Artikel top billede

Sådan kommer du i gang med Linux, del 5

Har du altid kun brugt Windows, men haft et ønske om at prøve Linux? I femte og sidste del af Computerworlds Linux-guide kigger vi i en konkluderende tone på de behov, som Linux kan opfylde. Og om Linux kan gøre det bedre end Windows.

Del 5, Hvorfor skal man skifte? Som journalist og blogger på Computerworld har jeg efterhånden eksperimenteret med Linux i nogle måneder, og derfor har jeg selvfølgelig gjort mig nogle tanker om, hvorvidt Linux kan erstatte Windows på desktoppen.

En af mine konklusioner er, at der er et hav af muligheder i Linux.

Og derfor er det stort set umuligt at svare på, om det vil være det rigtige valg for en given bruger.

Spørgsmålene kan kun besvares af den person, der vil skulle beskæftige sig med computeren.

Og alligevel vil det formentligt være svært at tage stilling til, om Linux er et reelt alternativ til Windows, før brugeren har prøvet Linux.

Det er i hvert fald min anbefaling. Men ellers kan følgende betragtninger måske være en hjælp i beslutningsprocessen.

Det er lovligt

- Linux er fri software og dermed gratis at downloade og videredistribuere. Kildekoden er frit tilgængelig og enhver har ret til at forbedre koden og frigive denne.

Det betyder, at der bliver udviklet og modificeret store mængder gratis software til brug på Linux.

Det kan være med til at sikre, at ens computer kun har lovlige programmer installeret på computeren - af den simple grund at der findes så mange gratis programmer, at det bliver mindre fristende at benytte piratkopieret software.

Det er gratis

- Linux-distributioner kan downloades gratis, og enkelte distributioner, som for eksempel openSUSE, kan købes i en flot indpakket æske med en tilhørende trykt manual til en pris på omkring 500 kroner.

Hvis du vælger at downloade skal du være opmærksom på, at det ofte tager noget tid at downloade de mange megabyte, som et helt styresystem udgør.

Så der er penge at spare

- Men uanset den valgte metode er der altså penge at spare i forhold til Microsoft Windows. Den nyeste udgave, Vista, koster mellem 1.600 og 4.000 kroner afhængigt af, hvilken version du vælger.

- Hvis du skal ud at købe en helt ny pc, kan det dog være vanskeligt at købe den uden Windows præinstalleret. I så fald er der ingen penge sparet ved at vælge Linux frem for Windows.

I mit eget tilfælde er det ikke grunden til, at jeg har valgt Linux, da jeg netop har en licens til en præinstalleret Windows XP.

Jeg har valgt Linux, blandt andet fordi jeg kan lide at eksperimentere. Og det giver de mange Linux-distributioner og -programmer rig mulighed for.

Man kan eksperimentere

- Netop brugere, der kan lide at eksperimentere, vil sætte pris på Linux af den ene grund, at tekstbehandling, regneark og mange andre programmer bliver installeret sammen med styresystemet i de mest populære distributioner.

Det sparer meget tid og besvær i installationsprocessen i forhold til en Windows-installation på en blank pc. Og det gør det nemt at skifte til en ny distribution.

- Derudover bliver Linux betragtet som mindre sårbar over for virusangreb end Windows, hvilket for nogen brugere vil have en høj prioritet.

- Og så er der selvfølgelig dem, der vælger Linux, eller rettere fravælger Microsoft, af ideologiske årsager.

Siden 1. februar 2007 har forfatteren til disse linjer eksperimenteret med Linux set fra en Windows-brugers synspunkt. Resultatet har kunnet følges i Linux-bloggen på computerworld.dk. Denne artikelserie bygger på disse erfaringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere