Intet overblik over de danske e-valgserfaringer

IT- og Telestyrelsen er ved at undersøge udenlandske e-valgserfaringer, men der er ingen konkrete planer om at undersøge, hvordan erfaringerne er med de danske internetvalg.

Ældrerådsrådsvalg, integrationsrådsvalg, skolebestyrelsesvalg, kommunale folkeafstemninger, fagforeningsvalg, partiledervalg og valg til universitetsbestyrelser.

Der har gennem de seneste otte år efterhånden være en lang række danske e-valg, men er der ikke gennemført nogen samlet undersøgelse af, hvorvidt valgene har været en succes eller ej.

Den eneste større erfaringsopsamling er en rapport fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvor der er blevet set på erfaringer med elektroniske valglister.

"I forhold til de mere bløde valgtyper som ældrerådsvalg og lignende vil vi vurdere, hvorvidt der overhovedet er materiale eller erfaringer nok til at udgive en rapport," siger Morten Rosted Vang fra IT- og Telestyrelsen.

Det er Indenrigsministeriets bord

Han er med til at lave den rapport, som videnskabsminister Helge Sander har bestilt om erfaringerne med udenlandske erfaringer med e-valg – herunder det nylige parlamentsvalg i Estland.

"Fokus er på nationale og lokale valg til parlamenter og lignende, og erfaringsopsamlingen vil udelukkende fokusere på udlandet," siger Morten Rosted Vang.

Valg til kommunalbestyrelser og til folketinget i Danmark hører til under Indenrigs- og Sundhedsministeriet, og en status over erfaringerne med disse valg er IT- og Telestyrelsen, der hører under Videnskabsministeriet, ikke involveret i.

Et e-valgsmodul bliver dog implementeret på den nye borgerportal her til sommer. Det skal give kommunerne mulighed for at lade sine borgere stemme via borger.dk, hvor de i dag er nødt til at købe software fra andre leverandører, for eksempel KMD.

Med det nye modul bliver IT- og Telestyrelsen involveret i de e-valg, der bruger modulet.

Derefter vil styrelsen begynde at evaluere på valgene og muligvis også inddrage de tidligere internetvalg i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere