Svensk plan om internet-overvågning møder kritik

De svenske planer om at overvåge al data- og teletrafik, som krydser grænsen, møder nu kritik. Planerne vil kræve "uhyggeligt meget diskplads" og enorme summer til analysesystemer, spår eksperterne.

På den anden side af Øresund møder planerne om aflytning af al tele-og datatrafik nu modstand. Ifølge planerne skal al kommunikation, som krydser grænsen, aflyttes.

Men det vil ifølge eksperter betyde, at Forsvarets Radioanstalt (FRA) skal investere enorme summer i systemer, som kan analysere kommunikationen, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Ifølge eksperterne kræver det nemlig store investeringer at overvåge og lagre alt data. Da de svenske myndigheder for nogle år siden opdaterede den Sun-baserede datapark, havnede man på top listen over verdens mest kraftfulde computere.

Forældede love
Forsvarets radioanstalt har omkring 700 ansatte og et budget på 422 millioner kroner i 2007.

- Hvis vi snakker om overvågning efter samme skabelon som Echelon risikerer man at skulle fylde hele Gotland (3.140 kvadratkilometer) op med harddiske, siger Mikael Kuisma, fra it-firmaet Ping Researh, der er specialiseret i systemer til trafikovervågning.

Forsvarets Radioanstalt har siden anden verdenskrig aflyttet radiosignaler for at imødkomme trusler fra udlandet.

Men Forsvarsdepardementet mener, at lovene om aflytning nu er forældede, eftersom den internationale kommunikation i overvejende grad er flyttet fra satellitter til kabler.

Det er imidlertid en gigantisk overgang fra at lytte på radiosignaler til at scanne internettet. Det giver både helt nye udfordringer og kræver samtidig en opgradering af serverparken.

Ifølge de eksperter som Computerworlds søsterblad har talt med er det reelt umuligt at overvåge al datatrafik.

Kræver uhyggelige mængder diskplads
- Man skal tænke på, at meget af e-mail-trafikken har sit udspring i udlandet. Der findes eksempelvis 500-600 e-mail tjenester af samme type som Hotmail, som skal overvåges. Det kræver meget datakraft og uhyggeligt meget diskplads at gøre, siger en sikkerhedsekspert med godt indblik i Forsvarets radioanstalt til avisen.

Ping Reseach blev udviklet I 1999 da Mikael Kuisma og et par kolleger begyndte arbejdet på et system til at kortlægge trafikken hos internetudbydere.

Nu sælger firmaet produkter, som kan opbygge trafikprofiler udfra indsamlet data strategiske steder i netværker, eksempelvis ved hjælp af logs, firewalls og netsnifning.

Ifølge Mikael Kuisma gør trafikanalyse det muligt at sige, hvem der kommuniker sammen hvornår, uden at kunne sige noget om indholdet af trafikken. Hvis man man vil analysere indholdet bliver det noget sværere, fortæller han.

- Det vil kræve meget store mængder diskplads og ekstern lagringsplads ved hvert knudepunkt. At man så i real-time skulle kunne gå ind og analysere datastrømmen har jeg ikke fantasi til at forestille mig, siger Mikael Kuisma.

Enkelt at hemmeligholde data
Desuden stiller han sig tvivlende overfor værdien af at kunne foretage analyserne.

Han mener at det med enkle metoder er muligt at hemmeligholde data, så hverken Forsvarets Radioanstalt eller det amerikanske NSA (National Security Agency) kan tyde indholdet.

Ingen fra Forsvarets Radioanstalt har villet kommentere eksperternes kritik om at den planlagte overvågning af al internettrafik skulle være umulig at gennemføre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Dansk webshop politianmeldes for vildledende markedsføring: Fire hjemmesider er nu lukket for handel
Webshoppen outlet-shopping.dk er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden. Outlet-shopping er nu lukket for handel. Selskabet bag hjemmesiden vil nu tilbagebetale de berørte forbrugere på fire hjemmesider, hvor den, ifølge Forbrugerombudsmanden, ulovlige praksis har foregået.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
10 ting du bør overveje, når du skal vælge EDI-leverandør
Det behøver ikke være en svær proces at vælge EDI-leverandør, hvis du blot ved, hvad du skal være opmærksom på. Men for mange virksomheder kan det forekomme uoverskueligt at vælge EDI-leverandør. Markedsanalyser peger på især tre bekymringer, som du kan læse mere om i dette whitepaper, hvor vi også giver dig en tjekliste af spørgsmål, du skal stille til leverandører.