desuden stiller han sig tvivlende overfor værdien af at kunne foretage analyserne.

Han mener at det med enkle metoder er muligt at hemmeligholde data, så hverken Forsvarets Radioanstalt eller det amerikanske NSA (National Security Agency) kan tyde indholdet.

Ingen fra Forsvarets Radioanstalt har villet kommentere eksperternes kritik om at den planlagte overvågning af al internettrafik skulle være umulig at gennemføre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere