Knald eller fald for fordelagtige Microsoft-aftaler

Hidtil har mange offentlige myndigheder benyttet sig af de såkaldte Enterprise Agreements, hvor Microsoft har modtaget store beløb for ydelser, som kommunerne ikke har benyttet. Finansministeriet vil nu måske fjerne Enterprise Agreements fra Statens og Kommunernes Indkøbs Service.

Flere kommuner og andre offentlige myndigheder har betalt for Microsoft-programmer, de ikke har brugt, og de har tilmed har betalt for produkterne indtil flere gange.

Det vurderer Forbundet for Tjenestemænd og Funktionærer, der er rystede over aftalerne

"I FTF er vi begyndt at undre os over, hvordan det er lykkedes Microsoft at hive penge ud af skatteborgernes lommer på den måde," står der blandt andet i et notat fra konsulent Ole Stilund fra forbundets it-ressourcecenter.

Betaling ud over licensen

Sagens kerne handler om de såkaldte Enterprise Agreements. Kommuner og andre offentlige myndigheder har købt disse aftaler, der giver en lettere licensstyring og en mulighed for at opgradere sine aftaler.

I disse aftaler betaler virksomhederne ikke kun for selve licensen. Derudover betaler de 29 procent af Microsoft-produkternes licenspris hvert eneste år i den periode, som aftalen gælder. Det er som regel tre år.

Det kan være en god forretning, hvis man hyppigt opdaterer sine programmer, eller hvis man er en forholdsvis lille enhed, der ikke har en professionel licensstyring.

"Kun en meget begrænset del følger de opgraderingsfrekvenser, som Microsoft har. Alle andre kommer til at betale for en unødvendig opgradering, hvis de bruger den samme version af et program i fire eller fem år," siger Jens Hørlück, lektor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet.

Forny ikke aftalerne

Og det har Finansministeriet måske opdaget. De har udsendt en meddelelse om, at staten ikke skal forny sine Enterprise Agreements lige nu.

"I løbet af marts måned" vil Finansministeriet beslutte, om Enterprise Agreements helt bør fjernes fra Statens og Kommunernes Indkøbs Service, SKI.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeriet før deadline på denne artikel. Statens forhold til Enterprise Agreements er derfor stadig uvist.

Mere professionaliserede kommuner

Ministeriets afgørelse har kun direkte indflydelse på statens indkøb. Men mange kommuner køber også ind via SKI, så beslutningen kan få betydning for, hvor meget kommunerne frem over betaler for deres Microsoft-produkter.

Alternativet til Enterprise Agreements er Select-aftaler. Her vælger kunden – i modsætning til Enterprise Agreements - selv, hvilke licenser de køber, hvor mange, og i hvor lang tid, de vil have dem.

Det vil være den bedste løsning for langt de fleste kommuner i fremtiden, mener Jens Hørlück.

"Med kommunalreformen er de fleste kommuner kommet op i en størrelse, hvor de burde kunne holde styr på deres licenser," siger jens Hørlück.

Brug open source

FTF er helt enig. De peger også på, at det også er en ulempe for kommunerne, at de skal købe en masse programmer, som de ikke nødvendigvis har brug for.

"Det er på tide, at stat og kommuner for alvor åbner øjnene for det veludviklede marked af open source-programmer, som allerede eksisterer," står der i notatet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere