Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Datalogistuderende i Odense skal bruge Linux

På datalogistudiet i Odense skal de studerende bruge Linux. Det sker for at gøre dem uafhængige, lyder det. Men de må godt skrive rapporter i Word.

De datalogistuderende på Syddansk Universitet i Odense (SDU) skal primært bruge Linux i forbindelse med arbejdet på studiet. Det fortæller Jørgen Bang-Jensen, der er professor i datalogi på SDU.

”Vores holdning på datalogi er, at man primært skal bruge Linux her,” siger datalogi-professoren.

Det betyder imidlertid ikke, at datalogi er støvsuget for produkter fra Microsoft.

Eftersom SDU, ligesom mange andre uddannelsesinstitutioner, har aftaler med Microsoft, er der også computere med Windows XP på det fynske datalogistudie

Uafhængige af producenter

”Men som forskere bruger vi primært Linux og open source, fordi vi dermed ikke er afhængige af, hvad Microsoft og andre måtte finde på,” siger Jørgen Bang-Jensen.

De studerende på datalogi bruger ifølge professoren en Linuxflade til alle de ting de laver.

De har adgang til at skrive rapporter i Word, men det er mere normalt, at de benytter et avanceret tekst proccesseringssystem ved navn LaTeX, der formaterer indholdet automatisk.

”De studerende bruger Linux til alle kurserne. Men de må selv om, hvorvidt de vil bruge Microsoft-programmer til at skrive rapporter i,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Få holder fast i open source

Ifølge professoren er datalogi et af de få institutter på SDU, der holder fast i at bruge Linux.

”Det gør vi, fordi Linux er væsentligt bedre til datalogi,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Eksempelvis skal de studerende på visse kurser både lære at tilføje og fjerne funktionalitet i styresystemer.

”Men man har jo ikke lov at ændre i Microsofts kode. Derfor er det vigtigt, at de arbejder med noget andet end Microsoft,” siger Jørgen Bang-Jensen.

På flere andre kurser er det desuden nødvendigt at kunne afvikle det samme program på mange maskiner samtidigt. Og det er væsentligt mere besværligt at gøre under Windows end Linux, fortæller professoren.

Når instituttet fastholder brugen af Linux sker det for at sikre at de studerende kan klare sig med open source-kode. Det gør nemlig de studerende meget mere uafhængige ude i virkeligheden, mener professoren.

Bruger Linux

”Når de skal lave noget, hvor de skal være uafhængige af, om systemet går ned, bruger de helt sikkert Linux. Det er et meget mere pålideligt system end Windows er,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Personligt mener Jørgen Bang-Jensen at det er i orden, at softwaregiganten forærer de studerende dyre programmer.

”Bare de ikke bliver tvunget til noget ud fra det,” siger Jørgen Bang-Jensen.




IT-JOB

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler

Politiets Efterretningstjeneste

Centerchef til Infrastruktur i PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere