Intet overblik over de danske e-valgserfaringer

IT- og Telestyrelsen er ved at undersøge udenlandske e-valgserfaringer, men der er ingen konkrete planer om at undersøge, hvordan erfaringerne er med de danske internetvalg.

Ældrerådsrådsvalg, integrationsrådsvalg, skolebestyrelsesvalg, kommunale folkeafstemninger, fagforeningsvalg, partiledervalg og valg til universitetsbestyrelser.

Der har gennem de seneste otte år efterhånden være en lang række danske e-valg, men er der ikke gennemført nogen samlet undersøgelse af, hvorvidt valgene har været en succes eller ej.

Den eneste større erfaringsopsamling er en rapport fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvor der er blevet set på erfaringer med elektroniske valglister.

"I forhold til de mere bløde valgtyper som ældrerådsvalg og lignende vil vi vurdere, hvorvidt der overhovedet er materiale eller erfaringer nok til at udgive en rapport," siger Morten Rosted Vang fra IT- og Telestyrelsen.

Det er Indenrigsministeriets bord
Han er med til at lave den rapport, som videnskabsminister Helge Sander har bestilt om erfaringerne med udenlandske erfaringer med e-valg – herunder det nylige parlamentsvalg i Estland.

"Fokus er på nationale og lokale valg til parlamenter og lignende, og erfaringsopsamlingen vil udelukkende fokusere på udlandet," siger Morten Rosted Vang.

Valg til kommunalbestyrelser og til folketinget i Danmark hører til under Indenrigs- og Sundhedsministeriet, og en status over erfaringerne med disse valg er IT- og Telestyrelsen, der hører under Videnskabsministeriet, ikke involveret i.

Et e-valgsmodul bliver dog implementeret på den nye borgerportal her til sommer. Det skal give kommunerne mulighed for at lade sine borgere stemme via borger.dk, hvor de i dag er nødt til at købe software fra andre leverandører, for eksempel KMD.

Med det nye modul bliver IT- og Telestyrelsen involveret i de e-valg, der bruger modulet.

Derefter vil styrelsen begynde at evaluere på valgene og muligvis også inddrage de tidligere internetvalg i Danmark.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.