Datalogistuderende i Odense skal bruge Linux

På datalogistudiet i Odense skal de studerende bruge Linux. Det sker for at gøre dem uafhængige, lyder det. Men de må godt skrive rapporter i Word.

De datalogistuderende på Syddansk Universitet i Odense (SDU) skal primært bruge Linux i forbindelse med arbejdet på studiet. Det fortæller Jørgen Bang-Jensen, der er professor i datalogi på SDU.

”Vores holdning på datalogi er, at man primært skal bruge Linux her,” siger datalogi-professoren.

Det betyder imidlertid ikke, at datalogi er støvsuget for produkter fra Microsoft.

Eftersom SDU, ligesom mange andre uddannelsesinstitutioner, har aftaler med Microsoft, er der også computere med Windows XP på det fynske datalogistudie

Uafhængige af producenter
”Men som forskere bruger vi primært Linux og open source, fordi vi dermed ikke er afhængige af, hvad Microsoft og andre måtte finde på,” siger Jørgen Bang-Jensen.

De studerende på datalogi bruger ifølge professoren en Linuxflade til alle de ting de laver.

De har adgang til at skrive rapporter i Word, men det er mere normalt, at de benytter et avanceret tekst proccesseringssystem ved navn LaTeX, der formaterer indholdet automatisk.

”De studerende bruger Linux til alle kurserne. Men de må selv om, hvorvidt de vil bruge Microsoft-programmer til at skrive rapporter i,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Få holder fast i open source
Ifølge professoren er datalogi et af de få institutter på SDU, der holder fast i at bruge Linux.

”Det gør vi, fordi Linux er væsentligt bedre til datalogi,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Eksempelvis skal de studerende på visse kurser både lære at tilføje og fjerne funktionalitet i styresystemer.

”Men man har jo ikke lov at ændre i Microsofts kode. Derfor er det vigtigt, at de arbejder med noget andet end Microsoft,” siger Jørgen Bang-Jensen.

På flere andre kurser er det desuden nødvendigt at kunne afvikle det samme program på mange maskiner samtidigt. Og det er væsentligt mere besværligt at gøre under Windows end Linux, fortæller professoren.

Når instituttet fastholder brugen af Linux sker det for at sikre at de studerende kan klare sig med open source-kode. Det gør nemlig de studerende meget mere uafhængige ude i virkeligheden, mener professoren.

Bruger Linux
”Når de skal lave noget, hvor de skal være uafhængige af, om systemet går ned, bruger de helt sikkert Linux. Det er et meget mere pålideligt system end Windows er,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Personligt mener Jørgen Bang-Jensen at det er i orden, at softwaregiganten forærer de studerende dyre programmer.

”Bare de ikke bliver tvunget til noget ud fra det,” siger Jørgen Bang-Jensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.