Svensk plan om internet-overvågning møder kritik

De svenske planer om at overvåge al data- og teletrafik, som krydser grænsen, møder nu kritik. Planerne vil kræve "uhyggeligt meget diskplads" og enorme summer til analysesystemer, spår eksperterne.

På den anden side af Øresund møder planerne om aflytning af al tele-og datatrafik nu modstand. Ifølge planerne skal al kommunikation, som krydser grænsen, aflyttes.

Men det vil ifølge eksperter betyde, at Forsvarets Radioanstalt (FRA) skal investere enorme summer i systemer, som kan analysere kommunikationen, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Ifølge eksperterne kræver det nemlig store investeringer at overvåge og lagre alt data. Da de svenske myndigheder for nogle år siden opdaterede den Sun-baserede datapark, havnede man på top listen over verdens mest kraftfulde computere.

Forældede love
Forsvarets radioanstalt har omkring 700 ansatte og et budget på 422 millioner kroner i 2007.

- Hvis vi snakker om overvågning efter samme skabelon som Echelon risikerer man at skulle fylde hele Gotland (3.140 kvadratkilometer) op med harddiske, siger Mikael Kuisma, fra it-firmaet Ping Researh, der er specialiseret i systemer til trafikovervågning.

Forsvarets Radioanstalt har siden anden verdenskrig aflyttet radiosignaler for at imødkomme trusler fra udlandet.

Men Forsvarsdepardementet mener, at lovene om aflytning nu er forældede, eftersom den internationale kommunikation i overvejende grad er flyttet fra satellitter til kabler.

Det er imidlertid en gigantisk overgang fra at lytte på radiosignaler til at scanne internettet. Det giver både helt nye udfordringer og kræver samtidig en opgradering af serverparken.

Ifølge de eksperter som Computerworlds søsterblad har talt med er det reelt umuligt at overvåge al datatrafik.

Kræver uhyggelige mængder diskplads
- Man skal tænke på, at meget af e-mail-trafikken har sit udspring i udlandet. Der findes eksempelvis 500-600 e-mail tjenester af samme type som Hotmail, som skal overvåges. Det kræver meget datakraft og uhyggeligt meget diskplads at gøre, siger en sikkerhedsekspert med godt indblik i Forsvarets radioanstalt til avisen.

Ping Reseach blev udviklet I 1999 da Mikael Kuisma og et par kolleger begyndte arbejdet på et system til at kortlægge trafikken hos internetudbydere.

Nu sælger firmaet produkter, som kan opbygge trafikprofiler udfra indsamlet data strategiske steder i netværker, eksempelvis ved hjælp af logs, firewalls og netsnifning.

Ifølge Mikael Kuisma gør trafikanalyse det muligt at sige, hvem der kommuniker sammen hvornår, uden at kunne sige noget om indholdet af trafikken. Hvis man man vil analysere indholdet bliver det noget sværere, fortæller han.

- Det vil kræve meget store mængder diskplads og ekstern lagringsplads ved hvert knudepunkt. At man så i real-time skulle kunne gå ind og analysere datastrømmen har jeg ikke fantasi til at forestille mig, siger Mikael Kuisma.

Enkelt at hemmeligholde data
Desuden stiller han sig tvivlende overfor værdien af at kunne foretage analyserne.

Han mener at det med enkle metoder er muligt at hemmeligholde data, så hverken Forsvarets Radioanstalt eller det amerikanske NSA (National Security Agency) kan tyde indholdet.

Ingen fra Forsvarets Radioanstalt har villet kommentere eksperternes kritik om at den planlagte overvågning af al internettrafik skulle være umulig at gennemføre.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få overblikket: Her er Gartners vurdering af 16 førende CRM-leverandører
Den teknologiske udvikling skaber pt. en massiv omstilling inden for kundeservice. Samtidig muliggør teknologien også en konsolidering, som igen stiller nye krav til moderne CRM-systemer. Især kunstig intelligens og muligheden for digitale kanaler står højt på kundernes liste. I dette whitepaper kan du derfor læse om analysevirksomheden Gartners research af 16 leverandører inden for CRM og dermed få et overblik over det stadigt mere komplekse landskab.